În această dimineață urma să trimitem a 68-a ediție a buletinului informativ Din aviație, însă în schimb, cu părere de rău, vă anunțăm că din motive de viabilitate financiară am decis să suspendăm acest proiect pe o perioadă de timp nedeterminată.
Dorim să mulțumim celor peste 5.700 de abonați care s-au alăturat proiectului din octombrie 2022 până astăzi și ne-au fost alături în toată această perioadă.
Datorită vouă fiecare ediție a buletinului informativ a avut cifre excelente pentru rata de deschidere a emailurilor și a numărului de vizualizări, însă de-a lungul timpului acestea s-au dovedit a fi, se pare, insuficiente pentru a atrage parteneri comerciali.
În consecință, în lipsa unui venit care să susțină proiectul Din aviație, acesta va fi suspendat temporar.
Vă mulțumim pentru înțelegere.
]]>Această ediție a biletului informativ este mai light din motive operaționale (concediu), însă avem și astăzi o selecție interesantă de știri din industria aviatică.
Dacă dorești să urmărești aventura, te invit pe contul de Instagram la BoardingPass, în secțiunea „Stories”, și vei avea ocazia să vezi lucruri interesante.
Mai multe subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpărând un abonament BoardingPass Plus susții financiar acest buletin informativ și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului BoardingPass.ro. De asemenea, abonații BoardingPass Plus pot citi articolele publicate în exclusivitate pe site. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Wizz Air a solicitat oficial din nou aprobările necesare pentru a zbura regulat din București și Cluj Napoca spre Istanbul (Turcia) începând cu luna martie 2024. Pe larg aici.
✈️ TAROM a obținut prelungirea cu doi ani a permisului de transportator aerian străin de la Departamentul Transporturilor (DoT) al Statelor Unite ale Americii. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: după ce a apărut în Monitorul Oficial decizia acționarilor TAROM de a închide ruta București - Londra și de a vinde sloturile acesteia de la aeroportul Heathrow din Londra (Marea Britanie) către Virgin Atlantic pentru 22 de milioane de lire sterline, compania aeriană de stat afirmă că decizia respectivă „nu își produce efectele”.
✈️ Una dintre cele două piste ale aeroportului „Henri Coandă” (Otopeni) din București și unele căi de rulare sunt închise timp de două luni de zile din cauza unor căi de rulare care sunt în curs de modernizare. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: HiSky ar urma să opereze săptămâna viitoare un zbor neregulat (charter) dus-întors special pe ruta București - Dubai DWC (Emiratele Arabe Unite) cu Airbusul A330-200 (YR-KID) cu ocazia unui mare festival de muzică.
Acesta ar fi al doilea zbor dus-întors comercial operat de HiSky cu primul său avion de tip Airbus A330, avion pe care l-a recepționat la jumătatea lunii decembrie 2023.
📰 PE SCURT: Miercuri la ora 23:50 a decolat primul avion spre Statele Unite ale Americii de la aeroportul din Baia Mare. Acest zbor privat a fost operat cu un avion Bombardier Global 7500, înmatriculat N787FZ și a avut o durată de opt ore și 45 de minute.
📰 PE SCURT: TAROM a creat mare zarvă în presa românească după ce a anunțat că „este prima companie aeriană românească care te reconectează zilnic cu SUA”.
Însă, aceasta nu reia zborurile spre SUA, cum anunța în comunicatul de presă, ci oferă conexiuni spre New York și Miami cu escală pe aeroportul Fiumicino din Roma (Italia) și Madrid (Spania).
Zborurile lung-curier de la cele două aeroporturi și New York și Miami sunt operate de ITA Airways și Air Europa, iar TAROM operează doar sectoarele București - Roma și București - Madrid.
În plus, la mai bine de 24 de ore de la marele anunț zborurile de pe ruta București - New York și retur nu pot fi rezervate pe site-ul companiei aeriene de stat. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
📊 Analiză BoardingPass: aeroporturile principale din statele din Europa Centrală și de Est (93 de aeroporturi) au înregistrat o creștere a traficului de pasageri cu 2,8%, comparativ cu anul record 2019, iar traficul aeroporturilor a fost de 274,5 milioane de pasageri în 2019 și a ajuns la 282,4 milioane de pasageri în 2023. Pe larg aici.
✈️ Mai multe noutăți din această secțiune vor fi prezentate din nou începând de săptămâna viitoare. Până atunci, urmărește aventura mea din Asia în secțiunea „Stories” de pe contul de Instagram la BoardingPass și vei avea ocazia să vezi lucruri interesante.
TAROM afirmă că decizia acționarilor de a vinde sloturile de la Heathrow către Virgin Atlantic cu 22 de milioane de lire sterline, care a fost publicată și în Monitorul Oficial, „nu își produce efectul”.
În acest context, atunci ce se întâmplă cu alte decizii ale acționarilor TAROM publicate în Monitorul Oficial? De exemplu cea prin care s-a decis preluarea prin leasing a unor Boeinguri 737 MAX, cu livrare în toamna lui 2025.
O fi și aceea, de fapt, tot o decizie care "nu își produce efectul" dar a fost anunțată oficial deoarece dă bine în presă? Că efectul în presă l-a produs.
Dar nu ar fi prima decizie de acest gen parafată de TAROM; aceasta a mai avut tot „Scrisoare de intenție” semănată recent cu o companie de leasing pentru patru MAX-uri dar care... nu a mai fost finalizată cu contract ferm de leasing.
Să ținem cont și de „mega” anunțul de miercuri, prin care suntem informați că „TAROM este prima companie aeriană românească care te reconectează zilnic cu SUA”, când de fapt TAROM te duce doar până la Roma și Madrid, iar de acolo te transportă alte companii aeriene până la destinație - a mai făcut asta și până acum.
Totul pare a fi un fel de facem dar nu facem, cel puțin asta e concluzia.
✈️ Cel puțin 20 de rute operate de compani aeriană Wizz Air spre și dinspre șase aeroporturi din România au fost suspendate și nu vor mai fi disponibile în sezonul de vară al anului 2024. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: TAROM și ITA Airways au obținut recent aprobarea de la Departamentul Transporturilor (DoT) al Statelor Unite ale Americii pentru acordul de „chodeshare” dintre cele două companii aeriene.
Astfel, TAROM va avea numere de zbor propriu pe zborurile de pe șase rute operate de ITA Airways de la Roma (Italia) spre destinații din SUA: Boston, Los Angeles, Miami, New York JFK, San Francisco și Washington DC.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Wizz Air a solicitat oficial din nou aprobările necesare pentru a zbura regulat din București și Cluj Napoca spre Istanbul (Turcia) începând cu luna martie 2024. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: În data de 6 februarie 2024, în jurul orei locale 16:18, Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a fost notificată despre producerea unui eveniment de aviație civilă în apropierea aerodromului Târgu Mrureș în care a fost implicat un avion tip Socata MS892 A150, înmatriculat F-BSKH, din care s-a desprins o componentă, în timp ce se afla în zbor. Nu există victime.
Evenimentul face obiectul unei investigații privind siguranța, efectuate de către AIAS, iar în acest sens a fost desemnată o comisie de investigație din cadrul AIAS, care s-a deplasat la locul producerii evenimentului, pentru a desfășura activitățile specifice investigației preliminare.
✈️ Un Airbus A319 LATAM Airlines a pierdut una dintre cele două roți ale trenului de aterizare principal din partea stângă. Acesta a aterizat în siguranță pe aeroportul din Sao Paulo (Brazilia). Pe larg aici.
✈️ Un Airbus A320 operat de Avion Express a ieșit temporar de pe pista aeroportului din Vilnius (Lituania) în timpul aterizării. Nu au existat persoane rănite, însă avionul a suferit avarii serioase la motoare și fuzelaj din cauza faptului că a fost acoperit în mare parte de noroi. Pe larg aici.
✈️ Forțele Aeriene Britanice au interceptat un Airbus A320neo SAS - Scandinavian Airlines care pierduse legătura cu controlorii de trafic aerian și l-au escortat până la aeroportul din Manchester (Marea Britanie). Pe larg aici.
✈️ Piloții unui Boeing 747-400 cargo operat de Cargolux pe ruta Miami (SUA) - Amsterdam (Țările de Jos) au efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Shannon (Irlanda) din cauza unui avertisment privind un posibil incendiu la bordul avionului.
După aterizare, piloții au evacuat avionul pe o ieșire de urgență, iar aeroportul a fost închis timp de circa două ore până când Boeingul 747-400 a fost tractat de pe pista aeroportului irlandez. Pe larg aici.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Wizz Air a avut o cotă de piață de 53% în România anul trecut, un trader de energie își face companie aeriană, iar o parte dintre clădirile ROMAERO au ajuns în posesia unui dezvoltator imobiliar.
Pe plan internațional, Boeing a anunțat că a livrat 528 de avioane anul trecut și a raportat o pierdere de peste 2 miliarde de dolari, iar Airbus încearcă să obțină o comandă de avioane de la United Airlines.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpărând un abonament BoardingPass Plus susții financiar acest buletin informativ și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului BoardingPass.ro. De asemenea, abonații BoardingPass Plus pot citi articolele publicate în exclusivitate pe site. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Un mare trader de energie din țara noastră își deschide o companie aeriană; aceasta va opera propriul avion privat al omului de afaceri. Pe larg aici.
📊 Wizz Air a transportat circa 53% dintre cei 24,6 milioane de pasageri care au călătorit spre și dinspre România în decursul anului 2023. Pe larg aici.
✈️ Companiile aeriene din România pot fi acum votate în ediția din anul 2024 a CEESAR Awards. Pe larg aici.
✈️ AIAS a emis raportul final de investigație în cazul accidentului de aviație de la aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București în care a fost implicat un avion operat de Omni Air. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Autoritatea Română de Investigare a Siguranței (AIAS) și Departamentul de Investigare a Accidentelor și Incidentelor în Transport al Ministerului Transporturilor al Republicii Kazahstan au semnat un Memorandum de Înțelegere, iar acest aacord bilateral marchează un pas semnificativ în consolidarea relațiilor dintre instituțiile noastre.
Colaborarea strategică este gata să sporească în mod semnificativ eforturile comune în investigarea evenimentelor din aviația civilă, promovând un mediu mai sigur pentru aviația civilă. Memorandumul de înțelegere subliniază angajamentul reciproc de a face schimb de expertiză, resurse și informații pentru a analiza și aborda cu meticulozitate investigațiile privind siguranța în domeniul aviației civile.
📰 PE SCURT: Aeroportul din Debrețin (Ungaria) are reclame în limba română pe Facebook și Instagram prin care promovează destinațiile Larnaca (Cipru) și Eindhoven (Țările de Jos).
Ținta acestor reclame plătite, active de câteva luni, sunt locuitorii județelor Bihor, Satu Mare și Cluj, în principal.
✈️ Dezvoltatorul imobiliar One United Properties a cumpărat, la licitație, de la Hidroelectrica terenuri cu o suprafață de 1,5 hectare și clădiri din cartierul bucureștean Băneasa, ce au aparținut Romaero, pe care vrea să dezvolte o proprietate comercială cu un hangar și birouri. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
✈️ Aeroportul din capitala Republicii Moldova va trece printr-un proces de modernizare a infrastructurii aeroportuare în decursul anului 2024. Pe larg aici.
✈️ Boeing a fost dat în judecată de acționari care au afirmat că compania a priorizat profitul în detrimentul siguranței și i-a indus în eroare cu privire la angajamentul său de a produce avioane sigure, înainte accidentul în care a fost implicat MAX-ul Alaska Airlines. Pe larg aici.
✈️ Embraer a livrat în 2023 un total de 65 de avioane comerciale și 115 avioane private. Ambele cifre sunt cu puțin sub volumele anticipate e producătorul brazilian de avioane. Pe larg aici.
✈️ Air Astana (Kazahstan) a stabilit intervalul de preț pentru listările la bursa de valori comune din Marea Britanie și cea din Kazahstan, pregătind terenul pentru o listare care ar putea revigora piața lentă a Ofertelor Publice Inițiale din Londra. Pe larg aici.
✈️ All Nippon Airways (ANA) a amânat din nou preluarea companiei aeriene Nippon Cargo Airlines (NCA), deoarece autoritățile de reglementare continuă să examineze acordul de vânzare-cumpărare.
ANA anticipa că finalizarea transferului de acțiuni să aibă loc până la 1 februarie, dar acesta a fost amânat până la 1 aprilie. Pe larg aici.
✈️ Turkish Airlines va închiria 10 avioane de tip Boeing 737 MAX 8 de la locatorul de avioane Dubai Aerospace Enterprise (DAE). Pe larg aici.
✈️ Boeing a livrat 528 de avioane comerciale și a înregistrat 1.576 de comenzi nete în anul 2023. De asemenea, producătorul american de avioane pentru 2023 venituri de aproape 78 de miliarde de dolari și o pierdere de 2,24 miliarde de dolari. Pe larg aici.
✈️ Compania canadiană de investiții CDPQ se aliază cu SMBC Aviation Capital pentru a stabili o nouă platformă de leasing și finanțare a avioanelor.
Acesta va avea o valoare de 1,5 miliarde de dolari - provenită din investiții anuale de 500 de milioane de dolari de-a lungul a trei ani - și se va concentra pe avioane moderne, de ultimă generație. Pe larg aici.
✈️ Boeing a confirmat că retrage o cerere pe care a făcut-o către Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA anul trecut, prin care solicita o excepție de la un standard de siguranță pentru modelul 737 MAX 7, care este în așteptarea certificării. Pe larg aici.
✈️ Boeing a oferit o nouă perspectivă asupra momentului în care modelul 737 MAX 7 ar putea obține certificarea, directorii afirmând că producătorul are nevoie de încă nouă până la 12 luni pentru a finaliza dezvoltarea unei soluții la sistemul anti-gheață al motorului acestui tip. Pe larg aici.
✈️ Piața second-hand pentru avioane este în plină expansiune din cauza unei penurii cronice care persistă încă din timpul pandemiei - și există temeri că ultima criză a Boeing ar putea accentua presiunea în lunile următoare. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană armeană Fly Arna a suspendat zborurile invocând „reorganizarea operațională”. Pe larg aici.
✈️ Oficialii grupului Ryanair i-au spus producătorului american de avioane că dacă clienții americani refuză să primească avioanele 737 MAX 10, le-ar cumpăra "la prețul potrivit". Pe larg aici.
✈️ Boeing a încheiat 2023 cu aproximativ 200 de avioane de tip 737 Max și 50 de Boeinguri 787 Dreamliner în inventarul său de avioane nelivrate, iar directorii producătorului american se așteaptă ca Boeing să livreze majoritatea acestora până la sfârșitul anului. Pe larg aici.
✈️ Airbus încearcă să convingă clienții să returneze sloturi de livrare a avioanelor pe care apoi le-ar putea acorda companiei United Airlines, încercând să obțină o comandă de avioane de la compania americană. Pe larg aici.
✈️ Nowergian va zbura din acest an și în sezonul de iarnă între aeroportul din Oslo (Norvegia) și aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Pe larg aici.
✈️ Wizz Air va relua de la finalul lunii martie 2024 zborurile comerciale regulate de pe rutele Chișinău - Budapesta (Ungaria) și Chișinău - Veneția (Italia). Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Parteneriatul de tip „code-share” dintre Air Serbia și TAROM a fost extins recent și acoperă mai multe rute operate de cele două companii aeriene.
Astfel, numere de zbor ale TAROM se regăsesc și pe zborurile operate de Air Serbia din Belgrad spre Ljubljana, Podgorița, Tivat, Zagreb, Stockholm și Oslo.
La rândul său, Air Serbia are numere de zbor proprii pe zborurile operate de TAROM între București și Iasi, Oradea, Cluj Napoca, Suceava și Chișinău.
✈️ Din fericire, în această săptămână nu e de raportat niciun eveniment notabil.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Traficul aerian din România a fost peste nivelul din 2019, Animawings va avea un nou tip de avion în flota sa și HiSky și Lufthansa vor opera noi rute spre aeroportul din capitala Republicii Moldova.
Pe plan internațional, Boeing și seria 737 MAX rămân în prim-plan din cauza problemelor de calitate, iar seriei 737 MAX se alătură acum și avioanele din seria 737-900NG.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpărând un abonament BoardingPass Plus susții financiar acest buletin informativ și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului BoardingPass.ro. De asemenea, abonații BoardingPass Plus pot citi articolele publicate în exclusivitate pe site. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Animawings (România) își va mări flota de avioane în lunile ce urmează și va aduce în flota sa un nou tip de avion, produs tot de Airbus. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul din Iași va devini al doilea cel mai mare aeroport din România ca suprafață odată cu inaugurarea noului terminal T4 de la finalul lunii martie 2024. Pe larg aici.
✈️ Traficul de pasageri înregistrat în anul 2023 de aeroporturile din România a fost cu aproape șase procente mai mare decât recordul înregistrat în anul 2019, înainte de pandemie. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Lista aeroporturilor din România unde pasagerii nu mai trebuie să scoată din bagajele de cabină dispozitivele electronice și să aibă lichide/geluri/aerosoli în recipiente de maximum 100 de mililitri crește:
- aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara;
- aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca;
- aeroportul din Craiova;
- aeroportul din Sibiu;
- aeroportul din Iași (în curând).
Mai multe aeroporturi din România sunt în plin proces de extindere și modernizare, așadar nu e exclus ca echipamente mai performante pentru controlul de securitate a bagajelor să fie achiziționate și instalate și în alte aeroporturi decât cele menționate mai sus.
📰 PE SCURT: compania aeriană Carpatair își va extinde flota de avioane cu mai multe Airbusuri A319/A320. În prezent, compania are în flotă două Airbusuri A319.
📰 PE SCURT: compania aeriană HiSky își va extinde flota de avioane cu mai multe avioane produse se Airbus. În prezent, compania are în flotă șapte Airbusuri (4x A320, 2x A321neoLR și un A330). HiSky Moldova are în flotă, la rândul său, un Airbus A319.
📰 PE SCURT: compania aeriană Dan Air va zbura cu un avion de tip Airbus A320 pentru compania aeriană Air Cote d Ivoire.
Airbusul A320 cu care vor fi operate zborurile a fost mutat în 21 ianuarie 2024 de la Craiova spre Abidjan (Coasta de Fildeș) cu oprire pentru realimentare în Malta.
✈️ O companie și alte două asocieri de companii s-au înscris la o licitație organizată de Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) pentru proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări în vederea modernizării terminalelor și corpurilor de clădire existente la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
✈️ Boeing și modelul 737 MAX au ajuns din nou în atenția publicului și a autorităților de reglementare a industriei aviatice după ce ușa unui 737 MAX 9 operat de Alaska Airlines (SUA) s-a desprins de pe fuzelajul avionului în timpul unei decolări. Pe larg aici.
Accidentul a avut loc în seara zilei de vineri, 5 ianuarie 2024, iar de atunci Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA și Boeing au transmis o mulțime de noutăți referitor la subiect, în timp ce peste 170 de MAX-uri sunt temporar reținute la sol - majoritatea sunt operate de Alaska Airlines și United Airlines.
✈️ Noutățile transmise de Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA pe acest subiect sunt disponibile aici.
✈️ Noutățile transmise de Boeing pe acest subiect sunt disponibile aici.
✈️ Companiile aeriene au primit la jumătatea săptămânii aprobările necesare pentru a relua zborurile cu avioanele de tip Boeing 737 MAX după trei săptămâni de la reținerea lor la sol.
✈️ Avia Solutions Group va achiziționa compania aeriană Skytrans din Australia. Tranzacția ar urma să fie finalizată în primul trimestru al acestui an. Pe larg aici.
✈️ Ryanair este „foarte interesată” să achiziționeze sloturi suplimentare la aeroportul Fiumicino din Roma (Italia), la care ITA Airways ar putea renunța ca o condiție pentru preluarea sa de către grupul Lufthansa. Pe larg aici.
✈️ Southwest Airlines a scos avioanele de tip 737 MAX 7 din planurile sale de flotă din anul 2024, deoarece autoritățile de reglementare nu au certificat încă cel mai mic model al seriei 737 MAX produsă de Boeing. Pe larg aici.
✈️ United Airlines a scos avioanele de tip 737 MAX 10 din planurile sale de flotă din anul 2024, deoarece autoritățile de reglementare nu au certificat încă cel mai mare model al seriei 737 MAX produsă de Boeing. Pe larg aici.
✈️ Cargojet a optat să nu mai aducă în flotă Boeinguri 777 în versiune cargo și renunță la angajamentul pentru patru avioane de acest tip.
Compania aeriană canadiană a anunțat în octombrie 2021 și februarie 2022 că achiziționează și convertește patru Boeinguri 777-200LR din versiune dedicată transportului de pasageri în versiune cargo. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană WestJet (Canada) a anunțat achiziția de la locatorul de avioane CDB Aviation cinci avioane de tip Boeing 737 MAX 8. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană braziliană Gol a anunțat că depune cerere de protecție împotriva falimentului în baza Capitolului 11 în Statele Unite, cu un angajament financiar de 950 de milioane de dolari din partea Abra Group, acționarul său majoritar. Pe larg aici.
✈️ Comisia Europeană (CE) a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, propunerea de achiziție al Air Europa de către International Consolidated Airlines Group (IAG).
Comisia are e îngrijorată de faptul că tranzacția ar putea reduce concurența pe piața serviciilor de transport aerian de pasageri pe mai multe rute interne, pe distanțe scurte și pe distanțe lungi din Spania și spre și dinspre Spania. Pe larg aici.
✈️ Boeing a primit permisiunea Chinei pentru a relua livrările de avioane de tip 737 MAX 8 către clienții chinezi, punând capăt unei suspendări a importurilor de lungă durată pentru cele mai profitabile avioane ale producătorului de avioane american. Pe larg aici.
✈️ Comisia Europeană (CE) a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, propunerea de achiziție al ITA Airways de către grupul Lufthansa.
Comisia are e îngrijorată de faptul că tranzacția ar putea reduce concurența pe piața serviciilor de transport aerian de pasageri pe mai multe rute interne, pe distanțe scurte și pe distanțe lungi din Italia și spre și dinspre Italia. Pe larg aici.
✈️ Alianța oneworld a deschis oficial primul său salon business sub marcă proprie. Acesta este situat în Terminalul 1 al aeroportului Incheon din Seul (Coreea de Sud). Pe larg aici.
✈️ Ryanair a achiziționat 25 de locuințe noi într-un complex rezidențial din nordul Dublinului (Irlanda). Acestea vor fi folosite pentru cazarea angajaților săi pe fondul crizei imobiliare din capitala Irlandei. Pe larg aici.
✈️ HiSky va inaugura la finalul lunii mai 2024 zborurile regulate de pe ruta aeriană dintre Chișinău (Republica Moldova) și Hamburg (Germania). Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost Wizz Air va relua zborurile dintre București și Tel Aviv (Israel), însă rutele companiei low-cost de la Iași și Cluj Napoca spre aceeași destinație rămân suspendate. Pe larg aici.
✈️ Lufthansa va inaugura de la sfârșitul lunii aprilie 2024 prima sa rută regulată spre și dinspre aeroportul din Chișinău (Republica Moldova). Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Air Serbia va crește capacitatea de transport dintre Belgrad (Serbia) și București din 31 martie 2024 prin creșterea numărului de zboruri săptămânale de la 8 la 14 zboruri (două zboruri pe zi).
📰 PE SCURT: piloții Boeingului 737-700NG Luxair (LX-LBR) care zbura în seara zilei de joi, 25 ianuarie 2024, între București și Luxemburg a revenit pe aeroportul de origine din cauza unei probleme tehnice.
Avionul a decolat de la București la ora locală 21:46, iar decizia de a reveni pe aeroportul de origine a fost luată la aproximativ 10 minute după decolare.
Unul dintre piloții avionului a afirmat în convorbirea cu controlorii de trafic aerian că unul dintre generatoarele avionului și unitatea de alimentare auxiliară (APU) au cedat.
Piloții nu au declarat urgență și au aterizat în siguranță pe pista 26R a aeroportului "Henri Coandă" (Otopeni) din București la ora locală 22:18.
✈️ Un avion de tip Embraer ERJ-145 operat de Piedmont Airlines pentru American Airlines a ieșit de pe pista aeroportului din Rochester (SUA) după aterizare. Niciuna dintre cele 53 de persoane care se aflau în avion nu a fost rănită. Pe larg aici.
✈️ Un Airbus A350 Air France a lovit cu coada pista aeroportului din Toronto (Canada) în timpul aterizării. Nicio persoană nu a fost rănită, însă avionul a suferit avarii serioase. Pe larg aici.
✈️ Unul dintre cele patru motoare ale unui Boeing 747-8F Atlas Air a avut probleme tehnice, iar flăcări emise de acesta au putut fi observate de la sol. Incidentul a avut loc la scurt timp de la decolarea de pe aeroportul din Miami (SUA). Pe larg aici.
✈️ Un avion de tip BAe Jetstream 32 operat de Northwestern Air s-a prăbușit în zona nordică a Canadei. Șase persoane care s-au aflat la bordul avionului au decedat. Pe larg aici.
✈️ Un avion privat Dassault Falcon 10 s-a prăbușit într-o zonă muntoasă din Afghanistan. Patru persoane care se aflau la bordul acestuia au supraviețuit, iar starea altora este necunoscută. Pe larg aici.
✈️ Un avion de tip Cessna 208B Grand Caravan operat de Southern Airways Express a efectuat o aterizare de urgență pe o autostradă la scurt timp după decolarea de la aeroportul Dulles din Washington DC (SUA). Pe larg aici.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Compania aeriană HelloJets (România) își mărește flota cu încă un Boeing 737, aeroporturile românești au fost tranzitate de peste 1,8 milioane de pasageri în decembrie 2023, iar aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) rămâne fără zboruri regulate de la finalul lunii ianuarie 2024.
Pe plan internațional, Boeing și seria 737 MAX rămân în prim-plan din cauza problemelor de calitate, iar apoi cu o comandă pentru 150 de avioane de la o companie indiană.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpărând un abonament BoardingPass Plus susții financiar acest buletin informativ și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului BoardingPass.ro. De asemenea, abonații BoardingPass Plus pot citi articolele publicate în exclusivitate pe site. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: HelloJets (România) își mărește flota la de la două la trei avioane prin aducerea în flotă a unui avion de tip Boeing 737-800NG. Pe larg aici.
✈️ Tribunalul București a admis miercuri cererea de intrare în insolvență solicitată la finele lunii decembrie 2023 de compania ROMAERO. Pe larg aici.
✈️ Cele două aeroporturi din București au fost tranzitate în anul 2023 de 14,7 milioane de pasageri, cu 16,56% mai mulți decât în anul 2022. Pe larg aici.
✈️ Recursul Wizz Air referitor la ajutorul pentru salvare acordat companiei aeriene TAROM în pandemie a fost respins de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Pe larg aici.
✈️ ROMATSA a publicat în 15 ianuarie 2024 modificările care au fost aduse programului de funcționare al aeroportului din Brașov. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Boeingul 737-800NG HelloJets, înmatriculat YR-BMQ, a efectuat în după-amiaza zilei de miercuri, 17 ianuarie 2024, un zbor de test de aproape o oră și jumătate.
Avionul va părăsi flota companiei aeriene românești în curând, iar zborul de test a fost efectuat după ce acesta a fost la mentenanță.
De asemenea, probabil acest zbor de test a avut ca scop și alte verificări tehnice deoarece, conform surselor BoardingPass, avionul a fost avariat în timpul mentenanței.
📰 PE SCURT: Phạm Minh Chính, prim-ministrul Vietnamului, va efectua o vizită oficială la București la finalul acestei săptămâni.
Acesta va zbura spre și dinspre capitala României cu un Boeing 787-9 Dreamliner din flota companiei aeriene Vietnam Airlines.
📰 PE SCURT: Peste 1,8 milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile românești în luna decembrie a anului 2023 - cu 10% mai mulți decât în aceeași perioadă a anului 2022.
Valorile de trafic înregistrate în ultima lună a anului 2023 le-au depășit cu aproape 6 procente și pe cele din decembrie 2019.
Din totalul pasagerilor înregistrați pe aeroporturile din România în luna decembrie 2023, aproape 7% au călătorit pe rute interne.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
✈️ Boeing și modelul 737 MAX au ajuns din nou în atenția publicului și a autorităților de reglementare a industriei aviatice după ce ușa unui 737 MAX 9 operat de Alaska Airlines (SUA) s-a desprins de pe fuzelajul avionului în timpul unei decolări. Pe larg aici.
Accidentul a avut loc în seara zilei de vineri, 5 ianuarie 2024, iar de atunci Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA și Boeing au transmis o mulțime de noutăți referitor la subiect, în timp ce peste 170 de MAX-uri sunt temporar reținute la sol - majoritatea sunt operate de Alaska Airlines și United Airlines.
✈️ Noutățile transmise de Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA pe acest subiect sunt disponibile aici.
✈️ Noutățile transmise de Boeing pe acest subiect sunt disponibile aici.
📰 PE SCURT: aeroportul din Chișinău (Republica Moldova) a încheiat anul 2023 cu un trafic total de 2.838.073 de pasageri, creșterea față de anul 2022 fiind de 22,9% sau 529.358 de pasageri.
✈️ Compania aeriană Akasa Air din India a anunțat o comandă pentru 150 de avioane de tip Boeing 737 MAX 8-200 și 737 MAX 10. Anunțul a fost făcut în cadrul salonului aeronautic Wings India 2024 care se desfășoară în aceste zile pe aeroportul din Hyderabad (India). Pe larg aici.
✈️ Boeing nu-și poate permite „un alt derapaj” cu familia de avioane 737 MAX și trebuie să lase deoparte obiectivele financiare pentru a se concentra exclusiv pe calitate și siguranță, a avertizat șeful unuia dintre cei mai mari proprietari de avioane din lume. Pe larg aici.
✈️ Transportatorul maritim CMA CGM și grupul Air France-KLM renunță la un parteneriat de transport aerian de mărfuri după ce s-au străduit să obțină aprobarea SUA pentru a opera rute din America de Nord. Pe larg aici.
✈️ Acționarii aeroportului Heathrow din Londra (Marea Britanie), care dețin un pachet de 35% din acțiuni, intenționează să-și vândă acțiunile alături de Ferrovial. Aceștia dețin împreună 60% din acțiunile unuia dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume. Pe larg aici.
✈️ Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene (EASA) a publicat prima propunere de reglementare a handling-ului la sol pe aeroporturile Uniunii Europene, pentru a crește siguranța, securitatea cibernetică și coerența tuturor acțiunilor care au loc la sol înainte și după un zbor, oferind beneficii pasagerilor și acestora. companii aeriene. Pe larg aici.
✈️ Boeing l-a numit pe amiralul Kirkland H. Donald ca consilier special al președintelui și directorului general al Boeing, Dave Calhoun.
Amiralul Donald și o echipă de experți externi vor efectua o evaluare amănunțită a sistemului de management al calității Boeing pentru avioanele comerciale, inclusiv programele și practicile de calitate în fabricile Boeing și supravegherea acestuia a calității furnizorilor comerciali. Pe larg aici.
✈️ Delta Air Lines a anunțat o comandă fermă pentru 20 de avioane de tip Airbus A350-1000XWB. În prezent, Delta este cel mai mare client pentru modelul Airbus A350. Pe larg aici.
✈️ Un judecător federal a blocat achiziționarea companiei aeriene Spirit Airlines de către JetBlue Airways, după ce Departamentul de Justiție a intentat un proces pentru a opri fuziunea, susținând că aceasta va duce la crește tarifelor pentru consumatori. Pe larg aici.
✈️ Rusia a alocat încă 107,7 miliarde de ruble (1,23 miliarde de dolari) dintr-un fond unei companii de stat care cumpără avioane de la locatori străini. Pe larg aici.
✈️ Firma de consultanță în investiții BlackRock urmează să achiziționeze Global Infrastructure Partners (GIP), entitatea al cărei portofoliu include aeroporturile Gatwick din Londra și Edinburgh (Marea Britanie) și Sydney (Australia). Pe larg aici.
✈️ Lufthansa a decis să renunțe la zborurile pe care le operează între aeroportul din Frankfurt (Germania) și aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București rămâne din nou fără zboruri regulate deoarece AeroItalia mută zborurile înapoi pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni). Pe larg aici.
✈️ Un pasager care călătorea în seara zilei de miercuri pe zborul TAROM dintre Bruxelles și București a fost agresiv și după aterizare s-a automutilat. Pe larg aici.
✈️ Un avion de tip de Havilland Dash 8-Q400 Ethiopian Airlines a ieșit de pe pista aeroportului din Mekele (Ethiopia) după aterizare după ce trenul de aterizare a cedat. Pe larg aici.
✈️ Un pasager american ar fi mușcat o femeie care făcea parte din echipajul de cabină al unui zbor All Nippon Airways (ANA). Piloții avionului, care avea destinația Seattle (SUA), au decis să se întoarcă la Tokyo (Japonia). Pe larg aici.
✈️ Un avion Embraer E135 operat de Airlink (Africa de Sud) a ieșit de pe pista aeroportului din Pemba (Mozambique). La bordul acestuia se aflau 32 de pasageri și trei membri ai echipajului, însă nicio persoană nu a fost rănită. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: un Airbus A330 Korean Air a lovit cu vârful aripii stângi coada unui Boeing 777-300ER Cathay Pacific Airways.
Accidentul minor a avut loc pe aeroportul New Chitose din Sapporo (Japonia) și nu au existat persoane rănite.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>TAROM are un nou director general interimar, o companie aeriană românească a cumpărat un avion HondaJet, CJ Bihor a lansat licitația pentru zboruri regulate între Oradea și Varșovia (Polonia), iar LOT Polish Airlines aniversează în acest an 94 de ani de la primul zbor regulat operat în România.
Boeing și modelul 737 MAX au revenit din nou în atenție după ce ușa unui MAX operat de Alaska Airlines s-a desprins de pe fuzelajul avionului la scurt timp după decolare, iar Airbus a primit comenzi pentru un număr record de avioane în anul 2023 și a livrat anul trecut mai multe avioane decât rivalul Boeing.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpărând un abonament BoardingPass Plus susții financiar acest buletin informativ și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului BoardingPass.ro. De asemenea, abonații BoardingPass Plus pot citi articolele publicate în exclusivitate pe site. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: o companie aeriană înregistrată și certificată în țara noastră a achiziționat recent un avion privat de tip HA-420 HondaJet produs de Honda. Pe larg aici.
✈️ Un pasager român care a provocat un scandal în timpul unui zbor Wizz Air în martie 2022 va face închisoare pentru o perioadă de doi ani și jumătate. Pe larg aici.
✈️ Costin Iordache a fost numit din nou în funcția de director general în cadrul companiei aeriene de stat TAROM. Acesta îl înlocuiește în funcție pe demisionarul Bogdan Popescu. Pe larg aici.
✈️ Cele două aeroporturi care deservesc Capitala, ambele gestionate de către CN Aeroporturi București, sunt pregătite pentru operarea pe fluxuri separate Schengen și non-Schengen. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: conform declarațiilor oficiale ale președintelui CJ Brașov și a fostului director al aeroportului din Brașov, programul de operare al aeroportului ar urma să fie prelungi de la 12 la 16 ore din 15 ianurie 2024.
Cu câteva zile înainte de aceste termen, BoardingPass nu a identificat nicio modificare în documentele oficiale care să ateste din punct de vedere legal modificarea orarului aeroportului brașovean.
📰 PE SCURT: Dan Air a aniversat o lună de operare pe aeroportul „George Enescu” din Bacău. Aproximativ 10.600 de pasageri au călătorit cu aceasta între Bacău și opt destinații din Europa (Londra, Bruxelles, Torino, Dublin, Roma, Barcelona, Liverpool și Catania).
100% dintre zborurile planificare au fost operate, astfel că nu au existat anulări operaționale. Dintre acestea, 89% dintre zboruri au fost operate la timp, iar 11% au avut întârzieri de până la trei ore.
Întârzierile au fost cauzate în principal de condițiile meteo nefavorabile. Nu au existat zboruri care să aibă întârzieri mai mari de 3 ore.
✈️ Directorul aeroportului din Sibiu, Marius Gîrdea, a fost implicat în dimineața zilei de miercuri, 10 ianuarie 2024, într-un accident mortal în comuna Drăganu din judeţul Argeș. Pe larg aici.
✈️ Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru selectarea unei companii aeriene care va realiza zboruri regulate între aeroportul din Oradea și aeroportul din Varșovia (Polonia). Pe larg aici.
✈️ LOT Polish Airlines aniversează 94 de ani de la primul său zbor regulat operat din Varșovia (Polonia) spre capitala României în anul 2024. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
✈️ Boeing și modelul 737 MAX au ajuns din nou în atenția publicului și a autorităților de reglementare a industriei aviatice după ce ușa unui 737 MAX 9 operat de Alaska Airlines (SUA) s-a desprins de pe fuzelajul avionului în timpul unei decolări. Pe larg aici.
Accidentul a avut loc în seara zilei de vineri, 5 ianuarie 2024, iar de atunci Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA și Boeing au transmis o mulțime de noutăți referitor la subiect, în timp ce peste 170 de MAX-uri sunt temporar reținute la sol - majoritatea sunt operate de Alaska Airlines și United Airlines.
✈️ Noutățile transmise de Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA pe acest subiect sunt disponibile aici.
✈️ Noutățile transmise de Boeing pe acest subiect sunt disponibile aici.
✈️ Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene (EASA) afirmă că nicio companie aeriană din Uniunea Europeană nu este afectată de reținerea la sol temporară a avioanelor de tip Boeing 737 MAX 9. Pe larg aici.
✈️ Pasagerii care se aflau la bordul MAX-ului operat de Alaska Airlines care a fost implicat în accidentul de vineri seara vor primi rambursarea costului plătit pe biletul de avion și o compensație de 1.500 de dolari. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Airbus a anunțat oficial cifrele pentru anul 2023 și, potrivit datelor, producătorul european de avioane a livrat anul trecut 735 de avioane. 34% dintre acestea au fost livrate în Europa, 32% în Asia-Pacific, 25% în America de Nord și Latină, iar restul la clienți din alte regiuni.
De asemenea, anul trecut a primit comenzi pentru 2.094 avioane, un număr record în comparație cu anii precedenți, iar numărul avioanelor comandate dar nelivrate a crescu de la 7.239 în anul 2022 la 8.598 în 2023.
✈️ Președintele companiei aeriene Emirates Airline și directorul general al grupului Ryanair critică, din nou, Boeing după accidentul în care a fost implicat un avion de tip 737 MAX 9. Pe larg aici și aici.
✈️ ATR a anunțat o comandă fermă pentru încă două avioane de tip ATR 72-600 primită de la compania elenă SKY express. Unul dintre cele două avioane a fost deja livrat. Pe larg aici.
✈️ Boeing a cerut Administrației Federale a Aviației (FAA) din SUA să scutească modelul 737 MAX 7 de la reglementările de siguranță care s-ar aplica unui defect al sistemului anti-gheață al motorulu. Fără scutire, modelul nu poate fi certificat. Pe larg aici.
✈️ După mulți ani în care a cerut foarte mulți bani de la statul italian, de data aceasta Alitalia este cea care dă statului bani. Reprezentanții fostei companii aeriene naționale care a ajuns în administrare extraordinară au restituit 100 de milioane de euro Ministerului Economiei. Pe larg aici.
✈️ Japan Airlines ia în considerare să păstreze o parte din avionul ars după ce s-a ciocnit cu un avion al Gărzii de Coastă a Japoniei pe aeroportul Haneda din Tokyo săptămâna trecută, ca o amintire a accidentului mortal, pentru a crește gradul de conștientizare a siguranței în cadrul companiei. Pe larg aici.
✈️ Grupul Lufthansa va face compromisuri pentru a răspunde preocupărilor în materie de concurență ale UE cu privire la oferta sa de a cumpăra un pachet minoritar de acțiuni în cadrul la ITA Airways. Pe larg aici.
✈️ EVA Air (Taiwan) a finalizat o comandă fermă cu Airbus pentru achiziția a 18 avioane de tip A350-1000XWB și 10 Airbusuri A321neo. Pe larg aici.
✈️ Guvernul de la Atena plănuiește o ofertă publică inițială (IPO) a aeroportului din Atena, cel mai mare din Grecia, la Bursa de Valori din Atena luna viitoare. Pe larg aici.
✈️ Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA extinde inspecțiile la motoarele Pratt & Whitney PW1500G și PW1900G instalate pe avioane Airbus A220 și Embraer din seria E2. În conformitate cu cerințele similare pentru modelul PW1100G-JM, regulatorul american va solicita inspecții cu ultrasunete în unghi (AUSI) ale mai multor componente, precum și înlocuirea prematură a pieselor. Pe larg aici.
✈️ Tus Airways (Cipru) a anunțat că firma israeliană Holiday Lines Group a semnat un acord pentru a prelua o participație semnificativă în acționariatul companiei aeriene. Pe larg aici.
✈️ Pasagerii din Cluj Napoca și Chișinău vor putea ajunge în Statele Unite ale Americii cu HiSky cu doar o escală scurtă pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: o parte dintre zborurile companiei low-cost Wizz Air spre și dinspre aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București sunt operate începând de sâmbătă, 6 ianuarie 2024, de compania aeriană Avion Express Malta cu un Airbus A320 înmatriculat 9H-MLC.
Durata contractului dintre cele două companii aeriene este nescunoscută, însă probabil Avion Express Malta acoperă o parte din capacitatea de transport indisponibilă a Wizz Air din cauza indisponibilității a mai multor avioane de tip A321neo pentru inspecția motoarelor Pratt & Whitney.
Din 13 decembrie 2023 - 5 ianuarie 2024, o parte dintre zborurile Wizz Air de la și spre București au fost operate de SkyUp Airlines Malta cu Boeing 737-800NG.
✈️ Ultimele noutăți despre accidentul de pe aeroportul Haneda din Tokyo (Japonia) în care a fost implicat un Airbus A350 Japan Airlines sunt disponibile aici.
✈️ Un Boeing 737 MAX 9 Alaska Airlines a efectuat o aterizare de urgență după ce o ușă s-a desprins de pe fuzelaj la scurt timp după decolare. Pe larg aici.
✈️ Un Boeing 737-800 Flybondi (Argentina) a fost sever avariat după ce a avut o aterizare dură și a lovit pista cu coada. Pe larg aici.
✈️ Un pilot al British Airways ar fi fost torturat după ce a fost răpit în timp ce facea cumpărături în timpul unei escale între zboruri în Africa de Sud. Pe larg aici.
✈️ Un Airbus A320neo SAS a avut parte de o aterizare dură la Madeira, iar în timpul contactului cu pista unul dintre motoare suferind o blocare a compresorului. Pe larg și video aici.
✈️ Un pasager care s-a îmbarcat într-un Boeing 777 operat de Air Canada a deschis ulterior una dintre ușile avionului și a căzut de la aproximativ 6 metri. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Boeingul 737-900ER (PH-BXB) care opera joi dimineață zborul KLM KL1373 Amsterdam - București s-a întors pe aeroportul din capitala Țărilor de Jos la câteva zeci de minute de la decolare din cauza unei probleme tehnice.
După mai bine de o oră petrecută la sol, același avion a decolat spre București și va ajunge la destinație cu aproximativ două ore întârziere.
📰 PE SCURT: zborul Wizz Air W43685 Iași - Barcelona operat miercuri după-amiază, 10 ianuarie 2024, cu Airbus A321 (HA-LXH) a revenit pe aeroportul de origine la scurt timp după decolare după ce o însoțitoare de zbor s-a rănit în urma unei căzături.
✈️ Piloții care erau la manșa unui avion cu care echipa de fotbal a Gambiei zbura pentru Cupa Africii a Națiunilor au efectuat o aterizare de urgență după ce nivelul de oxigen din avion a scăzut dramatic. Un fost jucător de la Manchester United plângându-se de „amețeli extreme și dureri de cap”. Pe larg aici.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Directorul general al TAROM a demisionat, HiSky a transportat 1,5 milioane pasageri în 2023, iar Consiliul UE a anunțat oficial intrarea României și Bulgariei în „Air Schengen” de la finalul lunii martie 2024.
Pe plan internațional, accidentul de la aeroportul Haneda din Tokyo a fost în prim-plan, alături de cele șase zboruri regulate care au decolat în 1 ianuarie 2024 și au ajuns la destinație în 31 decembrie 2023.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpărând un abonament BoardingPass Plus susții financiar acest buletin informativ și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului BoardingPass.ro. De asemenea, abonații BoardingPass Plus pot citi articolele publicate în exclusivitate pe site. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: TAROM este în discuții cu un locator de avioane pentru a închiria mai multe avioane, după ce tratativele cu un altul au eșuat recent. Pe larg aici.
✈️ Bogdan Popescu a demisionat din funcția de director general interimar al TAROM la mai puțin de trei luni de la numirea sa în această funcție. Pe larg aici.
📈 DATE: este 1,5 milioane de pasageri au ales să călătorească cu HiSky în anul 2023 pe rutele regulate și neregulate din rețeaua sa din România și Republica Moldova. Pe larg aici.
🕵️♂️ ANALIZĂ BoardingPass: președintele României a efectuat în anul 2023 nu mai puțin de 29 de deplasări oficiale cu avioane private și au costat peste 40 de milioane de lei. Pe larg aici.
✈️ Transferoviar Călători va introduce cursele de tren pe ruta aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) - Ruse (Bulgaria) în luna martie 2024. Pe larg aici.
✈️ Realizarea conexiunii feroviare de la aeroportul din Brașov la rețeaua feroviară națională a fost inclusă în anexa de proiecte analizate, aprobate și propuse spre implementare de către CFR SA. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: zborul Wizz Air W43152 Catania (Italia) - București este primul zbor care a aterizat în România în 2024, la ora 00:02.
Zborul TAROM RO101 București - Cairo (Egipt) este primul zbor care a decolat din România, la ora 00:45.
📰 PE SCURT: potrivit ultimelor informații oficiale transmise de Consiliul Uniunii Europene, România și Bulgaria vor intra în "Air Schengen" în martie 2024.
Însă schimbarea nu va avea loc la începutul lunii ci din 31 martie 2024, dată la care debutează sezonul de vară 2024 în aviație.
Î: ce schimbări aduce Air Schengen pentru pasageri?
R: detalii aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
✈️ Șase zboruri au fost programate să decoleze în 1 ianuarie 2024 și să aterizeze pe aeroportul de destinație în data de 31 decembrie 2023, datorită diferenței de fus orar. Pe larg aici.
✈️ AnadoluJet a fost redenumită în AJet și deține din 2 ianuarie 2024 propriul său Certificat de Operator Aerian emis de autoritățile turce. Pe larg aici.
✈️ Condor Airlines va închiria de la locatorul de avioane BOC Aviation patru Airbusuri A321neo și două Airbusuri A320neo. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Schiphol din Amsterdam (Țările de Jos) a anunțat că va implementa o „reducere limitată” a capacității în 2024 pentru a reduce presiunea pe infrastructură la orele de vârf. Pe larg aici.
✈️ Air Serbia își va extinde flota de avioane dedicate zborurilor lung-curier în anul 2024 cu două avioane de tip Airbus A330. În prezent, compania aeriană sârbă operează două avioane de acest tip. Pe larg aici.
✈️ Envoy Air, subsidiară a grupului American Airlines, a anunțat că-și va mări flota cu încă 19 avioane regionale produse de Embraer. Pe larg aici.
✈️ Cathay Pacific Airways este în discuții cu Airbus și Boeing pentru o comandă de avioane care ar urma să înlocuiască Airbusurile A330 operate în prezent de compania din Hong Kong. Pe larg aici.
✈️ Air Moldova se află pe lista companiilor aeriene care și-au oprit activitatea comercială în anul 2023. Lista completă aici.
✈️ Avianca Airlines, Azul Airlines, Qatar Airways, Delta Air Lines și Iberia au fost cele mai punctuale companii aeriene din lume în anul 2023. În Europa, Iberia Express, Iberia, Austrian Airlines și LOT Polish Airlines s-au clasat pe primele cinci poziții. Pe larg aici.
✈️ Air Tahiti Nui a operat ultimul zbor comercial regulat în anul 2023, iar MIAT Mongolian Airlines a operat primul zbor comercial regulat în 2024. Pe larg aici.
✈️ Producătorul american de avioane Boeing îndeamnă companiile aeriene să inspecteze avioanele de tip 737 MAX pentru un posibil șurub slăbit în sistemul de control al cârmei. Pe larg aici.
✈️ Toate companiile aeriene chineze care au recepționat Boeinguri 737 MAX înainte de reținerea la sol a modelului au reintrodus în serviciul comercial aceste avioane. Pe larg aici.
✈️ Avion Express (Lituania), companie aeriană specializată pe operarea de zboruri cu avioane și echipaje proprii pentru alte companii aeriene, a început procesul de certificare pentru obținerea Certificatului de Operator Aerian în Brazilia. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană Iberia (Spania) a fost forțată să anuleze aproape 500 de zboruri în perioada 5-8 ianuarie 2024 din cauza unei greve. Pe larg aici.
✈️ Două rute din rețeaua Dan Air (România) de la și spre Bacău nu vor fi operate în primele trei luni ale anului 2024, iar altele vor avea mai puține zboruri săptămânale. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: FLYONE Moldova va opera zboruri neregulate (charter) din Chișinău (Republica Moldova) spre Sri Lanka.
În prezent, aceasta operează zboruri neregulate din capitala Republicii Moldova și spre Zanzibar (Tanzania).
✈️ Un Airbus A350 operat de Japan Airlines s-a ciocnit în timpul aterizării pe un aeroport din Tokyo (Japonia) cu un avion al Gărzii de Coastă. Pe larg aici.
💭 379 de persoane au fost evacuate din cabina Airbusului A350-900XWB Japan Airlines implicat în accidentul de la Haneda (Tokyo) înainte ca avionul să fie complet cuprins de flăcări, folosindu-se doar trei tobogane.
Importanța pregătirii echipajului de cabină și a atenției acordată de pasageri instrucțiunilor primite de la însoțitorii de bord sunt CRITICE în astfel de scenarii.
De asemenea, în cazul unei evacuări de urgență, lăsați TOATE bagajele, lucrurile personale și obiectele ascuțite în avion - siguranța voastră și a celorlalți pasageri este mult mai importantă decât lucrurile personale!
✈️ Cauza prăbușirii ATR-ului 72 Yeti Airlines în apropiere de Pokhara (Nepal) în 15 ianuarie 2023 a fost de natură umană, arată raportul final emis de autorități. Pe larg aici.
✈️ Poliția din Utah (SUA) investighează moartea unui bărbat care s-a târât în motorul unui avion Delta Air Lines care era parcat pe aeroportul din Salt Lake City (SUA). Pe larg aici.
✈️ Un membru al echipajului unui zbor British Airways s-a prăbușit și a murit în fața pasagerilor cu câteva minute înainte ca avionul lor să decoleze de la Heathrow spre Hong Kong. Pe larg aici.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Compania aeriană HiSky a pus la vânzare biletele pentru ruta București - New York (JFK), TAROM a primit cel puțin o ofertă pentru sloturile de aterizare și decolare de la aeroportul Heathrow din Londra (Marea Britanie), iar ROMAERO a solicitat intrarea în insolvență.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🎆 Acesta este ultimul buletin informativ trimis în anul 2023, iar cu această ocazie vă mulțumim că ne-ați fost alături în acest an și vă urăm un sfârșit de an excelent și un 2024 cât mai bun.
🆕 Cumpărând un abonament BoardingPass Plus susții financiar acest buletin informativ și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului BoardingPass.ro. De asemenea, abonații BoardingPass Plus pot citi articolele publicate în exclusivitate pe site. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: compania aeriană TAROM intenționează să închidă ruta București - Londra și a primit cel puțin o ofertă pentru vânzarea sloturilor pe care le are la aeroportul Heathrow din Marea Britanie. Pe larg aici.
✈️ ROMAERO, al cărui acționar majoritar este statul român, a anunțat vineri că a solicitat oficial Tribunalului București intrarea în insolvență. Pe larg aici.
✈️ TAROM a comandat la Farnborough Airshow 2018 cinci avioane de tip 737 MAX 8 produse de Boeing, însă livrarea lor a fost amânată cu trei ani, până în anul 2026. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Bogdan Popescu și-ar fi dat demisia din funcția de director general al companiei aeriene TAROM, potrivit DCNews.
Compania aeriană de stat nu a făcut niciun anunț oficial referitor la acest subiect până la publicarea acestui buletin informativ. Bogdan Popescu a fost numit interimar în funcție la jumătatea lunii octombrie 2023.
✈️ Fondul Proprietatea intenționează să vândă acțiunile pe care le deține în cadrul societății comerciale care administrează cele două aeroporturi din București. Pe larg aici.
✈️ Un avion operat de compania aeriană Legend Airlines (România) e reținut la sol pe un aeroport din apropiere de Paris (Franța) din cauza unor suspiciuni de trafic de persoane. Pe larg aici.
✈️ Două dintre cele mai importante proiecte de modernizare al aeroportului din Satu Mare au un progres mediu de peste 60%. Pe larg aici.
✈️ Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de la București a anunțat că România ar urma să intre în Schengen cu frontierele aeriene și maritime din martie 2024. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: FLYONE Airlines (România) a recepționat vineri primul dintre cele două Airbusuri A321 pe care le preia de la o companie de leasing, înmatriculat YR-FIC.
Avionul a fost mutat în după-amiaza zilei de 22 decembrie 2023 de la aeroportul din Kaunas (Lituania) la aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București.
Despre cele două avioane de tip A321 pe care FLYONE Airlines urmează să le aibă în flotă am scris în trecut aici.
📰 PE SCURT: numărul de pasageri înregistrați pe aeroporturile din România în luna noiembrie a acestui an a fost de 1.842.539 pasageri, cu 13% mai mare decât totalul de pasageri care au tranzitat aeroporturile românești în noiembrie 2022 (1.627.670 pasageri).
De asemenea, cifrele pentru luna noiembrie 2023 au fost cu 6% mai mari decât cele înregistrate înainte de pandemie, în noiembrie 2019 (1.736.765 pasageri).
Aeroportul din Arad a fost închis pentru lucrări pe toată perioada lunii noiembrie 2023, iar Aeroportul „Delta Dunării” din Tulcea este închis în perioada 21 noiembrie - 28 decembrie 2023.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
📰 Noutățile din această secțiune vor fi disponibile din nou începând cu ediția următoare a buletinului informativ Din aviație.
✈️ Compania aeriană HiSky (România) a anunțat oficial că va lansa zborurile regulate pe ruta București - New York în data de 7 iunie 2024. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: în decursul zilei de joi, HiSky a ajustat orarul de operare a zborurilor dintre Cluj Napoca, Timișoara și Chișinău (Republica Moldova) și București astfel încât acestea să fie sincronizate cu zborurile dintre București și New York (JFK).
Pasagerii care vor zbura cu HiSky de la Cluj Napoca și Chișinău spre New York cu HiSky vor avea o escală de o oră și zece minute la dus la București și de o oră și 35 de minute la retur.
Orarul celorlalte zboruri HiSky, operate de la Timișoara și Tel Aviv (Israel) spre București, va fi, probabil, și el ajustat în zilele ce urmează astfel încât pasagerii să aibă o escală cât mai scurtă în capitala României pentru zborurile spre New York.
📰 Noutățile din această secțiune vor fi disponibile din nou începând cu ediția următoare a buletinului informativ Din aviație.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Trei companii aeriene românești au recepționat avioane în ultimele zile, TAROM reia zborurile spre Tel Aviv, Dan Air va zbura pentru o companie aeriană din Irak, iar ROMAERO are de plătit daune uriașe.
La final de an, Airbus și Boeing au primit comenzi semnificative de la companii aeriene din Europa, iar aeroportul din Chișinău (Republica Moldova) va avea un nou cod IATA.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🎄 Acesta este ultimul buletin informativ trimis înainte de Crăciun, așadar, vă urăm sărbători fericite și liniștite alături de cei dragi.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate și susții munca echipei BoardingPass. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Toyo Aviation (România) a recepționat încă un avion privat de dimensiuni medii, acesta va fi al șaselea avion din flota sa. Pe larg aici.
✈️ Curtea de Apel București a respins cererea de apel a ROMAERO într-un litigiu cu un client de-ai săi și trebuie să plătească acestuia aproape 17 milioane de dolari. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană de stat TAROM a avut rezultate mai bune în prima jumătate a anului 2023 decât în aceeași perioadă a anului trecut. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană Dan Air (România) va opera zboruri comerciale regulate cu un avion de tip Airbus A320 pentru o companie aeriană din Orientul Mijlociu. Pe larg aici.
✈️ Fondul Proprietatea (FP) a comandat un studiu pentru a analiza provocările cu care se confruntă cele două aeroporturi din București și oportunitățile viitoare ale acestora. Pe larg aici.
✈️ Primul Airbus A330 care a intrat în flota companiei aeriene HiSky a fost oficial recepționat și livrat în după-amiaza zilei de 19 decembrie 2023. Galerie foto din interiorul acestuia.
📰 PE SCURT: Gulfstreamul G200 Galaxy care a intrat în flota companiei aeriene My Jet (România) a fost livrat în după-amiaza zilei de marți, 19 decembrie 2023. Detalii despe avion.
📰 PE SCURT: TAROM a vândut sloturile de aterizare și decolare de la aeroportul Heathrow din Londra (Marea Britanie). Mai multe detalii, în curând.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
✈️ Codul IATA al aeroportului internațional din capitala Republicii Moldova va fi schimbat oficial din data de 18 ianuarie 2024. Pe larg aici.
✈️ Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Republica Moldova a lăsat în vigoare decizia cu privire la rezilierea contractului de concesionare a aeroportului din Chișinău companiei Avia Invest după ce judecătorii au respins recursul depus de fostul concesionar, calificându-l neîntemeiat. Pe larg aici.
✈️ LATAM Airlines a anunțat o comandă fermă pentru cinci avioane de tip 787 Dreamliner produse de producătorul american de avioane. Astfel, LATAM Airlines devine cel mai mare operator de avioane Dreamliner din America Latină. Pe larg aici.
✈️ Turkish Airlines a anunțat o comandă fermă uriașă pentru avioane Airbus. Compania aeriană turcă a comandat 150 de Airbusuri A321neo, 50 de Airbusuri A350-900XWB, 15 Airbusuri A350-1000XWB și cinci Airbusuri A350F (cargo).
De asemenea, aceasta mai are drepturi pentru achiziționarea altor 100 de Airbusuri A321neo, 20 de Airbusuri A350-900XWB și a altor cinci Airbusuri A350F (cargo). Pe larg aici.
✈️ Airbus a anunțat în iunie 2023 că a primit o comandă fermă pentru patru Airbusuri A330neo, însă numele clientului nu a fost făcut public. Acum, producătorul european de avioane a anunțat că acesta este Azul Linhas Aereas din Brazilia. Pe larg aici.
✈️ Grupul Lufthansa a anunțat comenzi ferme pentru 40 de Boeinguri 737 MAX 8 și 40 de Airbusuri A220-300.
De asemenea, grupul mai are opțiunea pentru a achiziționa încă 60 de MAX-uri și alte 20 de avioane de tip A220-300 produse de Airbus. Pe larg aici.
✈️ Acționarii companiei aeriene easyJet (Marea Britanie) au aprobat achiziția a 157 de avioane din familia A320neo produsă de Airbus. Astfel, compania low-cost va primi 56 de Airbusuri A320neo și 101 Airbusuri A321neo.
Adițional, aceasta a decis că convertească 35 de avioane de tip A320neo dintr-o comandă existentă în Airbusuri A321neo. Pe larg aici.
✈️ Aeroporturile mari din UE, care au peste 12 milioane de pasageri anual, vor trebui conectate prin cale ferată de lungă distanță, un pas major către îmbunătățirea conectivității și accesibilității pentru pasageri și întărirea competitivității feroviare față de zborurile interne. Pe larg aici.
✈️ Companiile aeriene refuză să opereze zboruri de deportare din Marea Britanie spre Rwanda din cauza faptului că le-ar putea fi afectată reputația. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost Norwegian a primit aprobarea autorităților norvegiene pentru achiziția companiei aeriene Wideroe (Norvegia). Pe larg aici.
✈️ După doi ani și jumătate de la ultima livrare, Juneyao Airlines (China) este prima companie aeriană chineză către care Boeing reîncepe livrările de avioane de tip 787 Dreamliner. Pe larg aici.
✈️ Southwest Airlines (SUA) a primit o amendă record de 140 de milioane de dolari pentru criza operațională din timpul sărbătorilor de iarnă din 2022. Pe larg aici.
✈️ Air Corsica a finalizat o comandă fermă pentru două avioane de tip ATR 72-600. Aceasta a fost inițial anunțată la Paris Airshow ca fiind a unui client nedezvăluit. Pe larg aici.
✈️ Turkish Airlines a primit aprobările necesare pentru a opera 21 de zboruri pe săptămână spre Sydney și Melbourne, în Australia. Rutele ar putea fi inaugurate în martie 2024. Pe larg aici.
✈️ Directorul executiv al grupului Ryanair, Michael O’Leary, este pe cale să obțină un bonus de 100 de milioane de euro dacă acțiunile companiei aeriene low-cost continuă să crească. Pe larg aici.
✈️ Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA nu are un „orar specific” pentru a certifica modelul 737 MAX 7 produs de Boeing, chiar dacă producătorul de avioane se aștepta anterior ca acest lucru să aibă loc până la sfârșitul acestui an. Pe larg aici.
✈️ Departamentul Transporturilor (DoT) din SUA deschide o investigație asupra posibilelor practici înșelătoare și neloiale ale programelor de loialitate ale companiilor aeriene, ca parte a unui efort de reglementare în continuare a industriei. Pe larg aici.
✈️ Tibet Airlines a semnat un acord de cooperare cu Commercial Aircraft Corp of China (COMAC) la Shanghai pentru a dezvolta în comun o variantă de platou a avionului COMAC C919. Pe larg aici.
✈️ Noul președinte al Argentinei are în plan predarea acțiunilor companiei aeriene Aerolineas Argentinas angajaților săi și de a implementa acordul „Open Skies”. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană AeroItalia va zbura regulat de la finele lunii martie 2024 de la aeroportul „George Enescu” din Bacău spre aeroportul din Bergamo (Italia). Pe larg aici.
✈️ TAROM a anunțat oficial că va opera din nou zboruri comerciale regulate din București spre Tel Aviv (Israel), începând cu data de 1 ianuarie 2024. Pe larg aici.
✈️ Primul Airbus A330 al companiei HiSky a fost livrat marți și va intra în serviciul comercial imediat după livrare. Prima rută pe care HiSky va zbura cu acest avion este Krabi (Thailanda). Pe larg aici.
📰 PE SCURT: HiSky (România) va zbura din București spre New York JFK din 2024, de patru ori pe săptămână. Mai multe detalii, în curând.
📰 PE SCURT: Airbusul A320 Wizz Air care operase în 16 decembrie 2023 zborul Wizz Air W43831 dintre Craiova și Charleroi (Belgia) a aterizat pe aeroportul din capitala Ungariei din cauza unei urgențe medicale. Starea pasagerului este necunoscută.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>O companie aeriană românească va înmatricula în România un Gulfstream G450, HiSky va recepționa primul său Airbus A330, iar Pegasus Airlines (Turcia) ia în considerare lansarea unei subsidiare în România.
Airbus și Boeing au înregistrat comenzi de avioane relativ mari, EASA are o nouă conducere, iar IAG a anunțat că a solicitat aprobarea antitrust din partea Uniunii Europene pentru achiziția companiei aeriene Air Europa.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate și susții munca echipei BoardingPass. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: o companie aeriană înregistrată și certificată în România a achiziționat un avion privat de dimensiuni medii, un Gulfstream de tip G450. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost Pegasus Airlines (Turcia) are în plan expansiunea pe piața europeană prin deschiderea unei subsidiare în Cehia, Polonia sau România. Pe larg aici.
✈️ Transportul aerian de pasageri a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 18,8% comparativ cu perioada similară din 2022, fiind înregistrați 18.703.500 pasageri.
Londra și Milano rămân, în continuare, de departe cele mai populare destinații către care pasagerii din România zboară. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană HiSky (România) poate opera începând de marți, 12 decembrie 2023, zboruri comerciale regulate și neregulate spre și dinspre Statele Unite ale Americii. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: primul Airbus A330 care va intra în flota companiei aeriene românești HiSky va fi înmatriculat YR-KID, așa cum deja am anunțat în urmă cu câteva săptămâni, și va fi mutat de la Shannon (Irlanda) la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București în decursul zilei de luni, 18 decembrie 2023. Galerie foto aici.
📰 PE SCURT: o parte dintre zborurile companiei low-cost Wizz Air spre și dinspre aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București sunt operate începând de miercuri, 13 decembrie 2023, de compania aeriană SkyUp Airlines Malta cu un Boeing 737-800NG înmatriculat 9H-SAU.
Durata contractului dintre cele două companii aeriene este nescunoscută, însă probabil SkyUp Airlines acoperă o parte din capacitatea de transport indisponibilă a Wizz Air din cauza indisponibilității a mai multor avioane de tip A321neo pentru inspecția motoarelor Pratt & Whitney.
📰 PE SCURT: compania aeriană HelloJets (România) caută să închirieze două Boeinguri 737-800NG sau Airbusuri A320. În prezent, aceasta are în flotă un Boeing 737-700NG și un Boeing 737-800NG.
✈️ Aeroportul din Sibiu a pierdut într-un an aproximativ 64 de mii de pasageri după ce compania low-cost Ryanair a suspendat toate rutele spre și dinspre Sibiu. Pe larg aici.
✈️ Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a primit zece oferte pentru realizarea de lucrări de execuție pentru construirea unei parcări P+2E în cadrul aeroportului „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Bugetul a fost estimat la 93,2 milioane de lei, fără TVA. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
✈️ Locatorul de avioane Avolon (Irlanda) și producătorul de avioane Airbus au anunțat semnarea unui contract pentru o comandă fermă care include 100 de avioane din familia A320neo. Avolon mai are o comandă pentru 90 de avioane de același tip. Pe larg aici.
✈️ Grupul Cathay a semnat un contract de achiziție cu Airbus pentru cinci Airbusuri A350F (cargo) și opțiunea pentru a achiziționa încă un avion de același tip. Avioanele vor fi operate de Cathay Cargo, subsidiară a companiei aeriene Cathay Pacific. Pe larg aici.
✈️ Locatorul de avioane Avolon (Irlanda) a anunțat o comandă fermă pentru 40 de Boeinguri 737 MAX 8. În total, Avolon are comenzi ferme pentru 110 avioane de tip 737 MAX 8 și MAX 10. Pe larg aici.
✈️ Șeful adjunct al autorității de reglementare a aviației din China a transmis unui director executiv al Boeing din Beijing (China) că producătorul american de avioane este binevenit să-și dezvolte investițiile pe piața chineză. Pe larg aici.
✈️ Procurorul financiar național (PNF) al Franței a deschis o anchetă cu privire la posibila deturnare a fondurilor publice de care ar fi putut beneficia compania aeriană Ryanair. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Heathrow din Londra (Marea Britanie) explorează opțiuni pentru un nou plan de extindere care ar acorda prioritate îmbunătățirilor mai mici înainte de a lua în considerare construcția celei de-a treia piste, proiect care e controversat. Pe larg aici.
✈️ Șeful Airbus a afirmat că producătorul european de avioane „ar putea avea nevoie de sprijin” din partea guvernelor europene pentru un nou program de avioane comerciale de mai multe miliarde de dolari, în timp ce se pregătește pentru un succesor al celei mai vândute familii de avioane - A320. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Boeing a înregistrat în noiembrie 2023 comenzi pentru 114 avioane și a livrat în aceeași lună 56 de avioane.
În perioada ianuarie-noiembrie 2023 producătorul american de avioane a primit comenzi pentru 1.085 de avioane și a livrat 461 de avioane.
✈️ Locatorul de avioane TrueNoord a achiziționat 11 avioane regionale de la locatorul de avioane Nordic Aviation Capital (NAC). Avioanele incluse în această tranzacție sunt 4x Dash 8-Q400, trei Embraere E175 și patru Embraere E190.
✈️ Deutsche Aircraft a semnat o scrisoare de intenție (LOI) cu un client nedezvăluit pentru achiziționarea a până la patru avioane Dornier D328eco de ultimă generație. Pe larg aici.
✈️ Florian Guillermet a fost selectat ca viitor director executiv al Agenției pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene (EASA), în urma unei decizii a Consiliului de Administrație al Agenției. Pe larg aici.
✈️ Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA a anunțat că propune trei directive pentru a impune inspecții la carcasele motoarelor și înlocuirea unor componentele la avioanele Boeing 737NG, după un incident fatal în care a fost implicat un avion al Southwest Airlines în 2018. Pe larg aici.
✈️ Boeing a anunțat numirea Stephaniei Pope în funcția de vicepreședinte executiv și director de operațiuni. În această poziție nou creată, în vigoare de la 1 ianuarie 2024, Stephanie Pope va raporta președintelui și directorului executiv al Boeing, Dave Calhoun. Pe larg aici.
✈️ Producătorul de avioane Boeing are un nou director de sustenabilitate, iar Boeing Global Services va avea un nou director general. Pe larg aici.
✈️ Grupul de companii aeriene IAG a anunțat că a solicitat aprobarea antitrust din partea Uniunii Europene pentru planurile sale anunțate anterior de a cumpăra întreaga companie aeriană spaniolă low-cost Air Europa. Pe larg aici.
✈️ Cele mai mari zece companii aeriene după capitalizarea de piață. Pe larg aici.
✈️ Ar trebui mecanicii de avioane să fie responsabili pentru verificarea propriei lucrări?
Întrebarea este subiectul unei dispute între lucrătorii din industrie și directorii marilor producători de avioane, iar dezbaterea s-a intensificat pe măsură ce industria aerospațială se confruntă cu o serie de defecte de fabricație costisitoare. Pe larg aici.
✈️ Autoritățile europene de reglementare în materie de siguranță în domeniul aeronautic și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o scădere vizibilă a rezultatelor pozitive ale inspecțiilor la sol efectuate la companiile aeriene egiptene. Pe larg aici.
✈️ Autoritățile europene de reglementare rămân nemulțumite de eforturile autorităților nepaleze de a aduce siguranța și supravegherea aviației civile a țării în conformitate cu standardele internaționale, în urma unei evaluări la fața locului efectuată în septembrie 2023. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost Wizz Air are în plan reluarea zborurilor regulate pe ruta dintre capitala României și Varșovia, capitala Poloniei, în vara anului 2024. Pe larg aici.
✈️ TUS Airways a scos din sistemul de rezervări zborurile dintre Larnaca (Cipru) și aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București, capitala României, cu câteva zile înainte de inaugurarea rutei. Pe larg aici.
✈️ Companiile aeriene Eurowings și Georgian Wings vor inaugura în primele luni ale anului 2024 primele lor rute regulate spre și dinspre aeroportul din capitala Republicii Moldova. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: în sezonul de vară 2024, Turkish Airlines crește frecvența de operare a rutei Istanbul - Constanța de la patru la opt zboruri pe săptămână, iar ruta Istanbul - Chișinău va avea parte de o creștere de la 21 la 24 de zboruri pe săptămână.
✈️ Din fericire, în această săptămână nu e de raportat niciun eveniment notabil.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Compania low-cost Eurowings a anunțat primele rute spre Iași, Ryanair va inaugura trei rute noi spre București în vara anului viitor, apar schimbări mari în acționariatul companiei aeriene Animawings, iar aeroportul din Brașov are director general interimar.
Pe plan internațional, Airbus a anunțat oficial livrarea a 64 de avioane în noiembrie 2023, grupul Air France-KLM primește o nouă finanțare de la Apollo, iar Grupul Lufthansa și guvernul italian au notificat în mod oficial Comisia Europeană cu privire la acordul de achiziție a unei cote minoritare de către grupul german în ITA Airways.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate și susții munca echipei BoardingPass. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Unul dintre acționarii companiei Animawings își vinde participația deținută în cadrul companiei aeriene românești. Pe larg aici.
✈️ Doar trei companii aeriene au fost interesate de licitația a cărui valoare poate ajunge la trei milioane de euro organizată de Air Oradea, însă HiSky e singura care a depus o ofertă. Pe larg aici.
✈️ Consiliul Județean Bihor are în plan subvenționarea unei rute regulate operată între aeroportul din Oradea și aeroportul din capitala Poloniei. Din cerințe reiese că proiectul e cu dedicație pentru LOT Polish Airlines. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Constantin Albu este directorul general interimar al aeroportului din Brașov începând cu data de 11 decembrie 2023. Acesta a ocupat în trecut funcția de director general și la conducerea aeroportului "Delta Dunării" din Tulcea.
📰 PE SCURT: Aerostar a aniversat pe 6 decembrie 19 ani de la sosirea la hangarul său pentru mentenanță al primului Boeing 737.
Din 6 decembrie 2004 și până astăzi, compania băcăuană a reparat și livrat clienților săi peste 1.100 de avioane civile.
📰 PE SCURT: Transportul aerian de pasageri a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 18,8% comparativ cu perioada similară din 2022. În perioada ianuarie-septembrie 2023 aeroporturile românești au înregistrat 18.703.500 pasageri, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
✈️ Porter Airlines (Canada) și-a exercitat drepturile de cumpărare și a anunțat o comandă fermă pentru încă 25 de avioane de tip Embraer E195-E2. Compania aeriană canadiană a mai comandat recent 25 de avioane de același tip. Pe larg aici.
✈️ Alaska Air Group și-a anunțat intenția de a achiziționa Hawaiian Airlines pentru aproximativ 1,9 miliarde de dolari, inclusiv asumarea a unei datorii de 900 milioane de dolari a companiei aeriene din Hawaii.
Companiile aeriene Alaska Airlines și Hawaiian Airlines vor continua să opereze sub propriile mărci. Pe larg aici.
✈️ Boeing este în discuții avansate pentru a vinde aproximativ 80 de avioane de tip 787 Dreamliner către compania aeriană Thai Airways (Thailanda). Pe larg aici.
✈️ Profiturile companiilor aeriene se vor stabiliza în 2024, deoarece creșterea continuă a călătoriilor post-pandemie este compensată de costul ridicat al capitalului și constrângerile de capacitate de transport. Pe larg aici.
✈️ Liderii industriei aviatice globale se vor întâlni în ianuarie 2024 pentru a discuta despre preocupările legate de siguranță legate de interferența GPS crescută de către atacatorii cibernetici care deviază avioanele în afara rutei de zbor. Pe larg aici.
✈️ Grupul Lufthansa și guvernul italian au notificat în mod oficial Comisia Europeană cu privire la acordul prin care grupul german urmează să devină acționar minoritar în ITA Airways.
Conform acordului încheiat în mai 2023, Lufthansa intenționează să achiziționeze un pachet de 41% din acțiunile companiei aeriene italiene, deținută de statul italian - cu opțiunea de a obține în cele din urmă controlul majoritar. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Airbus a livrat 64 de avioane în luna noiembrie, în scădere cu 6% față de aceeași lună din 2022. Totalul de avioane livrate până acum în acest an este de 623 de unități.
✈️ Președintele Rusiei a semnat un decret care pune aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg sub conducerea temporară a unei companii ruse, eliminând controlul investitorilor din Germania, Qatar și alte state din Golf asupra acestuia. Pe larg aici.
✈️ Biroul pentru Fraude Grave din Marea Britanie (SFO) a percheziționat o adresă și a arestat o persoană, în timp ce anunță lansarea unei noi anchete penale privind frauda la AOG Technics Ltd, un furnizor de piese de avioane care a deservit mai multe companii aeriene importante din Marea Britanie și din străinătate cu componente a căror documente erau false. Pe larg aici.
✈️ Noua companie aeriană națională a Maltei a primit Certificatul de Operator Aerian și Licența de Operator Aerian de la autoritățile malteze.
KM Malta Airlines, va opera zboruri din 31 martie 2024 sub marca Air Malta, aceasta fiind aceeași marcă folosită de compania aeriană existentă. Pe larg aici.
✈️ Air Canada va deveni prima companie aeriană din lume care va testa o nouă modalitate de degivrare a avioanelor cu ajutorul benzilor de autoîncălzire, benzi care sunt atașate permanent pe zonele cheie ale avionului. Pe larg aici.
✈️ Grupul Air France-KLM și firma de capital privat Apollo Global Management au anunțat finalizarea tranzacției de finanțare cu 1,5 miliarde de euro în finanțare a unei filiale operaționale dedicată a grupului. Pe larg aici.
✈️ Un grup de angajați l-a împiedicat pe directorul general al Nepal Airlines să intre în sediul companiei aeriene deoarece, afirmă aceștia, compania aeriană este gestionată în mod defectuos. Pe larg aici.
✈️ După ce gigantul spaniol de infrastructură Ferrovial a anunțat un acord de aproape 3 miliarde de euro pentru a-și vinde pachetul de 25% din cel mai aglomerat aeroport din Europa, aeroportul Heathrow din Marea Britanie, o mulțime de alte aeroporturi din Europa ar putea fi scoase la vânzare în 2024, potrivit bancherilor, investitorilor și a altor surse din industrie. Pe larg aici.
✈️ Autoritatea pentru Standarde de Publicitate din Marea Britanie (ASA) a decis că Air France, Etihad și Lufthansa trebuie să nu mai afișeze reclame „înșelătoare” care promovează impactul companiilor aeriene asupra mediului. Pe larg aici.
✈️ După 76 de ani de operațiuni, ITA Airways va opera ultimul său zbor spre și dinspre aeroportul Malpensa din Milano, cel mai mare aeroport din nordul Italiei, în dimineața zilei de 8 ianuarie 2024. Pe larg aici.
✈️ Bulgaria Air va opera timp de patru luni zboruri cu două Airbusuri A320 pentru compania aeriană Cebu Pacific din Filipine. Pe larg aici.
✈️ Grupul TUI, care administrează și companiile aeriene omonime, ia în considerare delistarea de la bursa de la Londra în favoarea unei cotări actualizate la bursa de la Frankfurt.
Grupul afirmă că recent au avut loc o schimbare a dreptului de proprietate asupra acțiunilor sale la bursă și o „migrație notabilă a lichidității” din Marea Britanie în Germania, cu peste 75% din acțiuni deținute și tranzacționate acolo. Pe larg aici.
✈️ Ryanair va opera la începutul lunii iunie 2024 primele sale zboruri regulate din București spre aeroporturile din Skiathos (Grecia) și Malaga (Spania). Pe larg aici.
✈️ Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va inaugura la începutul lunii mai 2024 primele sale două rute regulate spre și dinspre aeroportul din Iași. Pe larg aici.
✈️ Icelandair își va extinde rețeaua de rute cu câteva zeci de destinații noi, iar printre acestea se numără și capitala României. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană low-cost Ryanair va inaugura la începutul lunii aprilie 2024 o nouă rută care va fi operată din București spre Marea Britanie. Pe larg aici.
✈️ Piloții unui Airbus A330 China Eastern Airlines care zbura între Shanghai (China) și Hong Kong au efectuat o aterizare de urgență în Xiamen (China) din cauza unei probleme tehnice apărută la unul dintre motoarele avionului.
După aterizare, motorul a fost verificat și s-a constatat că cel puțin una dintre palele sale s-a rupt și a penetrar „carcasa” motorului. Pe larg aici.
✈️ 14 persoane care se aflau la bordul unui Airbus A380 Emirates au fost rănite după ce avionul, care zbura între Perth (Australia) și Dubai (Emiratele Arabe Unite) a intrat într-o zonă cu turbulențe. Pe larg aici.
✈️ Piloții unui Boeing 717 Hawaiian Airlines au început să ruleze spre pista de decolare înainte ca echipamentul și echipajul de la sol să fie departe de avion și, astfel, avionul a lovit remorcherul provocând răni grave unui lucrător de la sol. Pe larg aici.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Carpatair a retras din serviciul comercial ultimul Fokker 100 activ în Europa, Wizz Air suspendă temporar peste 15 rute spre și dinspre România, iar aeroportul din Cluj Napoca a trecut pentru prima dată pragul de 3 milioane de pasageri înregistrați într-un an.
Așa cum veți observa, al 57-lea buletin informativ Din aviație este puțin mai scurt decât de obicei, iar asta e din cauza faptului că sunt într-o călătorie. Mă puteți urmări pe Instagram, pe contul @BoardingPass.
La mulți ani, YR 🇷🇴!
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate și susții munca echipei BoardingPass. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Unul dintre cele două avioane de tip Airbus A320 închiriate de Animawings de la Aegean Airlines a fost înapoiat companiei aeriene elene. Pe larg aici.
✈️ Carpatair a retras oficial din serviciul comercial ultimul său avion Fokker 100, ultimul avion civil de acest tip activ în Europa. Pe larg aici.
✈️ Linia 783 a STB spre și dinspre aeroportul "Henri Coandă" (Otopeni) din București va fi modificată din 2 decembrie 2023; va fi redenumită în 100E și va avea mai puține stații. Pe larg aici.
✈️ Administratorul special al Blue Air solicită refacerea raportului privind cauzele intrării în insolvență a companiei, apreciind că ar trebui formulată atragerea răspunderii patrimoniale a foștilor administratori/persoane care au condus Blue Air. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: HiSky a operat în noaptea dintre 28 și 29 noiembrie 2023 primul zbor neregulat fără escală dintre București și Zanzibar.
Zborula fost efectuat cu Airbusul A321neoLR înmatriculat YR-WOW și a avut o durată de șapte ore și 40 de minute.
📰 PE SCURT: Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca a sărbătorit în premieră absolută pasagerul cu numărul 3.000.000 în anul 2023 și a devenit primul aeroport regional din România care depășește acest prag semnificativ de pasageri!
Pasagerul cu numărul 3.000.000 înregistrat pe aeroportul clujean, în anul 2023, a călătorit cu TAROM pe zborul RO643 între București - Cluj Napoca.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
📰 „Din motive operaționale”, noutățile din această secțiune vor fi disponibile din nou începând cu ediția următoare a buletinului informativ Din aviație.
✈️ Wizz Air va suspenda în primele trei luni ale anului 2024 mai multe rute operate spre și dinspre aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara. Pe larg aici.
✈️ Wizz Air a decis să anuleze temporar zborurile de pe zece rute operate de la aeroporturile din București, Cluj Napoca și Craiova în primele trei luni ale anului 2024. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Ryanair va anunța zboruri între București și Leeds (Marea Britanie). Mai multe detalii, în curând.
📰 PE SCURT: Eurowings va anunța zboruri de la Dusseldorf și Stuttgart spre aeroportul din Iași. Mai multe detalii, în curând.
📰 „Din motive operaționale”, noutățile din această secțiune vor fi disponibile din nou începând cu ediția următoare a buletinului informativ Din aviație.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Un sindicat TAROM amenință cu grevă de la 1 decembrie, Dan Air anunță o nouă rută de la Bacău, Wizz Air reia o rută de la București spre Austria, iar șase persoane și-au pierdut viața în accidente aviatice în România în 2023.
Pe plan internațional, Airbus a primit o comandă pentru 60 de avioane din familia A320neo după Dubai Airshow, un locator de avioane a anulat o comandă pentru aproape 100 de Airbusuri, iar autoritățile norvegiene ar putea bloca achiziția de către Norwegian Air a rivalei Wideroe.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate și susții munca echipei BoardingPass. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: un antreprenor român cu afaceri în curieratul intern și internațional planifică lansarea unei companii aeriene în România. Pe larg aici.
✈️ Membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT) atenționează că, începând cu data de 1 decembrie 2023, nu vor mai ridica niciun avion de la sol, dacă TAROM nu va fi exceptată de la prevederile Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare.
Însă compania aeriană de stat a informat că zborurile sale vor fi operate conform planificării după 1 decembrie 2023. Pe larg aici.
✈️ Șase persoane și-au pierdut viața în accidente aviatice care au avut loc în anul 2022 pe teritoriul României, iar alte trei au fost grav rănite. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: aeroporturile din România au înregistrat, în luna octombrie a acestui an, un total de 2.159.749 pasageri, cu 7% mai mare decât cel raportat înainte de pandemie (octombrie 2019) și cu 11,4% mai mare față de cel de anul trecut (octombrie 2022).
Din totalul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile din România în perioada menționată, 92% s-au deplasat pe rute externe, iar restul au fost pasageri ai zborurilor operate pe rute interne.
În ceea ce privește mișcările de avioane (aterizări și decolări), totalul raportat de aeroporturile din România pentru luna octombrie 2023 este de 20.295. În același interval pe cele 17 aeroporturi au fost îmbarcate și debarcate aproape 5.000 de tone de marfă.
Mențiune: aeroportul Arad a fost închis pe tot parcursul lunii octombrie pentru lucrări (refacere cale de rulare A). De asemenea, în intervalul 16-25 octombrie zborurile spre și dinspre aeroportul Craiova au fost suspendate, ca urmare a lucrărilor de extindere și modernizare care au fost efectuate aici.
📰 PE SCURT: Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a recepționat marți, 21 noiembrie 2023, trei elicoptere Airbus H135 noi pentru Poliția Română.
Cele trei elicoptere sunt livrate în decursul zilei marți de la uzina Airbus Helicopters la aeroportul "Aurel Vlaicu" (Băneasa) din București.
În ultimele zile, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a mai recepționat și patru elicoptere Sikorsky S-70 Black Hawk pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar alte trei vor fi livrate în zilele ce urmează.
Toate aceste elicoptere vor fi operate de Inspectoratul General de Aviație (IGAv) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
📰 PE SCURT: Boeingul 737-800NG care intră în flota companiei aeriene românești HelloJets a ajuns în seara zilei de joi, 16 noiembrie 2023, la aeroportul "Aurel Vlaicu" (Băneasa) din București. Mai multe detalii despre avion aici.
📰 PE SCURT: Inspectoratul General de Aviație (IGAv) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a început să zboare cu unul dintre cele două avioane Bombardier LearJet 75 din flota sa.
Primele zboruri au fost operate pentru familiarizarea echipajelor între București și Craiova în după-amiaza zilei de joi, 16 noiembrie 2023.
Ulterior, în prima jumătate a zilei de vineri, 17 noiembrie 2023, IGAv a operat un zbor dus-întors pe ruta București - Suceava - București cu același avion, înmatriculat 1124.
Intrarea în serviciul operațional al unuia dintre cele două avioane Bombardier LearJet75 achiziționate de România pentru serviciul de ambulanță aeriană a avut loc după două luni și jumătate de la recepția celor două avioane.
Ambele LearJeturi 75, cu înmatriculare militară 1123 și 1124, au fost livrate și recepționate de MAI în 31 august 2023.
📰 PE SCURT: aeroportul din Sibiu a prezentat într-un material video stadiul lucrărilor de modernizare și extindere a aeroportului.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
📰 PE SCURT: salonul aviatic Dubai Airshow 2023 s-a încheiat vinerea trecută, iar în ultima zi nu au mai fost înregistrate comenzi de avioane noi.
Sumarul comenzilor de avioane anunțate în cadrul ediției din 2023 a Dubai Airshow este disponibil aici.
✈️ Locatorul de avioane SMBC Aviation Capital a anunțat o comandă fermă pentru 60 de Airbusuri din familia A320neo. În total, locatorul are comenzi pentru aproape 340 de avioane de acest tip. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană scandinavă SAS a primit aprobarea instanței de faliment din SUA pentru un acord de investiții de 13,2 miliarde de coroane suedeze (1,3 miliarde de dolari) cu un consorțiu format din Castlelake, Air France-KLM, Lind Invest și statul danez. Pe larg aici.
✈️ Marc Allen va demisiona din funcția de director de strategie al Boeing la sfârșitul anului și va părăsi compania în 2024, când producătorul de avioane din SUA va micșora departamentul de strategie. Pe larg aici.
✈️ Grupul Aeroflot a declarat într-un comunicat că a ajuns la o înțelegere cu locatorul de avioane BOC Aviation în ceea ce privește opt avioane, precum și un avion aflat în administrarea sa, a cărei proprietate a trecut la compania rusă de asigurări de stat NSK, care a plătit suma de decontare. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană britanică Jet2 a anunțat că își exercită opțiunea de a comanda 12 avioane de tip Airbus A320neo. Pe larg aici.
✈️ ALAFCO, un locator de avioane cu sediul în Kuweit, și-a anulat oficial contractul cu Airbus pentru achiziționarea a aproape 100 de avioane din familia A320neo. Pe larg aici.
✈️ Boeing a primit aprobarea Administrației Federale de Aviație (FAA) pentru a începe testele de zbor pentru certificarea modelului 737 MAX 10 cu piloți FAA la bord. Este un pas cheie care permite FAA să adune date de zbor pentru certificarea avionului. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost Level, parte a grupului IAG, urmează să obțină propriul certificat de operator aerian și își va crește flota la opt avioane până în 2026. În prezent zborurile sale sunt operate de Iberia. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul din Dublin respinge companiile aeriene care doresc să zboare în Irlanda mai des și este posibil să nu poată adăuga zboruri suplimentare pentru evenimente speciale în timp ce așteaptă cel puțin doi ani pentru aprobarea pentru a crește limita numărului de pasageri. Pe larg aici.
✈️ Organismul de supraveghere a concurenței din Norvegia a avertizat că ar putea bloca oferta Norwegian Air pentru preluarea companiei aeriene Wideroe, deoarece preluarea rivalei ar putea duce la zboruri mai puține și mai scumpe. Pe larg aici.
✈️ O investigație a agențiilor indiene de criminalitate financiară cu privire la presupusa evaziune fiscală a companiilor aeriene din Orientul Mijlociu s-a concentrat recent pe Qatar Airways și a dus la o solicitare de documente de la compania aeriană și la percheziții în birourile indiene ale mai multor companii din Orient. Pe larg aici.
✈️ Statul sârb va achiziționa pachetul de acțiuni de aproximativ 16% pe care Etihad le mai deține în cadrul Air Serbia. Astfel, guvernul de la Belgrad va deține în totalitate compania aeriană Air Serbia. Pe larg aici.
✈️ Dan Air va opera zboruri comerciale regulate de la aeroportul „George Enescu” din Bacău spre aeroportul din Bergamo (Italia). Pe larg aici.
✈️ Wizz Air va relua după o pauză de câțiva ani zborurile regulate dintre București și orașul austriac Salzburg din aprilie 2024. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: întrebată de BoardingPass, compania aeriană Norwegian afirmă că ruta Helsinki - București a apărut dintr-o greșeală într-un material promoțional publicat zilele trecute de aceasta pe internet.
Potrivit reprezentanților companiei aeriene, Norwegian nu are în plan lansarea unei rute noi spre România; va opera în continuare doar ruta Oslo - București în sezonul de vară.
✈️ Un ATR 72-200 Azul a lovit cu coada pista aeroportului din Recife (Brazilia) în timpul aterizării. Accidentul a fost înregistrat video. Pe larg aici.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>O companie aeriană din Caucaz își face subsidiară în România, Wizz Air va zbura din nou la Chișinău, UpLift (România) intră în insolvență, iar TAROM a avut un incident grav la Budapesta (Ungaria).
Pe plan internațional, știrile din industrie au avut în prim-plan comenzile de avioane și alte înțelegeri anunțate de jucătorii din industrie la ediția din 2023 a Dubai Airshow.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate și susții munca echipei BoardingPass. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
🛍️ TAROM vinde în continuare mii de vouchere valorice la 40% reducere din valoarea lor în cadrul campaniei Crazy Season organizată de eMAG. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: o companie aeriană care a fost certificată în prima jumătate a acestui an într-o țară din Caucaz vrea să-și lanseze o subsidiară în țara noastră. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass: UpLift, firma care oferă servicii de catering la bordul avioanelor TAROM și a altor companii aeriene, a intrat oficial în insolvență. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul din Brașov trebuie să plătească facturi în valoare de 3,6 milioane de lei pentru serviciile furnizate de ROMATSA, însă a solicitat exonerarea de la plată. ROMATSA a detaliat pentru BoardingPass aceste facturi. Pe larg aici.
✈️ Primul elicopter Sikorsky S-70 Black Hawk din cele șapte care au fost comandate de Ministerul Afacerilor Interne a fost livrat. Pe larg aici.
✈️ Conglomeratul Sky One FZE a semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu UpLift Airport Services pentru preluarea companiei românești. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: aeroportul din Craiova este al treilea din țară care a fost dotat cu echipamente moderne pentru scanarea bagajelor de cabină ale pasagerilor, după cele din Timișoara și Cluj Napoca.
Astfel, pasagerii care vor zbura de la Craiova nu vor mai fi nevoiți să scoată din bagaje dispozitivele electronice și lichidele, cremele și aerosolii, iar aceștia vor putea transporta în bagajul de cabină lichide în recipiente mai mari de 100 de mililitri.
📰 PE SCURT: proiectul noului terminal de la aeroportul Iași a ajuns la un grad de implementare de 80%. Eforturile se concentrează, acum, pe realizarea finisajelor și instalarea echipamentelor.
În același timp, se finalizează montarea geamurilor pe partea dinspre parcare și se lucrează la căile de acces din fața terminalului.
📰 PE SCURT: pentru prima dată în istoria sa, aeroportul Iași a atins pragul de două milioane de pasageri înregistrați într-un an calendaristic, recordul fiind marcat printr-o ceremonie pe platforma de staționare a avioanelor, unde pasagerul cu numărul 2.000.000 a fost premiat.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
În această ediție a buletinului informativ Din aviație, întreaga secțiune despre aviația globală va fi dedicată pentru primele patru zile ale salonului aviatic care are loc în perioada 13-17 noiembrie 2023 la Dubai (Emiratele Unite Arabe).
Însă, chiar dacă la DAS 2023 au fost anunțate în primele patru zile mai multe înțelegeri și au fost semnate multe contracte între jucători din industrie, ne vom concentra exclusiv pe comenzile de avioane primite de producătorii de avioane și locatorii de avioane de la companiile aeriene.
Comenzile înregistrate de Airbus la salonul aviatic din Emiratele Arabe Unite în anul 2023 totalizează 55 de avioane:
✈️ airBaltic: comandă fermă pentru 30 de Airbusuri A220 (13 noiembrie 2023);
✈️ EgyptAir: comandă fermă pentru 10 Airbusuri A350 (14 noiembrie 2023).
✈️ Emirates: comandă fermă pentru 15 Airbusuri A350 (16 noiembrie 2023).
Adițional, Ethiopian Airlines a anunțat semnarea cu Airbus a unuimemorandum de înțelegere pentru achiziția viitoare a 11 avioane de tip A350-900XWB.
Însă, înțelegerea dintre cele două entități nu modifică totalul de avioane pentru care Airbus a primit comenzi ferme în cadrul salonului aviatic de la Dubai, deoarece comanda nu este una fermă.
În total, în ediția din 2023 a Dubai Airshow, Boeing a primit până acum comenzi pentru 214 de avioane de la șapte clienți, după cum urmează:
✈️ SunExpress: comandă fermă pentru 45 de Boeinguri 737 MAX și opțiuni pentru a achiziționa alte 45 de avioane de același tip (13 noiembrie 2023);
✈️ flyDubai: comandă fermă pentru 30 de Boeinguri 787 Dreamliner (13 noiembrie 2023);
✈️ Emirates Airline: comandă fermă pentru 90 de Boeinguri 777X și cinci Boeinguri 787 Dreamliner (13 noiembrie 2023);
✈️ Royal Jordanian: comandă fermă pentru patru Boeinguri 787 Dreamliner (13 noiembrie 2023);
✈️ Royal Air Maroc: comandă fermă pentru două Boeinguri 787 Dreamliner (13 noiembrie 2023);
✈️ SCAT Airlines: comandă fermă pentru șapte Boeinguri 737 MAX (14 noiembrie 2023);
✈️ Ethiopian Airlines: comandă fermă pentru 11 Boeinguri 787 Dreamliner și opțiuni pentru a achiziționa alte 15 avioane de același tip (14 noiembrie 2023);
✈️ Ethiopian Airlines: comandă fermă pentru 20 de Boeinguri 737 MAX și opțiuni pentru a achiziționa alte 21 avioane de același tip (14 noiembrie 2023);
ATR, producătorul european de avioane regionale, a înregistrat la Dubai Airshow 2023, o comandă pentru zece avioane:
✈️ Abelo: comandă fermă pentru zece ATR-uri 72-600 și opțiunea pentru a achiziționa alte zece avioane de același tip (13 noiembrie 2023).
Embraer este singurul mare producător de avioane care în primele patru zile ale salonului aviatic de la Dubai nu a înregistrat comenzi pentru avioane.
Adițional comenzilor înregistrate de producătorii de avioane, locatorul de avioane Air Lease Corporation (ALC) a primit o comandă pentru 18 Boeinguri 737 MAX de la EgyptAir.
✈️ TUS Airways va opera primul său zbor regulat între Larnaca (Cipru) și București cu două luni mai devreme decât planificase inițial. Pe larg aici.
✈️ FLYONE Airlines va opera din anul 2024 zboruri comerciale regulate și neregulate de pe aeroporturi din România spre destinații din zona mediteraneană. Pe larg aici.
✈️ Dan Air va opera zboruri comerciale regulate de la aeroportul „George Enescu” din Bacău spre aeroportul din Bologna (Italia). Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost Wizz Air va relua zborurile regulate spre Chișinău (Republica Moldova) de pe trei aeroporturi din Europa. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: compania low-cost Norwegian a anunțat 40 de rute noi pe care le va opera în vara anului 2024, dar niciuna dintre ele nu era spre România.
Totuși, într-un video publicat ulterior anunțului pe contul de Instagram apare și ruta Helsinki - București, rută care nu a fost anunțată oficial și nici nu e disponibilă pentru rezervare pe site-ul Norwegian cu zboruri fără escală.
Rămâne de văzut dacă compania low-cost norvegiană va anunța într-un final și ruta Helsinki - București sau va rămâne doar cu sezoniera Oslo - București.
📰 PE SCURT: piloții Boeingului 737-800NG Turkish Airlines care opera vineri, 10 noiembrie 2023, zborul TK1048 Cluj Napoca - Istanbul au întrerupt decolarea la o viteză de aproximativ 88 de noduri din cauza unei probleme tehnice necunoscute.
Avionul a decolat de pe aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca spre Instabul după o oră și 10 minute de la întreruperea decolării.
✈️ Avionul care operase în după-amiaza zilei de 12 noiembrie 2023 zborul TAROM dintre București și Budapesta a avut o problemă tehnică după aterizare și a blocat temporar o pistă. Pe larg aici.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>CJ Brașov vrea să atragă companiile aeriene la Brașov cu ajutorul unor stimulente financiare, TAROM nu poate plăti următoarea rată a unui credit, iar Ministerul Transporturilor îi sare în ajutor.
Compania AeroItalia va deveni acționar majoritar al companiei aeriene AirConnect (România), iar Aerro Direkt își va desfășura activitatea comercială sub o altă denumire.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate și susții munca echipei BoardingPass. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
🛍️ TAROM vinde mii de vouchere valorice la 40 și 50% reducere din valoarea lor în cadrul campaniilor de Black Friday și Crazy Season organizate de eMAG. Pe larg aici.
- vouchere 3.000 lei la preț de 1.500 lei - Cumpără acum!
- vouchere 2.500 lei la preț de 1.250 lei - Cumpără acum!
- vouchere 2.000 lei la preț de 1.000 lei - Cumpără acum!
- vouchere 1.500 lei la preț de 750 lei - Cumpără acum!
- vouchere 1.000 lei la preț de 500 lei - Cumpără acum!
- vouchere 500 lei la preț de 250 lei - Cumpără acum!
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Compania aeriană românească Aerro Direkt va opera zboruri sub denumirea comercială FLYYO, însă numele firmei va rămâne neschimbat. Pe larg aici.
✈️ Consiliul Județean Brașov ar urma să ofere companiilor aeriene stimulente financiare pentru a lansa rute spre și dinspre aeroportul din Brașov. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană AeroItalia a preluat pachetul majoritar de acțiuni în cadrul companiei aeriene românești AirConnect. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană parteneră a Air Oradea va fi selectată prin licitație și va primi trei milioane de euro în decursul a cinci ani pentru a zbura spre și dinspre Oradea. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană de stat TAROM nu își poate plăti rata scadentă în 17 decembrie 2023 a unui împrumut pentru care statul român este garant. Pe larg aici.
✈️ Peste 100 de români și familiile acestora au fost evacuați marți din Fâșia Gaza au fost ulterior transportați din Egipt în România cu un avion TAROM. Pe larg aici.
✈️ TAROM a solicitat oficial extinderea autorizației care-i permite să opereze zboruri regulate spre și dinspre Statele Unite (SUA). Pe larg aici.
📰 PE SCURT: o importantă companie cu activitate în industria aviatică română a intrat în insolvență. Mai multe detalii, în curând.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
✈️ Emirates ia în considerare o comandă pentru avioane dedicate transportului aerian de marfă produse de Boeing sau Airbus și ar putea converti mai multe avioane de pasageri pentru a-și extinde flota avioanelor cargo. Pe larg aici.
✈️ Departamentul Transporturilor al SUA (DoT) a răspuns la decizia guvernului olandez de a continua cu constrângerile sloturilor la aeroportul Schiphol din Amsterdam, solicitând companiilor olandeze KLM Royal Dutch Airlines, Martinair și TUI fly să depună programul de zbor pentru toate rutele lor către/din Statele Unite în termen de șapte zile pentru reevaluare. Pe larg aici.
✈️ Eva Airways a anunțat la Bursa de Valori din Taiwan că intenționează să cumpere 18 avioane Airbus A350-1000XWB și 15 avioane de tip A321neo. Valoarea totală a tranzacției este de aproximativ 10,1 miliarde de dolari, însă clienții obțin de obicei reduceri mari pentru comenzile mari. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Airbus a primit în octombrie 2023 comenzi pentru 119 avioane (87x A321neo, 8x A320neo, 14x A220, 10x A350).
De asemenea, producătorul european de avioane a înregistrat anulări de comenzi pentru 26 de avioane (1x A220-300, 5x A320neo, 20x A321neo), iar de la începutul anului 2023 a înregistrat comenzi nete pentru 1.334 de avioane.
Luna trecută, Airbus a livrat 71 de avioane (9x A220, 17x A320neo, 28x A321neo, 1x A330, 2x A330neo, 8x A350XWB), iar în perioada ianuarie - octombrie 2023 a livrat un total de 559 de avioane.
✈️ În 2024, aeroportul Schiphol din Amsterdam (Țările de Jos) crește tarifele de aeroport nu cu 12%, așa cum era anunțat anterior, ci cu 14,8%. Creșterea suplimentară este necesară pentru a recupera veniturile pierdute în 2022, când a fost mai puțin trafic aerian. Pe larg aici.
✈️ Malaysia Airlines intenționează să comande 35 de avioane dedicate zborurilor scurte și medii și 10 avioane dedicate zborurilor lung-curier. Totuși, comanda fermă ar urma să fie anunțată abia în 2024. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Un prototip al modelului Ilyushin IL96-400M, fabricat de United Aircraft Corporation (Rusia), a efectuat primul zbor de test.
Decolarea și aterizarea au avut loc pe aeroportul din Voroneț (Rusia), iar durata zborului de test, care a avut loc în 1 noiembrie 2023, a fost de 26 de minute.
Producția în masă a acestui model de avion ar urma să debuteze în anul 2025, însă până în 2023 rata de producție ar urma să fie de numai două avioane pe an.
✈️ Supernova Airlines (Ucrainal) a făcut oficiale planurile sale pentru operațiuni de transport aerian de marfă spre New York (SUA), pentru compania ucraineană privată de poștă și curierat Nova Poshta. Pe larg aici.
✈️ Dan Air ar fi urmat să reia zborurile regulate de la și spre București și să lanseze noi rute în decembrie 2023, însă acest lucru nu se va mai întâmpla. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: compania aeriană AeroItalia ar intenționa să lanseze în sezonul de vară 2024 ruta Bacău - Torino (Italia).
✈️ Aeroportul din Hamburg (Germania) a fost închis timp de 18 ore la sfârșitul săptămânii trecute după ce un bărbat înarmat a intrat în zona securizată a aeroportului și a ținut ostatică pe fiica sa. Pe larg aici.
✈️ Air Accidents Investigation Branch (Marea Britanie) a publicat un buletin special în care a detaliat accidentul Airbusului A321neoLR Titan Airways, avion care a rămas fără câteva geamuri în timpul decolării de la aeroportul Stansted din Londra (Marea Britanie). Pe larg aici.
✈️ Vapori toxici la bordul unor avioane care zboară și în România: “Nu mai puteam să respir bine. Simțeam o presiune în piept”. Pe larg aici.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Un sindicat din cadrul TAROM propune companiei aeriene de stat să comande mai multe avioane de tip ATR, Dan Air a decis să mute rutele operate de la și spre aeroportul din Brașov la aeroportul „George Enescu” din Bacău, iar compania aeriană HelloJets va înlocui un Boeing 737-800NG cu un avion de același tip.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate și susții munca echipei BoardingPass. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: compania aeriană românească HelloJets va înlocui un Boeing 737-800NG operat acum cu un alt avion de același tip săptămânile ce urmează. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: compania aeriană românească Aerro Direkt va înmatricula în țara noastră, în curând, două avioane de tip A320 produse de Airbus. Pe larg aici.
✈️ Un sindicat din cadrul TAROM propune creșterea numărului de avioane de tip ATR din flota companiei aeriene de stat cu 10-15 avioane. Pe larg aici.
✈️ Programul aeroportului din Brașov din urmează să fie extins de la 12 la 16 ore începând cu data de 15 ianuarie 2024. Pe larg aici.
✈️ Aterizările pe vizibilitate redusă la aeroportul din Brașov sunt restricționate din cauza lipsei de reacție a aeroportului și a unui contractor. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: noul director general al companiei aeriene de stat TAROM a fost numit în funcție în 23 octombrie 2023 (pe larg aici), însă mandatul său este tot interimar, pe o perioadă de cinci luni.
Durata mandatului acestuia a fost confirmată joi pentru BoardingPass de către compania aeriană.
📰 PE SCURT: Lucrările la noua cale de rulare paralelă cu pista aeroportului „Avram Iancu” din Cluj Napoca, care va asigura infrastructura necesară operării unui număr mai mare de avioane, au fost finalizate.
Valoarea totală a proiectului, conform contractului de finanțare, este de 84,3 milioane de lei, iar valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 27,4 milioane de lei.
📰 PE SCURT: Delta Air Lines va opera sâmbătă un alt zbor neregulat din Fort Campbell (SUA) spre aeroportul "Mihail Kogălniceanu" din Constanța.
Zborul, efectuat pentru armata americană, va fi operat cu Airbus A350-900XWB, iar aterizarea la Constanța va avea loc duminică, 5 noiembrie 2023, în jurul orei 12:00.
Compania americană a mai operat, tot cu Airbus A350, un zbor similar miercuri, 2 noiembrie 2023, și unul în vara anului 2023.
✈️ Compania Națională de Căi Ferate "CFR" SA a anunțat că SRCF Timișoara a lansat procedura de achiziție publică a serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor de construire a unei linii de cale ferată care va asigura legătura directă cu aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara și de modernizare a liniei CF Timișoara Est - Radna, de unde se va construi racordul feroviar până la aeroport. Pe larg aici.
✈️ Metrorex a anulat, luni, o licitație care urmărea achiziționarea de servicii de proiectare și execuție lucrări de arhitectură, cale de rulare, instalații electromecanice și de curenți slabi la tronsonul de metrou din Magistrala 6 Tokyo - Aeroport Otopeni, contract estimat la 1,29 miliarde de lei, fără TVA. Pe larg aici.
✈️ CEC Bank semnează un parteneriat cu TAROM, prin care vor fi asigurate servicii de acceptare la plată a cardurilor bancare emise sub siglele Visa și Mastercard, prin preluarea decontării tranzacțiilor card derulate pe piețele internaționale, realizată până în prezent printr-o bancă din afara României. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
📰 PE SCURT: Grupul Lufthansa intenționează să comande 40 de Airbusuri A220 sau Embraere din seria E2 și alte 40 de Airbusuri din familia A320neo ori Boeinguri 737 MAX.
✈️ Embraer a vândut 19 avioane de tip E175 către compania aeriană americană SkyWest. Aceasta va opera zboruri cu aceste avioane pentru United Airlines. Pe larg aici.
✈️ Boeing confirmat că investighează un incident cibernetic care a afectat activitatea sa de distribuție și cooperează cu autoritățile americane. Pe larg aici.
✈️ Air Niugini (Papua Noua Guinee) a semnat o comandă fermă cu Airbus pentru șase avioane de tip A220-100. În plus, compania asiatică va achiziționa trei Airbsuuri A220-300 și alte două Airbusuri A220-100 de la locatori de avioane. Pe larg aici.
✈️ Agenția de criminalitate financiară din India a confiscat proprietăți în valoare de 5,38 miliarde de rupii (aproape 61 de milioane de euro) ca parte a anchetei sale privind acuzațiile de spălare de bani împotriva difunctei Jet Airways și a fondatorului său, Naresh Goyal. Pe larg aici.
✈️ Korean Air și-a exercitat opțiunea de a achiziționa alte 20 de avioane de tip A321neo produse de Airbus. Anterior, compania aeriană sud-coreeană a mai comandat 30 de avioane de același tip. Pe larg aici.
✈️ Condor Airlines (Germania) a anunțat o comandă fermă pentru alte trei Airbusuri A330neo. Odată livrate, flota companiei aeriene germane va număra 21 de avioane de acest tip. Pe larg aici.
✈️ Directorul general al grupului Ryanair, Michael O'Leary, a criticat public Boeing din cauza întârzierilor continue în livrarea avioanelor de tip 737 MAX. Acesta a avertizat că, dacă livrarea anticipată a 57 de avioane până în aprilie va fi amânată pentru iulie sau august, Ryanair ar putea să le respingă.
Declarația oficialului vine în urma anunțului făcut de către Boeing cu privire la o prognoză de livrare redusă pentru acest an, numărul de avioane din seria 737 MAX care urmează să fie livrate scăzând de la 400-450 la doar 375-400. Pe larg aici.
✈️ Locatorul de avioane irlandez Genesis Aircraft Services a preluat un pachet minoritar de acțiuni în cadrul companiei aeriene Heston Airlines (Lituania). Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Stansted din Londra a primit undă verde pentru a extinde clădirea terminalului existent. Proiectul a fost dezvăluit în această vară, iar acum a primit autorizație de urbanism de către Inspectoratul de Urbanism. Pe larg aici.
✈️ Finnair, a șasea cea mai veche companie aeriană din lume, a aniversat miercuri, 1 noiembrie 2023, 100 de ani de operațiuni. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Boeing este aproape de a obține aprobarea de certificare de la Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA pentru modelul 737 MAX 7 și de a începe testarea oficială în zbor a modelului 737 MAX 10.
Acești pași ar putea însemna că livrările pentru ultimele două variante de 737 MAX să înceapă la începutul anului 2024 și, respectiv, la începutul lui 2025.
✈️ Sri Lanka a lansat licitații pentru a atrage potențiali cumpărători interesați de SriLankan Airlines, în timp ce națiunea insulară încearcă să reducă pierderile suferite de companiile deținute de guvern în cadrul unui program de 2,9 miliarde de dolari al Fondului Monetar Internațional (FMI). Pe larg aici.
✈️ Numărul zborurile între SUA și China vor crește la 70 pe săptămână începând cu 9 noiembrie 2023, au declarat oficialii americani, pe măsură ce cele mai mari economii ale lumii ridică treptat limitele impuse în timpul pandemiei. Pe larg aici.
✈️ KLM va fi forțată să opereze în sezonul de vară 2024, care debutează la finele lunii martie 2024, aproximativ 17 zboruri pe zi mai puține decât în sezonul anterior din cauza deciziei guvernului olandez de a reduce numărul zborurilor de la și spre aeroportul Schiphol din Amsterdam (Țările de Jos). Pe larg aici.
✈️ Directorul producătorului francez de motoare Safran a cerut vineri o anchetă penală asupra acuzațiilor conform cărora o firmă din Londra (Marea Britanie) a distribuit piese de motoare de avioane cu documente false.
Safran și partenerul său american, GE Aerospace, susțin că AOG Technics a vândut mii de piese pentru cel mai vândut motor cu reacție din lume, construit de asociația lor - CFM International, cu documente de certificare false. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Saga privatizării TAP Air Portugal continuă cu un nou episod: președintele Portugaliei a blocat vineri un decret guvernamental care a dat startul privatizării companiei aeriene TAP, invocând o transparență slabă și îndoieli cu privire la rolul viitor al statului în cadrul companiei aeriene și a cerut clarificări urgente pentru a nu întârzia procesul.
✈️ Compania aeriană Lufthansa va renunța la zborurile comerciale regulate pe care le operează între Frankfurt (Germania) și aeroportul din Timișoara din aprilie 2024. Pe larg aici.
✈️ Companiile aeriene ale grupului Lufthansa nu vor inaugura rute noi spre aeroporturile românești în anul 2024, cu excepția rutei Zurich - Cluj Napoca, deja anunțată. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană Dan Air a anunțat oficial că va muta zborurile spre și dinspre Brașov la aeroportul „George Enescu” din Bacău de la jumătatea lunii noiembrie 2023. Pe larg aici.
✈️ Dan Air va inaugura în lunile noiembrie și decembrie 2023 nu mai puțin de 13 rute aeriene de la aeroportul „George Enescu” din Bacău. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Pentru sezonul de iarna 2023/2024 compania aeriană TAROM ofera pasagerilor sai 69 de destinatii operate împreună cu partenerii săi și 27 de destinații operate cu avioane proprii TAROM, însumand 247 de zboruri saptamanale.
📰 PE SCURT: un Airbus A320 Air France care operase în 31 octombrie 2023 zborul AF1588 Paris CDG - București a lovit o pasăre în timpul aterizării pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni).
Zborul de retur, programat pentru aceeași zi, a fost anulat, iar avionul a rămas la București pentru reparații până în după-amiaza zilei de joi, 2 noiembrie 2023.
📰 PE SCURT: zborul Wizz Air W43267 București - Dubai DXB operat duminică seara de Wizz Air Malta a fost întors din zbor spre București la o oră și jumătate de la decolare.
Motivul? Conform unor surse neoficiale, Wizz Air Malta nu ar fi deținut autorizațiile necesare pentru a intra în spațiul aerian al Emiratelor Arabe Unite ori a altei țări de pe ruta de zbor.
Până în 29 octombrie 2023, zborurile companiei aeriene low-cost dintre București și Dubai aveau numere de zbor Wizz Air Ungaria (W6) chiar dacă erau operate de Wizz Air Malta.
✈️ Piloții unui Airbus A320 Edelweiss Air au întrerupt decolarea de la Zurich (Elveția) la viteză mare (140 de noduri) din cauza unei anomalii, iar la scurt timp avionul a virat brusc spre marginea stângă a pistei. Ulterior, un cauciuc al avionului a explodat. Pe larg și video aici.
✈️ Sute de persoane au luat cu asalt aeroportul Mahacikala (Rusia) după ce au aflat că urmează să aterizeze un zbor din Tel Aviv (Israel). Pasagerilor li s-a cerut să rămână în avion după aterizare, iar la fața locului a fost chemată poliția. Pe larg aici.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Al 52-lea buletin informativ Din aviație este unul aniversar, deoarece în data de 28 octombrie 2023 sărbătorim un an de la transmiterea prin email a primei ediții a buletinului nostru informativ.
Astfel, din 28 octombrie 2022 și până astăzi, buletinul informativ Din aviație a ajuns în inboxul a mii de abonați în fiecare dimineață de vineri, iar cele 51 de ediții publicate până acum au fost citite de peste 190 de mii de ori.
De asemenea, de-a lungul acestui an, peste 5.300 de persoane s-au abonat la Din aviație - 100% organic, iar rata medie de deschidere a emailurilor primite de abonați este de circa 53%. Media vizualizărilor este de 4.100 de vizualizări/ediție.
Conform statisticilor disponibile, există câteva zeci de abonați care transmit cu regularitate emailurile primite de la Din aviație către colegi de muncă și/sau prieteni, ceea ce înseamnă că buletinul nostru informativ a devenit o sursă de informare importantă pentru profesioniștii din industria aviatică și turistică din România.
De la lansarea sa de acum un an, structura buletinului informativ a avut parte de mici ajustări, iar cu această ocazie mulțumesc pentru sugestiile transmise.
Fără a o lungi prea mult, îți mulțumesc frumos pentru că ești abonat, citești și recomanzi prietenilor/colegilor tăi buletinul informativ Din aviație.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate și susții munca echipei BoardingPass. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: O companie aeriană din România a început procesul de înmatriculare în țara noastră a primului avion de tip Boeing 757. Pe larg aici.
📈 ANALIZĂ BoardingPass: Doar o treime dintre cele 18 companii aeriene certificate în România care au avut activitate comercială în 2022 au raportat profit. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Monica Dobruțchi a fost numită în funcția de manager general pentru vânzări al grupului Lufthansa pentru România, Moldova și Bulgaria.
Aceasta s-a alăturat grupului Lufthansa în anul 2008 și a ocupat mai multe funcții în România pentru Austrian Airlines, Lufthansa și grupul Lufthansa, iar acum îl înlocuiește în funcție pe Zlatko Zlatic.
📰 PE SCURT: Pista aeroportului din Craiova a fost redeschisă joi, după aproape două săptămâni de la închidere pentru lucrări, care au fost necesare pentru creșterea capacității portante, însemnând creșterea siguranței și reducerea avariilor, în cazul unei eventuale ieșiri în decor a avioanelor.
Concret, pe o suprafață de aproape 280.000 mp, de-a lungul pistei, a fost decopertat stratul vegetal, iar terenul a fost tratat cu soluții speciale pentru protejare și impermeabilizare. La final, pământul și stratul vegetal au fost reașezate.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
✈️ Turkish Airlines închiriază alte trei Boeinguri 787-9 Dreamliner și 25 de Boeinguri 737 MAX 8 de la locatorul de avioane AerCap. De asemenea, cele două companii au convenit și prelungirea unui contract de leasing pentru șase Airbusuri A330-200. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost americană Southwest Airlines a anunțat o comandă fermă pentru alte 107 avioane de tip Boeing 737 MAX 7. Southwest a comandat până acum peste 500 de MAX-uri. Pe larg aici.
✈️ Airbus va reînnoi întreaga flotă de nave charter cu care transportă subansambluri de avioane între unitățile de producție din Europa și Statele Unite cu trei nave roll-on/roll-off moderne, cu emisii reduse, susținute de propulsie asistată de vânt. Pe larg aici.
✈️ Vinci Airports (Franța) și IFM Global Infrastructure Fund (Australia) sunt investitorii strategici aleși de Polonia pentru viitorul aeroport CPK - Centralny Port Komunikacyjny. Pe larg aici.
✈️ Akbar Al Baker, unul dintre cei mai sinceri lideri ai industriei aeriene, se retrage din funcția de director executiv al Qatar Airways după aproape trei decenii la conducerea companiei aeriene de stat. Pe larg aici.
✈️ American Airlines a cumpărat zece Airbusuri A321neo la mâna a doua de la Alaska Airlines. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Tech Eagle este noua schemă de vopsire cu care producătorul brazilian de avioane Embraer va promova modele de avioane din serie E2.
✈️ Producătorul american de avioane a raportat o pierdere de 1,6 miliarde de dolari pentru al treilea trimestru din 2023, acesta fiind al cincilea trimestru consecutiv în care Boeing raportează pierderi. Pe larg aici.
✈️ Noua companie aeriană de stat a Mexicului nu are avioane sau zboruri programate înregistrate sub numele său cu puțin mai mult de o lună înainte de a începe operațiunile. Pe larg aici.
✈️ City Airlines, noua companie aeriană a grupului Lufthansa, va începe operațiunile de zbor în vara anului 2024. Compania aeriană a fost înființată anul trecut și și-a primit Certificatul de Operator Aerian (AOC) de la Autoritatea Federală a Aviației Germane în iunie 2023.
Noua companie aeriană va opera zboruri de la huburile Lufthansa din München și Frankfurt și, astfel, va oferi și zboruri de tip feeder pentru Lufthansa. City Airlines va opera alături de Lufthansa CityLine, dar rutele nu au fost încă anunțate. Pe larg aici.
✈️ O companie de asigurări din Nepal a achiziționat 49% din acțiunile companiei aeriene Yeti Airlines. Asian Life Insurance, cu sediul în Kathmandu, a plătit 1,75 miliarde de rupii nepaleze (12,5 milioane de euro) pentru acțiuni, tranzacția având loc înaintea listarea la Bursa de Valori din Nepal. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană cipriotă TUS Airways va inaugura la jumătatea lunii februarie 2024 prima sa rută regulată spre o destinație din România. Pe larg aici.
✈️ HiSky va inaugura la jumătatea lunii decembrie 2023 prima sa rută regulată operată de la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București spre Germania. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul din Cluj Napoca este pe lista scurtă de potențiale destinații ale Air France în România, însă nu și cel din Brașov. Pe larg aici.
✈️ HiSky a anunțat suspendarea temporară a tuturor zborurilor operate din România și Moldova spre și dinspre aeroportul din Tel Aviv (Israel). Pe larg aici.
✈️ AeroItalia a decis să anuleze zborurile comerciale regulate din București spre aeroporturile din Ancona și Comiso (Italia). Pe larg aici.
✈️ Un Boeing 737-800NG TUI UK a ieșit de pe pista aeroportului din Leeds (Marea Britanie) după ce efectuase o aterizare în timpul unei furtuni. Nu au existat persoane rănite. Pe larg aici.
✈️ Doi piloți care pilotau un Airbus A320 British Airways s-au simțit rău după ce în cabina de pilotaj a apărut un miros neobișnuit. Aceștia au folosit măștile de oxigen și au aterizat în siguranță pe aeroportul Heathrow din Londra (Marea Britanie). Pe larg aici.
✈️ Un Airbus A320 Air Arabia Maroc a ieșit parțial de pe pista aeroportului din Tangier (Maroc) după o aterizare pe vreme nefavorabilă. Motorul #2 (dreapta) a fost avariat. Pe larg aici.
✈️ Un pilot aflat în afara programului de lucru care zbura în cabina de pilotaj a unui Embraer E175 Alaska Airlines a încercat să oprească ambele motoare ale avionului în timpul zborului. Acesta a fost oprit la timp de cei doi piloți care se pilotau avionul. Pe larg aici.
✈️ Un Boeing 737-800NG Smartavia a ieșit de pe pista aeroportului din Perm (Rusia) după aterizare. Nu au existat victime. Pe larg aici.
✈️ Două avioane private s-au ciocnit pe un aeroport din Houston (SUA), după ce unul dintre acestea a decolat fără permisiune, în timp ce altul ateriza. Pe larg aici.
✈️ Un avion al companiei aeriene JetBlue s-a înclinat pe partea din spate, în timp ce era descărcat de bagaje, pe aeroportul JFK din New York (SUA). În urma incidentului, nicio persoană nu a fost rănită. Pe larg aici.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Compania aeriană de stat TAROM va avea un nou director general, din 23 octombrie 2023, și o companie aeriană românească a fost preluată de către o firmă din Malta.
De asemenea, unul dintre acționarii altei companii aeriene românești, AirConnect, și-a vândut acțiunile deținute în cadrul acesteia, iar Qatar Airways va zbura mai des la București.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: O instituție din țara noastră a luat zilele trecute o decizie importantă în ceea ce privește compania Blue Air. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: O companie aeriană înregistrată și deținută de oameni de afaceri români a fost preluată integral de către o firmă înregistrată în noiembrie 2022 în Malta. Pe larg aici.
✈️ Bogdan Popescu a fost numit luni, 16 octombrie 2023, în funcția de director general al companiei aeriene de stat TAROM. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Unul dintre cei trei proprietari rămași în acționariatul companiei aeriene AirConnect și-a vândut participația în companie. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană românească Dan Air a operat în zilele trecute mai multe zboruri de repatriere de la aeroportul din Tel Aviv (Israel) spre România și Cipru. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Pe aeroporturile din România au fost înregistrați, în luna septembrie a acestui an, 2.347.824 de pasageri.
Raportată la aceeași lună a anului 2019, cifra este cu aproape 5 procente mai mare, iar față de luna septembrie 2022 numărul pasagerilor înregistrați în acest an este mai mare cu aproape 15%.
📰 PE SCURT: Compania aeriană Legend Airlines (România) a operat în ultimele zile mai multe zboruri charter de repatriere între aeroportul din Tel Aviv (Israel) și aeroportul din capitala Indiei cu Airbusul A340-300 înmatricular YR-LRD.
✈️ Alro Slatina a semnat un nou contract cu Airbus și va furniza produse laminate plate din aluminiu pentru fabricarea avioanelor. Pe larg aici.
✈️ Administrația Prezidențială vrea să contracteze servicii de transport aerian de călători intern și internațional, pentru demnitarii și salariații săi, și are în vederea încheierea unui acord-cadru pe 4 ani, cu cel puțin 3 operatori economici. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
✈️ Record: Chapman Freeborn a transportat cu un Boeing 747-8F Silkway West Airlines, pe un singur zbor, șase elicoptere din Grecia spre Australia. Pe larg aici.
✈️ Curtea Supremă a Ungariei a menținut o decizie anterioară a guvernului municipal din Budapesta, potrivit căreia Ryanair trebuie să plătească o amendă de 200 de milioane de forinți (515.000 euro) din cauza unei presupuse încălcări a legilor privind protecția consumatorilor. Pe larg aici.
✈️ O instanță a Uniunii Europene a decis că ajutoarele de stat primit de Alitalia și Brussels Airlines în timpul pandemiei de COVID-19 sunt compatibile cu piața internă a UE, adică Ryanair a pierdut contestația împotriva acestor ajutoare. Pe larg aici și aici.
📰 PE SCURT: Air India a prezentat oficial și schema de vopsire actualizată a subsidiarei Air India Express. Primele avioane vopsite în noua schemă sunt un Boeing 737 MAX și un Airbus A320neo. Galerie foto aici.
✈️ Avianca a anunțat miercuri schimbarea identității vizuale, însă… schimbarea e aproape insesizabilă, iar compania aeriană e acum ținta glumelor pe internet. Pe larg aici.
✈️ Qantas Airways va renunța la planul său de a cumpăra compania aeriană Alliance Aviation Services, specializată pe operarea de zboruri charter.
Anunțul vine la câteva luni după ce autoritatea de reglementare a concurenței din Australia a blocat acordul, a cărui valoare era de 387 milioane de dolari. Pe larg aici.
✈️ Air France va înceta să opereze majoritatea zborurilor interne de pe aeroportul Orly din Paris (Franța) până în vara anului 2026 și va opera zboruri interne și internaționale doar de pe aeroportul Charles de Gaulle din capitala Franței. Pe larg aici.
✈️ Korean Air Lines se va oferi să vândă divizia de transport aerian de mărfuri a Asiana Airlines și să cedeze rutele către patru orașe din UE, în încercarea de a obține aprobarea autorităților europene pentru achiziționarea rivalului companiei Asiana Airlines. Pe larg aici.
✈️ Numărul conturilor false de Twitter care impersonează companiile aeriene din întreaga lume este în creștere, iar pasagerii pot cădea pradă foarte ușor acestora și pot fi înșelați ori datele lor pot fi colectate din rezervările biletelor de avion. Pe larg aici.
✈️ Autoritățile de reglementare din Bruxelles vor solicita concesii mai dure de la companiile aeriene care doresc să fuzioneze pentru a asigura o concurență loială. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Luton din Londra (Marea Britanie) a primit permisiunea de a-și extinde capacitatea terminalului de la 18 la 19 milioane de pasageri pe an. Pe larg aici.
✈️ Polițele de asigurare împotriva războiului ale unor companii aeriene nu mai sunt valabile din cauza conflictului din Israel. Pe larg aici.
✈️ American Airlines a comandat patru avioane de tip E175 produse de brazilienii de la Embraer. Cele patru avioane vor fi operate de Envoy Air, o subsidiară a American Airlines. Pe larg aici.
✈️ Pegasus Airlines (Turcia) ia în considerare posibilitatea de a lansa companii aeriene cu certificate de operator aerian proprii în alte țări. Pe larg aici.
✈️ Boeing și Spirit AeroSystems au extins scopul inspecțiilor în curs de desfășurare pentru defecte de producție care afectează avioanele de tip 737 Max 8. Pe larg aici.
✈️ Ryanair a anunțat recent reduceri ale numărului de zboruri programate în toamnă și iarnă din cauza întârzierilor în livrarea avioanelor Boeing.
Compania irlandeză se aștepta să primească 27 de avioane Boeing 737 între septembrie și decembrie 2023, însă ar urma să primească doar 14. Pe larg aici.
✈️ Qatar Airways va crește frecvența zborurilor regulate pe care le operează din Doha spre aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: contrar informațiilor apărute în presă, compania aeriană Fly Lili (România) NU a anunțat oficial nici o rută regulată.
Contactat de BoardingPass, directorul general al Fly Lili a afirmat că, într-adevăr, compania aeriană va opera zboruri regulate, însă rutele vor fi anunțate abia după ce compania obține toate aprobările necesare.
📰 PE SCURT: Airbusul A318 TAROM, înmatriculat YR-ASB, care opera luni zborul RO391 București - Londra LHR a aterizat pe aeroportul din capitala Austriei din cauza unei urgențe medicale.
După aproape două ore petrecute la sol, avionul companiei aeriene de stat a decolat din Viena spre aeroportul Heathrow din capitala Marii Britanii.
✈️ Membrii echipajului de zbor al unui Airbus A320 British Airways care zburau de la Londra LHR spre Munchen (Germania) s-au simțit rău când avionul se apropia de aeroportul de destinație din cauza fumului care a apărut la bordul avionului. Pe larg aici.
✈️ Un Airbus A321neoLR Titan Airways care a decolat de pe aeroportul Stansted din Londra spre Orlando (SUA) a revenit la scurt timp după decolare pe aeroportul de origine.
Motivul? Unul sau mai multe geamuri ale avionului au fost „pierdute” în timpul decolării, iar stabilizatorul orizontal a fost avariat. Pe larg aici.
🆕 Companiile aeriene înregistrate și autorizate în România care sunt active au acum profiluri proprii pe site-ul BoardingPass.
Profilurile companiilor aeriene includ o mulțime de detalii despre acestea, precum informații generale, date despre proprietarii și oameni cheie din companie, informații financiare și despre flota de avioane.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Aeroportul din Brașov a fost tranzitat de 50 de mii de pasageri, zborurile dintre România și aeroporturile din Tel Aviv (Israel) și Londra LTN (Marea Britanie) au fost perturbate, iar orarul de operare al aeroportului din Brașov nu va fi prelungit.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: ROMATSA a răspuns solicitării aeroportului din Brașov pentru prelungirea orarului și afirmă că modificarea nu poate intra în vigoare la 1 noiembrie 2023. Pe larg aici.
✈️ Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat cea de-a doua reuniune dedicată lansării proiectului privind conectivitatea aeriană interurbană pe teritoriul României și a rezervat numele Liniile Aeriene Române (LAR) pentru acest proiect. Pe larg aici.
✈️ Zborurile comerciale dintre aeroporturile din România și Israel au fost perturbate în ultimele zile de conflictul armat din Israel. Pe larg aici.
✈️ TAROM a operat în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) mai multe zboruri de repatriere din Tel Aviv spre București, iar pasagerii au plătit 350 de euro pe bilet. În același timp, alte țări au efectuat zboruri de repatriere, însă costurile au fost suportate de la bugetul de stat. Pe larg aici.
✈️ Aproape 20 de zboruri dintre aeroporturi din România și aeroportul Luton din Londra (Marea Britanie) au fost anulate în 11 octombrie 2023 din cauza unui incendiu care a cuprins o parcare de mașini de la aeroportul londonez. Pe larg aici.
✈️ Consiliul Județean Bacău a aprobat schema de ajutor de minimis pentru susținerea activității companiilor aeriene pe aeroportul „George Enescu” din Bacău. Pe larg aici.
✈️ 50.000 de pasageri au tranzitat aeroportul din Brașov, la mai puțin de patru luni de la deschiderea oficială a acestuia din 15 iunie 2023. Pe larg aici.
✈️ ȘTIRE MAI VECHE DAR DE ACTUALITATE: Toate zborurile din și spre aeroportul din Craiova vor fi mutate timp de zece zile pe aeroportul „Henri Coandă” din București în octombrie 2023. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
✈️ Procedura de „restructurare accelerată” a Air Moldova bate pasul pe loc. Între timp, compania are milioane de euro datorii față de pasageri, un singur avion, aflat la mentenanță de mai bine de jumătate de an, și certificatul de operator aerian suspendat. Pe larg aici.
✈️ Airbus a anunțat noi schimbări în echipa de conducere condusă de directorul general Guillaume Faury, precum și numirea unei echipe de conducere a diviziei de avioane comerciale, care va funcționa sub conducerea lui Christian Scherer. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost britanică easyJet va anunța o comandă fermă pentru 157 de avioane din familia A320neo a producătorului european de avioane Airbus. De asemenea, easyJet își va asigura opțiunea de a comanda alte 100 de avioane, tot din familia A320neo. Pe larg aici.
✈️ Traficul aerian spre, dinspre și peste spațiul aerian francez va fi perturbat din cauza unei greve care va avea loc în perioada 12 - 14 octombrie 2023. Pe larg aici.
✈️ Luxair (Luxemburg) a anunțat o comandă fermă pentru patru avioane de tip Embraer E195-E2 și are opțiunea de a achiziționa late cinci avioane de același tip. Pe larg aici.
✈️ Aerolineas Argentinas va comanda 12 avioane de tip Embraer E195-E2 și va avea opțiunea pentru a achiziționa alte două avioane de același tip. Livrările vor avea loc în perioada 2024-2026 și noile avioane vor înlocui treptat flota actuală de avioane de tip Embraer E190. Pe larg aici.
✈️ Aeroflot a ajuns la încă o înțelegere cu privire la avioanele străine închiriate, printr-o înțelegere cu CDB Aviation. Acordul cu locatorul din Irlanda acoperă patru avioane, dar condițiile financiare nu au fost dezvăluite. Aeroflot spune că, ca urmare a acordului, locatorul și-a „încetat pretențiile” împotriva sa. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: numărul companiilor aeriene care au decis să supende temporar zborurile comerciale spre și dinspre Israel, din cauza războiului, este în creștere.
✈️ Compania aeriană spaniolă Air Europa a fost ținta unui atac cibernetic asupra sistemului său de plată online, iar atacatorii au obținut detaliile cardurilor de credit ale clienților săi. Pe larg aici.
✈️ Cele mai mari două aeroporturi din Siria, din Damasc și Aleppo, au fost avaritate de atacurile aeriene ale Israelului. Pistele acestora ar fi fost avariate, iar traficul aerian spre cele două aeroporturi a fost suspendat. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Airbus a primit, în septembrie 2023, comenzi pentru 23 de avioane: zece Airbusuri A350-900XWB de la Turkish Airlines și 13 Airbusuri A321neo de la LATAM Airlines. În aceeași lună, producătorul european a livrat 55 de avioane: 4x A220-300; 1x A319neo; 23x A320neo; 20x A321neo; 2x A330-900; 5x A350-900.
Producătorul american de avioane a primit, în septembrie 2023, comenzi pentru 224 de avioane: 150x MAX 10 de la Ryanair (comandă anunțată în mai, finalizată în septembrie 2023), 74x 787 - 50 de la United, 18 de la Air Canada și 6 pentru un client nedezvăluit. În aceeași lună, Boeing a livrat 27 de avioane: 15x 737 MAX, 10x 787 Dreamliner și două Boeinguri 777F.
✈️ Proprietarii companiei aeriene Logan Air (Marea Britanie) au anunțat că aceasta nu mai este de vânzare și vor investi în modernizarea interiorului a 13 avioane Embraer E145. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană low-cost MYAirline (Malaezia) a decis să suspende operațiunile aeriene cu efect imediat pe o perioadă de timp nedeterminată. Decizia a fost luată la mai puțin de un an de la operarea primului zbor, din motive financiare. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană TAAG Angola a comandat patru avioane de tip Boeing 787 Dreamliner. Modelul exact nu a fost precizat nici de compania aeriană, nici de către producătorul american de avioane. Pe larg aici.
✈️ International Airlines Group (IAG) este în discuții cu Airbus și Boeing cu privire la o comandă pentru cel puțin 20 de avioane dedicate zborurilor lung-curier pentru a înlocui unele dintre avioanele de tip Boeing 777 operate de British Airways. Pe larg aici.
✈️ Wizz Air a decis să mute rutele operate de la aeroportul din Edingburgh (Marea Britanie) pe aeroportul din Glasgow, inclusiv pe cea spre București. Pe larg aici.
✈️ Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA a emis o notificare prin care solicită inspecția motoarelor CFM LEAP-1A și înlocuirea anumitor piese după ce mai multe decolări au fost întrerupte din cauza blocării compresorului motorului.
Motoarele LEAP-1A propulsează avioane di familia A320neo a producătorului european de avioane. Pe larg aici.
✈️ Cel mai mare aeroport din Mexic, cel din capitala acestei țări, este acum în administrarea… Forțelor Navale Mexicane. Pe larg aici.
✈️ LOT Polish Airlines a prezentat strategia sa pentru viitorii cinici ani, iar printre destinațiile noi către care va zbura se numără și aeroportul din Iași. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost Wizz Air va muta de la jumătatea lunii noiembrie 2023 zborurile operate din București spre Edinburgh pe aeroportul din Glasgow. Pe larg aici.
✈️ TAROM suspendă zborurile comerciale regulate dintre București și Tel Aviv (Israel) din 12 octombrie, dar va opera zboruri speciale de repatriere. Pe larg aici.
✈️ Din fericire, în ultimele șapte zile nu au existat evenimente notabile.
✈️ Opțiunile rămase pentru consolidarea sectorului aviatic din Europa. Pe larg aici.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>Un israelian cu cetățenie română a preluat o companie aeriană românească, Wizz Air anunță o rută nouă spre București și solicită autorizații pentru mai multe zboruri între România și Turcia, iar autoritățile locale din Bihor dezmorțesc proiectul Air Oradea.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Un cetățean român născut în Haifa (Israel) a preluat toate acțiunile unei companii aeriene de la un om de afaceri român. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Wizz Air vrea să opereze și mai multe zboruri comerciale regulate între aeroporturi din România și aeroporturi din Turcia în vara anului 2024. Pe larg aici.
✈️ Compania FLYONE Airlines (România) operează zboruri cu un Airbus A320 pentru subsidiara malteză a companiei aeriene SkyUp din Ucraina. Pe larg aici.
✈️ Autoritățile locale din Brașov au avizat favorabil proiectul care vizează realizarea unei conexiuni feroviare cu aeroportul din Brașov. Pe larg aici.
✈️ Societatea Comercială Airline Invest SA, prin care fostul proprietar Blue Air deținea compania aeriană, a intrat în insolvență. Pe larg aici.
✈️ Primăria Oradea și CJ Bihor reiau procesul de căutare a unei companii aeriene care să opereze zboruri de la Oradea sub denumirea Air Oradea. Pe larg aici.
✈️ Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat cu 60.000 de lei compania low-cost Wizz Air, după ce a investigat situația zborurilor anulate în 2023. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: cel mai mare avion din flota HiSky, primul Airbus A330 care va fi operat de compania aeriană românească, va fi înmatriculat… YR-KID 😆.
📰 PE SCURT: În această vară AirConnect a operat 174 de zboruri, ce au însumat 261 ore, de pe aeroportul „Traian Vuia” din Timisoara către Constanta, București și Skiathos (Grecia), cu o fiabilitate operațională de 98.46%.
Compania aeriană românească afirmă că a transportat pe aceste rute peste 7.000 de pasageri.
📰 PE SCURT: Compania aeriană românească My Jet a obținut codul ICAO de identificare „MYJ”, iar indicativul de apelare ICAO al acesteia este „MY JET”. În prezent, avioanele acesteia zboară cu inmatricularea lor ca indicativ de zbor și indicativ de apelare.
✈️ Circulația trenurilor pe ruta București Gara de Nord - Aeroport „Henri Coandă” (Otopeni) va fi suspendată temporar, iar STB reintroduce, temporar, linia 780 - Gara de Nord - Aeroportul „Henri Coandă”. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
✈️ SAS - Scandinavian Airlines a anunțat oficial consorțiul ofertant câștigător în procesul său de solicitare a finanțării pentru ieșirea din protecția împotriva falimentului. Printre aceștia se află și grupul Air France-KLM. Pe larg aici.
✈️ Acțiunile SAS au scăzut miercuri cu până la 95%, după ce compania aeriană scandinavă a anunțat marți o restructurare pentru a preveni falimentul, aducând la bord noi investitori mari și ștergând participațiile celor peste 250.000 de acționari. Pe larg aici.
✈️ Guvernul Maltei a confirmat planurile de a închide compania existentă Air Malta la finalul lunii martie a anului viitor. Locul acesteia va fi luat de o nouă companie, KM Malta Airlines PLC. Pe larg aici.
✈️ United Airlines a anunțat că comandat 50 de Boeinguri 787-9 Dreamliner și 60 de Airbusuri A321neo. De asemenea, compania aeriană americană și-a asigurat și opțiunea de a achiziționa încă 50 de Boeinguri 787 Dreamliner și alte 40 de Airbusuri A321neo.
Până în 2032, United Airlines va recepționa un total de 800 de avioane noi. Pe larg aici.
✈️ LATAM Airlines a comandat alte 13 Airbusuri A321neo de la producătorul european de avioane, odată cu recepționarea primului avion de acest tip de către compania aeriană sud-americană. Pe larg aici.
✈️ Air Serbia a semnat un memorandum de înțelegere (MoU) cu agentul de gestionare a zborurilor la sol Menzies Aviation pentru a deschide o societate comercială în comun (JV).
Ca parte a cooperării dintre cele două companii, Menzies va furniza pentru compania aeriană sârbă servicii la sol pentru pasageri și de rampă pe aeroportul „Nikola Tesla” din Belgrad începând cu februarie 2024. Pe larg aici.
✈️ Grupul Cathay Pacific (Hong Kong) a anunțat o comandă fermă pentru 32 de avioane de tip A320neo și A321neo produse de Airbus. Avioanele vor intra în flotele companiilor Cathay Pacific și HK Express. Pe larg aici.
✈️ Consorțiul Jalan Kalrock (JKC) a anunțat că și-a îndeplinit angajamentul de a infuza 3,50 miliarde de rupii (42,14 milioane de dolari) în falimentara Jet Airways pentru reoperaționalizarea sa, conform unui plan aprobat de instanță. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană LOT Polish Airlines a prezentat strategia pentru următorii cinci ani. Aceasta include mărirea flotei de la 75 la 110 avioane și extinderea rețelei de rute. Pe larg aici.
✈️ Uniunea Europeană își propune simplificarea structurilor referitoare la prețul unui bilet de avion. În acest sens, se ia în considerare interzicerea taxelor pentru bagajele de mână. Pe larg aici.
✈️ Producătorul de motoare CFM International a anunțat că numărul de motoare suspectate că ar conține piese cu documente false de la un distribuitor din Marea Britanie a crescut la 126, identificând 16 motoare cu astfel de componente inclusiv în propriile sale ateliere, după ce le-a cumpărat indirect, din neatenție. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Gatwick din Londra (Marea Britanie) și-a extins plafonul temporar pentru numărul de zboruri zilnice până la jumătatea lunii octombrie, deoarece continuă să se confrunte cu probleme cauzate de absența controlorilor de trafic aerian. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost turcă Pegasus Airlines a recepționat al 100-lea său avion, un Airbus A321neo. Aceasta este activă și pe piața din România, operând zboruri din București spre Istanbul SAW, Ankara și Antalya. Pe larg aici.
✈️ Equair, a treia cea mai mare companie aeriană din Ecuador, a suspendat toate operațiunile aeriene, cu efect imediat și pe perioadă nedeterminată. Anunțul a fost făcut de compania aeriană sâmbătă. Pe larg aici.
✈️ Saudi Airlines a prezentat oficial noua schemă de vopsire a avioanelor și noua sa identitate vizuală. Pe larg aici.
✈️ SMBC Aviation Capital a anunțat că a primit aproximativ 710 milioane de dolar de la asigurătorul de stat rus NSK pentru șaptesprezece avioane și motoare asociate acestora care au fost închiriate companiilor aeriene din grupul Aeroflot. Pe larg aici.
📊 O ANALIZĂ ALTFEL: United Airlines ar putea economisi 80 de milioane de dolari pe an dacă greutatea medie a pasagerilor scade cu 4,5 kilograme. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Wizz Air vrea să opereze și mai multe zboruri comerciale regulate între aeroporturi din România și aeroporturi din Turcia în vara anului 2024. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Aeroportul din Iași este pe lista de destinații spre care LOT Polish Airlines ar urma să lanseze zboruri regulate din Varșova (Polonia). Mai multe detalii, în curând.
✈️ Wizz Air va inaugura la începutul lunii iunie 2024 zborurile dintre București și aeroportul din Leipzig (Germania). Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Wizz Air va aloca alte două avioane bazei operaționale de la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Astfel, aceasta devine cea mai mare bază a companiei low-cost.
Odată cu alocarea celor două avioane la București, compania low-cost va crește frecvența de operare a zborurilor pe peste 15 rute spre și dinspre cel mai mare aeroport din România.
✈️ Un român a avariat ușa unui avion, în timp ce a încercat să o deschidă cu forța, astfel că avionul care se pregătea pe 30 septembrie să zboare de la Zaragoza spre București, nu a mai putut decola.
Cei 224 de pasageri au fost debarcați din avion, iar zborul a fost reprogramat pentru a doua zi. Pe larg aici.
✈️ Un Boeing 737 MAX 9 United Airlines a suferit avarii serioase după ce a întrerupt o decolare, iar roțile trenului de aterizare principal au explodat. Pe larg aici.
✈️ Un Boeing 757F operat de FedEx a aterizat pe pista Chattanooga (SUA) la scurt timp după decolare din cauza unor probleme la sistemul hidraulic. Însă, aterizarea a fost făcută cu trenul principal de aterizare ridicat, iar avionul a ieșit de pe pistă. Pe larg aici.
✈️ UN ALTFEL DE INCIDENT: divizia de transport de marfă a companiei aeriene Qantas (Australia) a suferit o defecțiune tehnică a sistemului IT care a dus la imposibilitatea de a colecta de pe aeroporturi sicrie cu persoane decedate, animale vii și alimente perisabile. Pe larg aici.
✈️ Companiile care produc aerostructuri pentru marii producători de avioane sunt în declin și se confruntă cu probleme de calitate, operaționale și financiare. Pe larg aici.
este buletinul informativ al și este scris de .
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
]]>