Discover more from Din aviație
🗞️ Buletin informativ Din aviație #13
Un ATR72 la bordul căruia se aflau 72 de persoane s-a prăbușit în Nepal, TAROM a primit 1,8 mil. de lei pentru a repatria 1.134 de pasageri, iar AirConnect (România) operează zboruri pentru Air Serbia
Salutare!
TAROM a primit de la Guvern 1,8 milioane de lei pentru a aduce în țară 1.134 de pasageri care au rămas pe aeroporturile din Europa în ziua în care Blue Air a suspendat activitatea, aeroportul „Henri Coandă” din București a fost tranzitat de 12 milioane de pasageri în 2022, iar unele companii aeriene anunță rute noi spre țara noastră în timp ce altele se retrag din România.
Pe plan internațional, accidentul din Nepal în care a fost implicat un ATR 72 Yeti Airlines a fost cel mai important subiect al ultimelor șapte zile, iar piloții unui Boeing 777 American au traversat o pistă în timp ce alt avion era deja în procedura de decolare.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Din aviație poate fi acum accesat și la adresa www.DinAviatie.ro.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ EXCLUSIV: TAROM a primit de la Guvern 1.774.254 de lei pentru a repatria 1.134 de pasageri care au rămas în afara țării când Blue Air a suspendat zborurile. Pe larg aici.
✈️ Trei avioane de tip Boeing E-3 Sentry (AWACS) operate de NATO au fost dislocate la București din ianuarie 2023 pentru câteva săptămâni. Două dintre acestea au aterizat pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București marți, iar al treilea a sosit la București miercuri. Pe larg aici.
✈️ Compania românească AirConnect operează începând de luni zboruri comerciale regulate pentru Air Serbia cu un ATR 72-600, zboară inclusiv pe ruta Belgrad - București. Pe larg aici.
✈️ Cele două aeroporturi din București au înregistrat, în total, un trafic aerian de 12.610.247 pasageri în anul 2022, iar numărul de mișcări (aterizări și decolări) de pe cele două aeroporturi din Capitală a fost de 120.745. Pe larg aici.
✈️ AirConnect ar putea opera zboruri comerciale regulate din Melilla, oraș spaniol autonom situat pe coasta Africii de Nord, către alte orașe din Spania și, posibil, Portugalia. Pe larg aici.
✈️ În anul 2022, de pe Aeroportul Internațional Craiova au călătorit în total 476.670 de pasageri. Mai bine de jumătate dintre aceștia au zburat către/dinspre Londra LTN (136.272 de pasageri) și Milano BGY (132.316 pasageri). 26.835 de pasageri au zburat spre și dinspre destinațiile de vacanță deservite cu zboruri charter.
✈️ În intervalul 12 - 18 ianuarie 2023, pe Aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni), 54 de zboruri (aterizări și decolări) au înregistrat întârzieri mai mari de 60 minute și au fost anulate 17 de zboruri.
Cele mai multe zboruri cu întârzieri de peste o oră s-au înregistrat, în ordine, la principalii operatori de pe aeroport, respectiv Wizz Air (21 zboruri), Ryanair (9 zboruri), TAROM (6 zboruri). În intervalul 12 - 18 ianuarie 2023, pe OTP au fost operate 1.839 de zboruri, dintre care 1.714 regulate.
✈️ Blue Air a rămas cu un singur angajat, iar Statul Român are dificultăți în a prelua documente de la compania aeriană. De asemenea, Consiliul de Administrație ar fi demisionat și, până acum, AAAS încă nu are un plan pentru Blue Air. Pe larg aici.
✈️ Discuțiile Statului Român cu un potențial investitor american pentru preluarea Blue Air ar fi eșuat, iar procesul cu ANPC pentru anularea amenzii a fost pierdut de compania low-cost. Drept urmare, șansele aca aceasta să intre în insolvență sunt tot mai mari. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
🌍 … din aviația globală
✈️ Aeroportul din Malta va investi în următorii cinci ani 175 de milioane de euro în extinderea aeroportului prin construirea unui nou terminal. Platforma unde sunt parcate avioanele va fi și ea extinsă. Pe larg aici.
✈️ Date interesante despre traficul de pasageri în anul 2022 la mai multe aeroporturi din întreaga lume. Pe larg aici.
✈️ Analizând rapoartele financiare ale grupului Ryanair, o firmă de consultanță estimează că Ryanair ar fi plătit sub 39 de milioane de dolari pentru fiecare Boeing 737 MAX achiziționat, ceea ce ar reprezenta o reducere de aproximativ 69% față de prețul de listă oferită de producătorul american de avioane. Pe larg aici.
✈️ Grupul Lufthansa a transmis o ofertă oficială pentru a achiziționa 40% dintre acțiunile companiei ITA Airways, deținută acum de guvernul italian. Grupul german afirmă că își dorește să aibă și opțiunea de a achiziționa restul acțiunilor la o dată ulterioară. Lufthansa nu a făcut publică valoarea ofertei, însă presa italiană estimează că aceasta se situează în jurul sumei de 250 de milioane de euro. Pe larg aici.
✈️ Comisia Europeană a cerut guvernului irlandez să ofere mai multe informații după ce Aeroflot a susținut recent că a cumpărat zece Boeinguri 777 de la o companie de leasing irlandeză. Pe larg aici.
✈️ Embraer a primit o comandă fermă pentru 15 avioane de tip E195-E2, însă nu a făcut public numele clientului. La preț de listă, tranzacția ar avea o valoare de 1,17 miliarde de dolari. Pe larg aici.
✈️ Croatia Airlines a semnat un contract cu Air Lease Corporation pentru închirierea a șase Airbusuri A220-100 și A220-300. Avioanele vor fi livrate în 2024 și 2025. Pe lângă acestea, compania croată a mai comandat de la Airbus în 2022 alte șase avioane de același tip. Pe larg aici.
✈️ Decizia abruptă a Chinei de a ridica restricțiile de călătorie legate de COVID-19 ar putea accelera o revenire globală a traficului aerian, însă, după o lipsă de personal, industria aeriană se confruntă acum cu o penurie de avioane. Pe larg aici.
✈️ Air Serbia a raportat un profit de 21 de milioane de euro pentru anul 2022. Compania sârbă a transportat anul trecut 2,76 milioane de pasageri pe 87 de rute regulate și charter, iar miercuri a semnat un acord de codeshare cu Qatar Airways care cuprinde 40 de rute din rețeaua companiei din Orient. Pe larg aici, aici și aici.
✈️ AerCap, cea mai mare companie de leasing de avioane, a avertizat luni că problemele de livrare cu care se confruntă Boeing și Airbus ar putea dura ani de zile. Aceasta susține că producătorii anunță prea târziu companiile aeriene cu privire la întârzieri. Pe larg aici.
✈️ AerCap susține că obiectivul de producție al Airbus de 75 de avioane din familia A320neo pe lună este „foarte ambițios” și va rămâne așa și în viitor. De aceeași părere sunt și oficialii companiei de leasing Aviation Capital Group. Pe larg aici și aici.
✈️ Industria aeriană intenționează să invoce drepturile UE la libertatea de mișcare pentru a respinge restricțiile de mediu pentru zborurile pe distanțe scurte, au declarat oficialii din industrie, în urma unei interdicții parțiale în Franța aprobată de Bruxelles în decembrie 2022. Pe larg aici.
✈️ Oficialii Ryanair se declară încrezători că grupului low-cost îi vor fi livrate între 40 și 45 de Boeinguri 737 MAX din cele 51 rămase pentru livrare înainte de debutul sezonului estival. Pe larg aici.
✈️ Airbus a efectuat modificări de proiectare la avioanele de tip A350 pe fondul unei dispute de 2 miliarde de dolari cu Qatar Airways privind problemele apărute la straturile de vopsea și protecție anti fulger. Pe larg aici.
✈️ Un judecător federal a ordonat joi companiei Boeing să se prezinte în instanță pe 26 ianuarie 2023 pentru a fi judecată pentru o acuzație de infracțiune din 2021, după ce familiile celor uciși în două accidente mortale s-au opus unui acord de pledoarie semnat în 2021. Pe larg aici.
✈️ Cei doi mari producători de avioane ar putea plăti penalități clienților lor pentru livrarea cu întârziere a avioanelor comandate. Potrivit mai multor oficiali din industrie, Airbus și Boeing livrează avioane cu 3-6 luni întârziere. Pe larg aici.
✈️ Acțiunile companiei low-cost americane Southwest s-au depreciat cu aproximativ două miliarde de dolari în ultima lună din cauza haosului intern care a dus la anularea a mii de zboruri în ultimele zile ale anului trecut.
Astfel, mai mulți acționari Southwest au decis să dea în judecată compania low-cost pentru că oficialii săi ar fi ascuns problemele care, într-un final, au dus la criza operațională prin care a trecut aceasta. Pe larg aici.
✈️ Fondul de investiții Zotus Group din Marea Britanie urmează să finanțeze și să ofere sprijin operațional pentru a înființa GhanaAirlines, noua companie aeriană a Ghanei. Pe larg aici.
✈️ Ryanair a confirmat că nu își va redeschide baza operațională de la aeroportul Zaventem din Bruxelles în vara anului 2023, dând vina pe aeroportul care a decis să majoreze din aprilie 2023 taxele de transport aerian și de pasageri cu 11%. Pe larg aici.
✈️ Companiile aeriene China Eastern și China Southern Airlines se vor delista de la bursa NYSE din New York de la începutul lunii februarie 2023. Pe larg aici.
✈️ China Southern Airlines este prima companie chineză care reintroduce în serviciul comercial flota de Boeinguri 737 MAX. Acțiunea are loc după trei ani și zece luni de la reținerea la sol a MAX-urilor. Primele zboruri operate cu acest model de avion de către compania chineză au avut loc vineri, 13 ianuarie 2023, din Guangzhou (China) spre Zhengzhou (China) și Wuhan (China). Pe larg aici.
✈️ Airbus a declarat că s-a retras dintr-un grup numit de guvernul SUA pentru a analiza procesele de siguranță ale Boeing și modul în care acestea influențează cultura de siguranță a companiei, după ce două accidente în care au fost implicate două Boeinguri 737 MAX au ucis 346 de persoane. Pe larg aici.
✈️ După ce a fost salvată de la faliment și restructurată, fondul de investiii care deține acum Virgin Australia intenționează să listeze acțiunile companiei la bursa australiană. Pe larg aici.
✈️ Air France va crește prețurile biletelor pentru a plăti acoperi o parte din costurile de achiziție a combustibilului sustenabil pentru aviație (SAF). Ca urmare a acestei decizii, prețurile biletelor vor crește cu până la 24 de euro. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ TAROM va crește numărul de zboruri pe care le va opera în perioada sezonului de vară 2023 pe opt rute interne și internaționale și va reduce numărul zborurilor pe trei rute. Pe larg aici.
✈️ Corendon Airlines va opera zboruri comerciale regulate între București și Antalya în sezonul de vară al anului 2023. Pe larg aici.
✈️ AeroItalia a ajustat din nou rețeaua sa de rute și, se pare, a decis să renunțe la cele două rute spre și dinspre București. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost Wizz Air va inaugura în primăvara anului 2023 primele sale rute regulate între București, Cluj Napoca și Iași și Turcia. Pe larg aici.
✈️ Zborurile charter care erau planificate să fie operate în sezonul de vară din Tulcea spre Antalya au fost anulate de către turoperatori.
Pachetele turistice care includeau cazare și transport cu avionul din Tulcea spre Antalya au fost puse la vânzare în toamna anului trecut, iar charterele urmau să fie operate în perioada 15 iunie - 14 septembrie 2023.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
✈️ Un ATR 72-500 Yeti Airlines s-a prăbușit duminică în timpul aterizării în Pokhara (Nepal). Acesta opera un zbor intern, din Kathmandu, și avea la bord 72 de persoane. Toate și-au pierdut viața. Pe larg aici.
✈️ Piloții unui Boeing 777 American Airlines au traversat o pistă în timp ce alt avion era deja în procedură de decolare. O posibilă coleziune între cele două avioane a fost evitată datorită intervenției controlorului de trafic aerian. Pe larg aici și aici.
✈️ Un Pilatus PC-12 operat de OK Aviation Group care zbura sâmbătă seară din Istanbul ISL spre Ostrava s-a depresurizat la scurt timp după ce a intrat în România. Piloții au declarat urgență și au decis să aterizeze pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Pe lângă depresurizare, piloții au afirmat că unele instrumente bord sunt indisponibile.
✈️ Piloții unui Boeing 737 KLM care opera miercuri un zbor între Amsterdam și București au decis să revină pe aeroportul de origine din cauza unei probleme tehnice. După aterizare, pasagerii au fost debarcați din avion și îmbarcați într-un alt Boeing 737. Pe larg aici.
💡 … despre inovație
✈️ NASA și Boeing vor colabora pentru a construi un avion de pasageri, cu un design nou al aripilor, ce produce cu o treime mai puține emisii poluante față de avioanele folosite în prezent. Noul model de avion ar urma să fie dat în folosință până la sfârșitul anului 2030. Pe larg aici.
✈️ ZeroAvia a realizat primul zbor cu un avion Dornier 228 echipat cu un motor alimentat cu hidrogen. Motorul ZA600 a fost instalat pe aripa stângă a avionului, în locul unuia dintre cele două motoare turbopropulsoare Honeywell TPE-331, iar primul zbor de test a avut o durată de zece minute. Pe larg aici.
(P) 💸 Dacă ai avut un zbor anulat, întârziat sau suprarezervat poți primi până la 600€ despăgubiri de la companiile aeriene. Aplică acum pe Compensatii.ro 💸.
💬 Opinie
✈️ Compania low-cost Wizz Air a organizat în România în ultimele 12 luni peste 60 de sesiuni de recrutare însoțitori de bord, însă interesul față de locurile de muncă oferite de aceasta este foarte scăzut.
În următoarele trei luni aceasta are planificate alte peste 30 de sesiuni de recrutare în România și, în curând, va recruta însoțitori de bord în patru țări din America Latină pentru a-i aduce în Europa. Pe larg aici.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.