Discover more from Din aviație
🗞️ Buletin informativ Din aviație #41
ROMAERO are un nou director general, HiSky a închiriat temporar un Airbus A321 și echipaje de zbor de la o companie din Lituania, iar Fly Lili ar urma să recepționeze și mai multe avioane.
Salutare.
ROMAERO are un nou director general, HiSky a închiriat temporar un Airbus A321 și echipaje de zbor de la o companie din Lituania, iar Fly Lili ar urma să recepționeze și mai multe avioane în perioada următoare.
Pe plan internațional, Air India a prezentat oficial noua siglă, identitate vizuală, schemă de vopsire a avioanelor și detalii despre schimbările și transformarea de care va beneficia în următoarea perioadă.
De asemenea, Cathay Pacific ar urma să anunțe o comandă pentru avioane de tip Airbus, iar Wizz Air a anunțat că va anula zboruri din cauza unor probleme apărute la motoarele GTF produse de Pratt & Whitney, motoare care propulsează peste 100 de avioane de tip A320neo și A321neo din flota sa.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ GetJet Airlines a operat începând cu data de 5 august 2023 zboruri cu un Airbus A321 pentru compania aeriană românească HiSky timp de câteva zile. Pe larg aici.
✈️ Consiliul de Administrație al companiei aerospațiale ROMAERO l-a numit în funcția de director general interimar pe Bogdan Costaș. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV: Fly Lili (România) ar urma să mai recepționeze în perioada următoare alte avioane și va anunța primele rute regulate pe care o să le opereze.
Compania aeriană românească are în prezent trei Airbusuri A320 și un Airbus A319, însă doar cu un Airbus A320 operează zboruri (charter). Mai multe detalii, în curând.
✈️ Un secretar de stat în Ministerul Transporturilor a anunțat că, în urma sesizării Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației referitor la numărul mare de zboruri anulate și întârziate ale companiei low-cost, urmează verificări la Wizz Air Hungary și Wizz Air Malta. Pe larg aici.
✈️ Aeroporturile românești cu peste 200.000 de pasageri anual vor fi puse într-o postură delicată din cauza ordonanţei de urgență prin care actuale guvernare dorește adoptarea unor măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar. Pe larg aici.
✈️ Polițiștii de frontieră au descoperit, pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București, aproximativ 4 kilograme de bijuterii din metal galben și alb, presupus a fi aur, respectiv argint, ascunse în pungi de cereale, pe care două femei încercau să le introducă ilegal în țară. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
💬 Opinie
✈️ Brașovenii sunt foarte optimiști că aeroportul din Brașov va avea succes și va contribui masiv la dezvoltarea regiunii, iar baza și-o pun în special în turismul din județ.
Cifrele raportate de Institutul Național de Statistică indică clar că județul Brașov are al doilea cel mai mare număr de turiști din țară, după București, însă cei relevanți pentru aeroport, turiștii străini, reprezintă mai puțin de 8% dintre totalul de turiști care au vizitat județul Brașov în primele șase luni ale anului 2023.
Iar existența unui aeroport și a unui potențial turistic nu duce automat și la o explozie a numărului de zboruri, rezultând astfel succesul aeroportului. Pe larg aici.
🌍 … din aviația globală
✈️ Azerbaijan Airlines (AZAL) și Israir vor opera zboruri comerciale regulate spre și dinspre Chișinău (Moldova) din a doua jumătate a anului 2023. Pe larg aici.
✈️ Wizz Air a anunțat că va anula zboruri din cauza unor probleme apărute prematur la motoarele care propulsează Airbusurile A320neo și A321neo din flota sa.
Însă, compania low-cost nu oferă detalii despre numărul de zboruri anulate, perioada în care vor fi anulări și nici rutele afectate. Pe larg aici.
✈️ Autoritățile de reglementare din SUA avertizează companiile aeriene să limiteze utilizarea unui sistem antigivrare pe avioanele de tip Boeing 737 MAX în aer uscat pentru a evita supraîncălzirea pieselor carcasei motorului, ceea ce le-ar putea face să se desprindă de avion. Pe larg aici.
✈️ Concorde-ul care este expus la muzeul Interpid din New York (SUA) a fost mutat cu o barjă pe râul Hudson până la Brooklyn Navy Yard. Acolo, timp de trei luni, o echipă va efectua lucrări la avion, lucrări menite să-i prelungească durata de conservare. Pe larg și galerie foto aici.
✈️ Pakistanul intenționează să privatizeze compania aeriană de stat Pakistan International Airlines (PIA) care are datorii de câteva miliarde de dolari. Pe larg aici.
✈️ Thai Airways și Turkish Airlines au semnat un morandum de înțelegere cu scopul de a forma un parteneriat de tip joint-venture și de a lucra împreună pe rutele foarte populare dintre Asia și Europa. Pe larg aici.
✈️ Boeing a dezvăluit, marți, pentru prima dată, defalcarea pe model celor 4.339 de avioane de tip 737 MAX pe care trebuie să le livreze clienților săi. Defalcarea arată succesul substanțial al vânzărilor celui mai mare model din această familie, MAX 10, și importanța pentru Boeing de a obține certificarea acestuia. Pe larg aici.
✈️ Air India a prezentat oficial noua siglă, noua identitate vizuală, o schemă de vopsire a avioanelor nouă dar și câteva detalii despre schimbările pe care le va implementa la capitolul servicii, inclusiv scaune noi pentru avioanele dedicate zborurilor lungi. Pe larg aici.
✈️ Două consorții sunt interesate să preia compania aeriană Azores Airlines. Acestea și-au exprimat intenția de a plăti până la 7,02 euro/acțiune. Pe larg aici.
✈️ Air Serbia își dorește să își mărească flota cu încă patru ATR-uri 72-600 până în sezonul de vară al anului 2024. De asemenea, aceasta este în căutarea unui al treilea Airbus A330. Pe larg aici.
✈️ Spațiul aerian al Nigerului a fost închis câteva zile din cauza unei lovituri de stat. În consecință, în prima zi, mai multe avioane care au zburat între Africa și Europa au fost forțate să efectueze aterizări în Nigeria pentru a relimenta, iar altele au făcut mari ocoluri pentru a zbura pe lângă spațiul aerian al Nigerului. Pe larg aici.
✈️ Zece companii aeriene operează în august zboruri comerciale regulate cu Airbusuri A380. Etihad Airways este cea mai recentă companie aeriană care a reintrodus în serviciul comercial acest tip de avion.
✈️ Cathay Pacific Airways intenționează să achiziționeze până la 32 de avioane Airbus A320neo și A321neo cu scopul de a moderniza flota dedicată zborurilor scurte și medii. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Gatwick va fi perturbat de opt zile de grevă în perioadele 18-21 august și 25-28 august din cauza unei dispute cu privire la salariile angajaților unor companii care prestează servicii la sol pentru companiile aeriene. Pe larg aici.
✈️ Boeing va livra companiei Air India 55 de avioane de tip 737 MAX asamblate inițial pentru companii aeriene din China. Compania aeriană indiană a comandat recent 190 de Boeinguri 737 MAX. Pe larg aici.
✈️ Ryanair s-ar confrunta cu ”anulări în masă” ale zborurilor spre și dinspre aeroportul din Dublin (Irlanda), de luna viitoare, dacă operatorul aeroportului va fi obligat să reducă zborurile zilnice operate noaptea, între orele 23:00 și 07:00, pentru a limita zgomotul. Pe larg aici.
✈️ Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) va permite companiilor aeriene să opereze mai puține zboruri pe aeroporturile din zona New York până în octombrie, deoarece se confruntă în continuare cu o penurie de controlori de trafic aerian în regiune. Pe larg aici.
✈️ Embraer a livrat în prima jumătate a anului 2023 un total de 62 de avioane - 24 comerciale și 38 private. Producătorul brazilian de avioane mai are de asamblat și livrat clienților săi 271 de avioane. Pe larg aici.
✈️ AirJapan, subsidiara low-cost a companiei japoneze All Nippon Airways (ANA), va opera primul zbor comercial în 9 februarie 2024. Compania low-cost va avea o flotă compusă din Boeinguri 787 Dreamliner, iar prima rută anunțată este Tokyo (Japonia) - Bangkok (Thailanda). Pe larg aici.
✈️ Airbus ar fi deschis să vândă un pachet de acțiuni din producătorul de elicoptere Helibras (Brazilia) unui potențial partener strategic, după ce a preluat complet compania braziliană la începutul acestui an. Pe larg aici.
✈️ Jat Tehnika (Serbia), în cooperare cu Israel Aerospace Industries (IAI), a finalizat prima conversie în Europa a unui Boeing 767 din versiune de pasageri în versiune dedicată transportului de marfă. Lucrările au avut loc într-un hangar aflat pe aeroportul din Belgrad (Serbia). Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Eurowings va suspenda în a doua jumătate a lunii septembrie 2023 zborurile regulate dintre Timișoara și orașul german Stuttgart. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: AirConnect (România) operează de câteva săptămâni zboruri charter între Craiova și Istanbul (Turcia) pentru Ford. Producătorul de mașini a contractat aceste zboruri charter pentru a transporta între Istanbul și Craiova angajații săi care au activitate la uzina Ford din Craiova.
AirConnect operează aceste chartere cu ATR 72-600, iar vinerea zboară pe ruta Craiova - Istanbul, în timp ce lunea zboară din Istanbul spre Craiova.
Durata contractului dintre cele două companii este necunoscută, însă, probabil, el se va încheia când Wizz Air va lansa zborurile regulate dintre Craiova și cel mai mare oraș din Turcia.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
✈️ Un Airbus A321neo Volaris care zbura sâmbătă din Tijuana (Mexic) spre Guadalajara (Mexic) a avut o aterizare la destinație și a atins cu coada pista aeroportului. Nu au existat persoane rănite, însă avionul a suferit avarii notabile. Pe larg aici.
✈️ Un Boeing 747-400 cargo operat de Kalitta Air a ieșit de pe pista aeroportului din Ningbo (China) după aterizare. Motivul nu este clar, însă e posibil ca incidentul să fi avut loc din cauza unei probleme la jamba din față a avionului. Pe larg aici.
✈️ Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) a înaintat 22 de cazuri de pasageri indisciplinați către Biroul Federal de Investigații (FBI) pentru revizuirea urmăririi penale. Cazurile suplimentare din trimestrul II aduc totalul la 39 de pasageri pentru 2023. Pe larg aici.
✈️ UN ALTFEL DE INCIDENT: un urs care a fost transportat în compartimentul cargo al unui Boeing 737 Iraqi Airways a scăpat din cușcă în timpul zborului sau după aterizarea în Dubai (Emiratele Arabe Unite). Pentru a putea fi descărcat din avion, animalul a fost sedat cu tranchilizant. Zborul de retur, spre Baghdad (Irak) a fost întârziat. Pe larg aici.
💚 … despre sustenabilitate
✈️ Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) derulează proiecte de eficentizare energetică care însumează economii de cca. 4307 MWh/an.
Astfel, pentru aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București a fost semnat contractul pentru înlocuirea lămpilor de iluminat din terminale, la finalizarea acestuia rezultând o economie anuală de 4.124 MWh. Valoarea contractului este de circa 246.000 euro (circa 1.218.000 lei).
Tot pentru acest aeroport, a fost recepționată DALI (documentația de avizare a lucrărilor de intervenții) pentru modernizarea iluminatului exterior (retrofit cu LED); la finalizarea acestui proiect, în valoare de 5,5 milioane lei, economia anuală se va ridica peste 142 MWh.
Și la aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) din București, sunt în derulare lucrările de modernizare și reabilitare a iluminatului exterior (zona publică și zona tehnică); la finalizarea acestor lucrări, economie anuală va fi de 40,86 MWh. Valoarea lucrărilor se ridică la 7,5 milioane lei.
Aceste proiecte însumează peste 14 milioane de lei sume care vor fi amortizate în doar câțiva ani din economiile obținute.
Cea mai importantă investiție în zona eficienței energetice este însă instalarea de panouri fotovoltaice și racordarea lor la Uzina electrică a aeroportului Otopeni. Sistemul fotovoltaic va fi dimensionat pentru a se asigura necesarul de energie electrică al celui mai mare aeroport din țară (34.000 - 43.000 MWh/an). În prezent, este în derulare procedura de achiziție a studiului de fezabilitate, evaluat la 130.000 euro.
✈️ Finavia, compania care administrează aeroporturile din Finlanda, dorește să cerceteze și să promoveze utilizarea hidrogenului în aeroporturile sale și să dezvolte logistica necesară pentru utilizarea acestui combustibil. Proiectul HyAirport își propune să promoveze aviația fără emisii în regiunea Mării Baltice și a primit 4 milioane de euro ca finanțare de la UE. Pe larg aici.
✈️ American Airlines a folosit inteligența artificială oferită de Google pentru a ajusta traseele de zbor astfel încât dârele de condens generate să fie reduse.
Rezultatele proiectului care a vizat 70 de zboruri au fost foarte bune, iar dacă proiectul este extins, astfel de ajustări ar putea reduce imediat impactul asupra încălzirii globale al aviației cu aproape 20%. Pe larg aici.
✈️ Brazilia are potențialul de a deveni unul dintre principalii jucători mondiali în domeniul combustibilului sustenabil pentru aviație (SAF). Pe larg aici.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.