Discover more from Din aviație
🗞️ Buletin informativ Din aviație #48
Un cetățean maghiar lansează în România o companie aeriană, conducerea aeroportului din Brașov solicită prelungirea programului aeroportului, iar SunExpress va reveni cu zboruri regulate la București.
Salutare.
AirConnect (România) suspendă pe durata sezonului de iarnă 2023/4 toate zborurile regulate, avem detalii despre primul Airbus A330 pe care HiSky îl va opera, iar SunExpress revine pe piața din România cu zboruri regulate în vara anului 2024.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Un cetățean maghiar lansează în România o nouă companie aeriană, va avea în flotă, inițial, un avion de tip Airbus A320. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Cele trei entități de stat care dețin acțiunile Centrului Regional de Excelență în Aviația Civilă SA au decis... Pe larg aici.
✈️ Articol premium disponibil acum fără abonament: Primul Airbus A330 care va fi operat de compania aeriană HiSky a fost asamblat în 2010 și va fi livrat până la finalul anului 2023. Pe larg aici.
✈️ Conducerea aeroportului din Brașov va solicita oficial prelungirea intervalului orar în care ROMATSA oferă servicii de navigație aeriană acestuia. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV: compania aeriană AirConnect (România) va suspenda toate zborurile comerciale regulate până la finalul lunii martie 2024. Pe larg aici.
📊 DATE: cetățenii români reprezintă majoritatea pasagerilor care au zburat de la și spre aeroportul din Brașov în primele trei luni de operațiuni. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Aeroportul din Iași a înregistrat, în ultima lună de vară a acestui an, 249.379 de pasageri, creșterea traficului aerian fiind de 37,75% față de valoarea raportată în august 2022.
Cu această cifră, aeroportul ieșean și-a consolidat a doua poziție pe podiumul aeroporturilor regionale din România, după aeroportul din Cluj Napoca.
De la începutul anului 2023 și până la finalul lunii august, 1.542.305 pasageri au tranzitat aeroportul Iași. Practic, cu acest număr înregistrat în opt luni, s-a depășit numărul total de pasageri înregistrat în anul 2022.
În ceea ce privește numărul de mișcări pe aeroportul din Iași, luna trecută au fost raportate 1.548 de decolări și aterizări, cu 25,44% mai multe față de aceeași perioadă a anului precedent.
Din Iași au fost operate, în luna august, zboruri directe spre 25 de destinații, la acestea adăugându-se curse charter spre opt destinații turistice.
Estimarea pentru anul 2023, la aeroportul din Iași, e de peste 2 milioane de pasageri, cifră ce depășește capacitatea infrastructurii existente.
📰 PE SCURT: lucrările de extindere a pistei aeroportului din Oradea de la 2.100 la peste 2.500 de metri, au ajuns la un stadiu de peste 35%. Acestea vor fi finalizate înainte de sărbătorile de la final de an. Galerie foto aici.
✈️ Britten-Norman a deschis oficial unitatea de producție din Bembridge (Marea Britanie) după închiderea planificată a producției sale din România în iunie 2023. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
💼 Angajezi?
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
🌍 … din aviația globală
✈️ Christian Scherer, actual director comercial a diviziei Airbus Commercial Aircraft din septembrie 2018, va fi promovat în funcția de director general a aceleiași divizii din cadrul Airbus. Pe larg aici.
✈️ Air Canada a anunțat o comandă fermă pentru 18 Boeinguri 787-10 Dreamliner. Aceasta mai are opțiunea de a achiziționa alte 12 avioane de același tip. În prezent, compania canadiană operează Boeinguri 787-8 și 787-9 Dreamliner. Pe larg aici.
✈️ Auditorul de stat al Estoniei a emis o evaluare referitor la compania aeriană Nordica locatorului de avioane Transpordi Varahaldus, ambele filiale ale Nordic Aviation Group, concluzionand că „ar fi rezonabil să le vândă”. Pe larg aici.
✈️ Numărul zborurilor care vor putea fi operate de avioane private spre și dinspre aeroportul Schiphol din Amsterdam (Țările de Jos) din 31 martie 2024 va fi redus cu 40%.
De asemenea, în sezonul de vară 2024, numărul zborurilor de la și spre Amsterdam va fi redus cu 12.400 în comparație cu sezonul de vară 2023, iar totalul de zboruri care vor fi permise în întreg anul 2024 la Amsterdam este de 460 de mii. Pe larg aici.
✈️ Guvernul olandez intenționează să introducă o taxă pentru pasagerii care au zboruri cu conexiune pe aeroportul Schiphol din Amsterdam. Pe larg aici.
✈️ Planurile companiei aeriene Turkish Airlines de a începe să zboare către Australia din decembrie 2023 au fost anulate de guvernul australian, compania aeriană declarând că încă nu a primit un răspuns la cererea sa adresată autorităților australiene. Pe larg aici.
✈️ O parte mare din cele 21,4 milioane de dolari australieni (13 milioane de euro) pe care o va colecta fostul director general al grupului Qantas, Alan Joyce, după plecarea sa, este în pericol, deoarece scandalurile și nemulțumirea acționarilor afectează imaginea companiei aeriene. Pe larg aici.
✈️ Compania britanică AOG Technics a vândut componente și piese de schimb pentru avioane comerciale cu documente false care atestă originalitatea acestora. Pe larg aici.
✈️ Guvernul Portugaliei intenționează să vândă cel puțin 51% din acțiunile companiei aeriene de stat TAP. Anunțul a fost făcut după ce cabinetul a aprobat procesul de privatizare în vederea dezvoltării sectorului aviației naționale. Pe larg aici.
✈️ Ryanair ia în considerare delistarea de la bursa din Dublin (Irlanda) și listarea sa pe bursa din Bruxelles (Belgia). Pe larg aici.
✈️ Grupul Air France-KLM va plasa o comandă pentru 50 de avioane de tip Airbus A350-900 și A350-1000. Adițional, grupul va avea opțiunea de a comanda alte 40 de avioane de același tip. Pe larg aici.
✈️ Boeing a publicat cea mai recentă prognoză privind cererea de avioane comerciale în China, cu un total de 8.560 de avioane urmând să fie livrate în țară până în 2042. Pe larg aici.
✈️ Ryanair a pierdut apelul împotriva ajutorului de stat danez și suedez acordat companiei aeriene SAS - Scandinavian Airlines, afectată de pandemie, care a fost aprobat de autoritățile de concurență din UE. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană națională letonă airBaltic anunță că a numit STJ Advisors și Superia drept consultanți financiari independenți comuni pentru oferta publică inițială (IPO) avută în vedere pentru listarea la bursă a acțiunilor companiei aeriene. Pe larg aici.
✈️ China Eastern Airlines a semnat un acord pentru a cumpăra 100 de avioane C919 produse în China de Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC). Pe larg aici.
✈️ Airbus a dat startul lucrărilor pentru construirea celei de-a doua linii finale de asamblare de la uzina sa din Tianjin (China). Construcția acesteia va fi finalizată în anul 2025. Pe larg aici.
✈️ Lufthansa va instala din primăvara anului 2025 un nou model de scaune în 38 de Airbusuri A320 din flota sa. Noile scaune vor avea suport pentru dispozitive mobile, porturi de încărcare USB și vor fi instalate compartimente pentru bagaje mai spațioase. Pe larg aici.
✈️ Noua companie aeriană din Arabia Saudită, Riyadh Air, a trecut la etapele finale de a conveni asupra unei comenzi considerabile de avioane dedicate zborurilor scurte și medii, urmând ca un acord să fie anunțat în lunile următoare. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană irlandeză low-cost Ryanair este forțată să anuleze zboruri programate în sezonul de iarnă 2023/4, invocând întârzierile de livrare a avioanelor Boeing, în perioada septembrie - decembrie 2023. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Compania aeriană SunExpress ar urma să reia din mai 2024 zborurile comerciale regulate dintre București și Antalya (Turcia). Pe larg aici.
✈️ Wizz Air va renunța de la finele lunii octombrie 2023 la mai multe rute operate acum spre și dinspre aeroporturile din București și Cluj Napoca. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană AirConnect (România) va suspenda toate zborurile comerciale regulate până la finalul lunii martie 2024. Pe larg aici.
✈️ Articol premium disponibil acum fără abonament BoardingPass Plus: Wizz Air a primit aprobările necesare din partea Ministerului Transporturilor pentru a zbura regulat între Craiova și aeroportul din Istanbul. Pe larg aici.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
✈️ Un Boeing 767 cargo operat de DHL a avut o aterizare dură pe aeroportul din Beiru (Liban), iar avionul a suferit avarii severe. Pe larg aici.
✈️ Opt persoane care se aflau într-un avion JetBlue care zbura din Guayaquil (Ecuador) spre Fort Lauderdale (SUA) au fost rănite după ce avionul a intrat într-o zonă cu turbulențe severe. Pe larg aici.
✈️ Boeingul 737-800NG care operase vineri zborul AnadoluJet TK3964 pe ruta Antalya (Turcia) - Perm (Rusia) a ieșit de pe pista aeroportului de destinație după aterizare. Nu au existat victime. Pe larg aici.
✈️ Un avion militar de transport de tip Ilyushin IL-76 a ieșit de pe pista aeroportului din Gao (Mali) în timpul aterizării, a căzut într-o prăpastie și a luat foc. Pe larg aici.
✈️ Un Airbus A330neo Condor, recepționat de compania germană în 2 septembrie 2023, a fost serios avariat miercuri pe aeroportul din Frankfurt (Germania) după ce un utilaj folosit pentru încărcarea și descărcarea containerelor din avion a lovit fuzelajul acestuia. Pe larg aici.
✈️ Un Embraer Praetor 500 operat de Flexjet a avut o aterizare dură pe aeroportul Brunswick-Malcolm McKinnon din SUA și a ieșit de pe pistă. Pe larg aici.
✈️ UN ALTFEL DE INCIDENT: Un pilot de la British Airways și-a pierdut locul de muncă după ce ar fi consumat cocaină cu o seară înainte de a zbura cu un avion plin cu pasageri înapoi din Africa de Sud spre Londra (Marea Britanie). Pe larg aici.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.