Discover more from Din aviație
🗞️ Buletin informativ Din aviație #49
Un israelian a preluat o companie aeriană românească, Wizz Air anunță o rută nouă spre București, iar autoritățile locale din Bihor dezmorțesc proiectul Air Oradea.
Salutare.
Un israelian cu cetățenie română a preluat o companie aeriană românească, Wizz Air anunță o rută nouă spre București și solicită autorizații pentru mai multe zboruri între România și Turcia, iar autoritățile locale din Bihor dezmorțesc proiectul Air Oradea.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Cumpără un abonament BoardingPass Plus și primești acces la versiunea fără reclame a site-ului. De asemenea, poți citi articolele publicate în exclusivitate. Abonează-te acum!
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Un cetățean român născut în Haifa (Israel) a preluat toate acțiunile unei companii aeriene de la un om de afaceri român. Pe larg aici.
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Wizz Air vrea să opereze și mai multe zboruri comerciale regulate între aeroporturi din România și aeroporturi din Turcia în vara anului 2024. Pe larg aici.
✈️ Compania FLYONE Airlines (România) operează zboruri cu un Airbus A320 pentru subsidiara malteză a companiei aeriene SkyUp din Ucraina. Pe larg aici.
✈️ Autoritățile locale din Brașov au avizat favorabil proiectul care vizează realizarea unei conexiuni feroviare cu aeroportul din Brașov. Pe larg aici.
✈️ Societatea Comercială Airline Invest SA, prin care fostul proprietar Blue Air deținea compania aeriană, a intrat în insolvență. Pe larg aici.
✈️ Primăria Oradea și CJ Bihor reiau procesul de căutare a unei companii aeriene care să opereze zboruri de la Oradea sub denumirea Air Oradea. Pe larg aici.
✈️ Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a amendat cu 60.000 de lei compania low-cost Wizz Air, după ce a investigat situația zborurilor anulate în 2023. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: cel mai mare avion din flota HiSky, primul Airbus A330 care va fi operat de compania aeriană românească, va fi înmatriculat… YR-KID 😆.
📰 PE SCURT: În această vară AirConnect a operat 174 de zboruri, ce au însumat 261 ore, de pe aeroportul „Traian Vuia” din Timisoara către Constanta, București și Skiathos (Grecia), cu o fiabilitate operațională de 98.46%.
Compania aeriană românească afirmă că a transportat pe aceste rute peste 7.000 de pasageri.
📰 PE SCURT: Compania aeriană românească My Jet a obținut codul ICAO de identificare „MYJ”, iar indicativul de apelare ICAO al acesteia este „MY JET”. În prezent, avioanele acesteia zboară cu inmatricularea lor ca indicativ de zbor și indicativ de apelare.
✈️ Circulația trenurilor pe ruta București Gara de Nord - Aeroport „Henri Coandă” (Otopeni) va fi suspendată temporar, iar STB reintroduce, temporar, linia 780 - Gara de Nord - Aeroportul „Henri Coandă”. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunile despre rute aeriene și despre accidente și incidente aviatice.
💼 Angajezi?
🆕 Ai un loc de muncă disponibil în industria aeronautică ori în turism? Dacă răspunsul e da, publică gratuit anunțul de angajare pe site-ul BoardingPass.ro.
🌍 … din aviația globală
✈️ SAS - Scandinavian Airlines a anunțat oficial consorțiul ofertant câștigător în procesul său de solicitare a finanțării pentru ieșirea din protecția împotriva falimentului. Printre aceștia se află și grupul Air France-KLM. Pe larg aici.
✈️ Acțiunile SAS au scăzut miercuri cu până la 95%, după ce compania aeriană scandinavă a anunțat marți o restructurare pentru a preveni falimentul, aducând la bord noi investitori mari și ștergând participațiile celor peste 250.000 de acționari. Pe larg aici.
✈️ Guvernul Maltei a confirmat planurile de a închide compania existentă Air Malta la finalul lunii martie a anului viitor. Locul acesteia va fi luat de o nouă companie, KM Malta Airlines PLC. Pe larg aici.
✈️ United Airlines a anunțat că comandat 50 de Boeinguri 787-9 Dreamliner și 60 de Airbusuri A321neo. De asemenea, compania aeriană americană și-a asigurat și opțiunea de a achiziționa încă 50 de Boeinguri 787 Dreamliner și alte 40 de Airbusuri A321neo.
Până în 2032, United Airlines va recepționa un total de 800 de avioane noi. Pe larg aici.
✈️ LATAM Airlines a comandat alte 13 Airbusuri A321neo de la producătorul european de avioane, odată cu recepționarea primului avion de acest tip de către compania aeriană sud-americană. Pe larg aici.
✈️ Air Serbia a semnat un memorandum de înțelegere (MoU) cu agentul de gestionare a zborurilor la sol Menzies Aviation pentru a deschide o societate comercială în comun (JV).
Ca parte a cooperării dintre cele două companii, Menzies va furniza pentru compania aeriană sârbă servicii la sol pentru pasageri și de rampă pe aeroportul „Nikola Tesla” din Belgrad începând cu februarie 2024. Pe larg aici.
✈️ Grupul Cathay Pacific (Hong Kong) a anunțat o comandă fermă pentru 32 de avioane de tip A320neo și A321neo produse de Airbus. Avioanele vor intra în flotele companiilor Cathay Pacific și HK Express. Pe larg aici.
✈️ Consorțiul Jalan Kalrock (JKC) a anunțat că și-a îndeplinit angajamentul de a infuza 3,50 miliarde de rupii (42,14 milioane de dolari) în falimentara Jet Airways pentru reoperaționalizarea sa, conform unui plan aprobat de instanță. Pe larg aici.
✈️ Compania aeriană LOT Polish Airlines a prezentat strategia pentru următorii cinci ani. Aceasta include mărirea flotei de la 75 la 110 avioane și extinderea rețelei de rute. Pe larg aici.
✈️ Uniunea Europeană își propune simplificarea structurilor referitoare la prețul unui bilet de avion. În acest sens, se ia în considerare interzicerea taxelor pentru bagajele de mână. Pe larg aici.
✈️ Producătorul de motoare CFM International a anunțat că numărul de motoare suspectate că ar conține piese cu documente false de la un distribuitor din Marea Britanie a crescut la 126, identificând 16 motoare cu astfel de componente inclusiv în propriile sale ateliere, după ce le-a cumpărat indirect, din neatenție. Pe larg aici.
✈️ Aeroportul Gatwick din Londra (Marea Britanie) și-a extins plafonul temporar pentru numărul de zboruri zilnice până la jumătatea lunii octombrie, deoarece continuă să se confrunte cu probleme cauzate de absența controlorilor de trafic aerian. Pe larg aici.
✈️ Compania low-cost turcă Pegasus Airlines a recepționat al 100-lea său avion, un Airbus A321neo. Aceasta este activă și pe piața din România, operând zboruri din București spre Istanbul SAW, Ankara și Antalya. Pe larg aici.
✈️ Equair, a treia cea mai mare companie aeriană din Ecuador, a suspendat toate operațiunile aeriene, cu efect imediat și pe perioadă nedeterminată. Anunțul a fost făcut de compania aeriană sâmbătă. Pe larg aici.
✈️ Saudi Airlines a prezentat oficial noua schemă de vopsire a avioanelor și noua sa identitate vizuală. Pe larg aici.
✈️ SMBC Aviation Capital a anunțat că a primit aproximativ 710 milioane de dolar de la asigurătorul de stat rus NSK pentru șaptesprezece avioane și motoare asociate acestora care au fost închiriate companiilor aeriene din grupul Aeroflot. Pe larg aici.
📊 O ANALIZĂ ALTFEL: United Airlines ar putea economisi 80 de milioane de dolari pe an dacă greutatea medie a pasagerilor scade cu 4,5 kilograme. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ EXCLUSIV BoardingPass Plus: Wizz Air vrea să opereze și mai multe zboruri comerciale regulate între aeroporturi din România și aeroporturi din Turcia în vara anului 2024. Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Aeroportul din Iași este pe lista de destinații spre care LOT Polish Airlines ar urma să lanseze zboruri regulate din Varșova (Polonia). Mai multe detalii, în curând.
✈️ Wizz Air va inaugura la începutul lunii iunie 2024 zborurile dintre București și aeroportul din Leipzig (Germania). Pe larg aici.
📰 PE SCURT: Wizz Air va aloca alte două avioane bazei operaționale de la aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. Astfel, aceasta devine cea mai mare bază a companiei low-cost.
Odată cu alocarea celor două avioane la București, compania low-cost va crește frecvența de operare a zborurilor pe peste 15 rute spre și dinspre cel mai mare aeroport din România.
⚠ … despre accidente și incidente aviatice
✈️ Un român a avariat ușa unui avion, în timp ce a încercat să o deschidă cu forța, astfel că avionul care se pregătea pe 30 septembrie să zboare de la Zaragoza spre București, nu a mai putut decola.
Cei 224 de pasageri au fost debarcați din avion, iar zborul a fost reprogramat pentru a doua zi. Pe larg aici.
✈️ Un Boeing 737 MAX 9 United Airlines a suferit avarii serioase după ce a întrerupt o decolare, iar roțile trenului de aterizare principal au explodat. Pe larg aici.
✈️ Un Boeing 757F operat de FedEx a aterizat pe pista Chattanooga (SUA) la scurt timp după decolare din cauza unor probleme la sistemul hidraulic. Însă, aterizarea a fost făcută cu trenul principal de aterizare ridicat, iar avionul a ieșit de pe pistă. Pe larg aici.
✈️ UN ALTFEL DE INCIDENT: divizia de transport de marfă a companiei aeriene Qantas (Australia) a suferit o defecțiune tehnică a sistemului IT care a dus la imposibilitatea de a colecta de pe aeroporturi sicrie cu persoane decedate, animale vii și alimente perisabile. Pe larg aici.
📖 Lectură interesantă despre…
✈️ Companiile care produc aerostructuri pentru marii producători de avioane sunt în declin și se confruntă cu probleme de calitate, operaționale și financiare. Pe larg aici.
📸 Fotografia săptămânii
Notă: datorită volumului mare de informații, acest buletin informativ poate conține greșeli de scriere.
"cel mai mare avion din flota HiSky, primul Airbus A330 care va fi operat de compania aeriană românească"
HiSky nu sunt moldoveni? Am zburat o singura data cu ei, de nevoie, nici nu stiam ca exista pana in ziua zborului si a fost o experienta nesperat de placuta.