Discover more from Din aviație
🗞️ Buletin informativ Din aviație #5
În această săptămână au fost semnate mai multe contracte de finanțare pentru proiecte de modernizare ale aeroporturilor din Baia Mare, Iași și Suceava.
Salutare,
În ultimele șapte zile au fost semnate în România contracte de finanțare pentru proiecte de dezvoltare ale unor aeroporturi regionale și avem o rută nouă. La nivel global avem noutăți despre companii aeriene noi și comenzi de avioane.
Din păcate, în această săptămână au avut loc un accident aviatic grav pe aeroportul internațional din capitala Peruului.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante și interesante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Din aviație poate fi acum accesat și la adresa www.DinAviatie.ro.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
La o zi după ce oficiali ai Guvernului au declarat că Statul Român va prelua 75% din acțiunile Blue Air, compania low-cost confirmă că acționarii săi vor preda Statului acțiunile. De asemenea, compania ar fi solicitat Satului încă de acum un an ca acesta să execute garanțiile cu care acționarii companiei low-cost au garantat împrumutul de la Exim Bank, dar ar fi fost ignorați. Pe larg aici.
Licența de transportator aerian a companiei Blue Air a fost suspendată marți de Ministerul Transporturilor. Motivul este necunoscut, însă probabil are legătură cu situația financiară a companiei low-cost. Pe larg aici.
HiSky a introdus recent catering contra-cost pe zborurile regulate și charter pe care le operează de pe aeroporturile din București și Cluj Napoca. Pe larg aici.
În intervalul 17 - 23 noiembrie 2022, pe Aeroportul “Henri Coandă”, 104 zboruri (aterizări și decolări) au înregistrat întârzieri mai mari de 60 minute.
Cele mai multe zboruri cu întârzieri de peste o oră s-au înregistrat, în ordine, la principalii operatori de pe aeroport, respectiv TAROM (41 de zboruri), Wizz Air (25 de zboruri), Ryanair (12).
În același interval de referință, au fost anulate șapte zboruri și au fost operate 1.849 de zboruri, dintre care 1.716 regulate, potrivit CNAB.
Miercuri a fost semnat contractul de finanțare în valoare de 134 milioane de lei a proiectului de construcție și echipare a unui nou terminal care va putea asigura un flux de 450 de pasageri pe oră pe aeroportul din Baia Mare. Un alt contract de finanțare (74 milioane de lei), semnat tot miercuri, va ajuta Aeroportul din Baia Mare (Maramureș) să sporească gradul de siguranță pentru pasageri prin achiziția unor echipamente moderne. Sumele vor fi folosite inclusiv pentru achiziționarea unor autospeciale pentru stingere incendiilor.
Aeroportul Internațional "Ștefan cel Mare" din Suceava va fi modernizat cu sprijinul Ministerului Transporturilor!
În urmă cu câteva zile a fost semnat un contract de finanțare prin care va fi sporit gradul de siguranță și securitate pe acest aeroport. 65 de milioane de lei vor fi folosite pentru realizarea drumului și gardului perimetral al aeroportului, dar și pentru achiziția unor sisteme de siguranță și securitate, echipamente pentru controlul de securitate al pasagerilor și bagajelor, echipamente pentru întreținerea și deszăpezirea suprafețelor de mișcare.
Întregul proiect trebuie finalizat până în octombrie 2023.
Zilele trecute au fost semnate două contracte de finanțare (19,7 milioane lei) din fonduri europene pentru creșterea gradului de siguranță pe aeroportul din Iași.
Sunt asigurate fondurile necesare pentru derularea a două contracte:
1. Primul proiect vizează mai multe achiziții de utilaje și de echipamente necesare creșterii gradului de siguranță și de securitate pe aeroport (o valoare de aproximativ 9,7 milioane de lei);
2. Cel de al doilea proiect vizează achiziția unor echipamente video care să asigure protecția perimetrală a aeroportului. (10 milioane de lei).
Ambele proiecte trebuie să fie finalizate până la sfârșitul lui 2023.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunea despre rute aeriene.
🌍 … din aviația globală
Autoritatea Aeronautică Civilă din Moldova afirmă că Air Moldova „pare a avea majore dificultăți financiare, confruntându-se cu probleme de stabilitate financiară și un potențial risc de insolvabilitate”. Pe larg aici.
Transportatorul maritim MSC nu mai este interesat de participarea alături de Lufthansa în lupta pentru privatizarea companiei ITA Airways. Lufthansa ar urma să continue singură în procesul de privatizare a ITA. Pe larg aici.
Experții din industrie afirmă că majoritatea companiilor aeriene din Rusia se apropie de colaps din cauza lipsei de componente pentru avioanele comerciale. În ciuda sancțiunilor, acestea încă operează zboruri cu avioane produse de Airbus, Boeing și Embraer, însă din cauza lipsei de aprovizionare cu piese de schimb au canibalizat alte avioane, dar și această sursă de componente ar fi pe sfârșite. Pe larg aici.
Companiile de leasing se judecă cu asiguratorii pentru a recupera aproximativ 6,5 miliarde de dolari. Suma reprezintă valoarea avioanelor pe care Rusia le-a confiscat după ce UE și aliații au impus sancțiuni Rusiei ca urmare a declanșării războiului din Ucraina. Pe larg aici.
Air Belgium o să opereze în curând zboruri cargo cu un Airbus A330-200F pentru compania Emirates. Pe larg aici.
Patru Boeinguri 747-400 deținute de Air India au fost scoase la vânzare. Cele patru avioane sunt parcate pe aeroportul din Mumbai. Pe larg aici.
Kuwait Airways este interesată să achiziționeze până la cinci avioane dedicate transportului aerian de mărfuri. Pe larg aici.
Aproximati 450 de însoțitori de bord ai Finnair și-ar putea pierde locul de muncă. Compania intenționează să subcontracteze însoțitori de bord pentru zborurile sale spre Thailanda și SUA. Pe larg aici.
Compania aeriană CargoLogicAir, înregistrată în Marea Britanie, a intrat în administrare specială. Potrivit documentelor, aceasta ar fi deținută de Alexey Isaykin, rus care a fost sancționat recent de Marea Britanie. Pe larg aici.
Startupul uzbec Silk Avia, deținut de Uzbekistan Airports, va fi primul operator al modelului 72-600 produs de ATR. Noua companie aeriană va achiziționa cinci avioane de acest tip de la ATR și două de la o companie de leasing. În plus, Silk Avia va mai închiria alte trei ATR-uri 72-600 care au fost operate în trecut de alte companii aeriene. Pe larg aici.
Air Mauritius caută să închirieze și ea un ATR de tip 72-500 sau 72-600, însă nu a făcut publice detalii despre modul în care dorește să închirieze avionul. Pe larg aici.
Compania aeriană Aviair din Australia va închiriat de la Nordic Aviation Capital (NAC) un număr neprecizat de avioane de tip Dash 8-Q400. Nu este exclus ca avioanele care vor ajunge la compania australiană să fi fost cele operate anterior de LOT Polish Airlines sau airBaltic. Pe larg aici.
Qanot Sharq devine a doua companie aeriană din Uzbekistan care are autorizații pentru a zbura în Uniunea Europeană. Până acum Uzbekistan Airways era singura companie din această țară care putea zbura în UE. Pe larg aici.
TUS Airways a devenit prima companie aeriană care a operat un zbor fără escală între Israel și Qatar. Compania cipriotă a transportat la începutul săptămânii suporteri israelieni pe ruta Tel Aviv - Doha cu un Airbus A320. Pe larg aici.
Problemele de pe fluxurile de aprovizionare duc, spun experții, la întârzieri în livrarea avioanelor noi produse de Airbus și Boeing. Nici unul dintre cei doi producători nu mai livrează avioane la timp, iar problema se va acutiza în perioada următoare. Pe larg aici.
Patru Boeinguri 737-800NG convertite de producătorul american de avioane din varianta de pasageri în cargo pentru WestJet Cargo așteaptă de luni bune certificarea de către autoritățile canadiene. WestJet Cargo afirmă că procesul va mai dura câteva luni. Pe larg aici.
Air Serbia a pus la vânzare biletele pentru zborurile dintre Belgrad și Chicago. Ruta, a doua spre SUA a companiei sârbe, va fi inaugurată în mai 2023. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
AeroItalia a anunțat a treia sa rută spre România și prima către București. De la jumătatea lunii decembrie 2022 compania italiană va zbura pe ruta Florența - București. Pe larg aici.
Animawings a solicitat sloturi de aterizare/decolare pe aeroportul Heathrow din Londra pentru sezonul de vară al anului viitor. Pe larg aici.
Ryanair ar urma să anunțe prima sa rută spre și dinspre aeroportul din Iași. Compania low-cost a obținut sloturi suplimentare pe aeroportul din Dublin, iar printre destinațiile noi menționate de aceasta în documentele oficiale se numără și aeroportul ieșean. Pe larg aici.
De asemenea, Ryanair ar urma să revină și pe aeroportul din Craiova în vara anului 2023, aceasta intenționează să zboare între Londra și Craiova.
Tur-operatorul Fibula a pus la vânzare primele pachete de vacanță cu plecare de pe aeroportul din Brașov. Autoritățile locale afirmă că aeroport va fi operațional din 15 iunie 2023, iar Fibula a programat primul chater pentru 17 iunie 2023.
Air Moldova a anunțat două rute noi, spre Baku (Azerbaijan) și Batumi (Georgia). Acestea vor fi inaugurate în vara anului 2023.
Air France va relua în 9 ianuarie 2023 zborurile regulate dintre Paris CDG și aeroportul internațional din Hong Kong. Ruta va fi operată de trei ori pe săptămână. Pe larg aici.
Eurowings va opera opt rute noi spre și dinspre aeroportul din Berlin în vara anului viitor. De asemenea, numărul de avioane alocate acestei baze operaționale se va dubla, de la trei la șase Airbsuri din familia A320. Pe larg aici.
⚠️ … despre accidente și incidente aviatice
Un Airbus A320neo LATAM Airlines a fost grav avariat în Peru (Lima) după ce a lovit în timpul decolării o mașină de pompieri. Pe larg aici.
Căpitanul unui Embraer E175 Envoy Air care opera un zbor pentru American Airlines a devenit inconștient în timpul decolării de pe aeroportul O'Hare din Chicago. Pe larg aici.
Un Boeing 777-300ER Air France care zbura pe ruta Paris CDG - Dubai DXB a aterizat pe aeroportul din Munchen. Echipajul a raportat fum în cabina de pilotaj și în cabina pasagerilor. Pe larg aici.
Piloții unui Airbus A330 Iberia care zbura din capitala Spaniei spre New York JFK au oprit în zbor unul dintre motoarele avionului din cauza nivelului scăzut de ulei. Aceștia au decis să aterizeze pe aeroportul din Halifax (Canada). Pe larg aici.
Un Embraer E175 KLM Cityhopper care decolase din Amsterdam (Țările de Jos) către Linkoping (Suedia) a revenit pe aeroportul de origine din cauza unei probleme la sistemul hidraulic. Pe larg aici.
(P) 💸 Dacă ai avut un zbor anulat, întârziat sau suprarezervat poți primi până la 600€ despăgubiri de la companiile aeriene. Aplică acum pe Compensatii.ro 💸.
💡 … despre inovație
Vă recomandăm să citiți un material (puțin mai vechi) despre cum zborurile cu un singur pilot vor deveni în viitor ceva uzual. Pe larg aici.