Discover more from Din aviație
🗞️ Buletin informativ Din aviație #6
Zilele trecute a sosit la Bacău primul Boeing 737 MAX la care Aerostar îi va face mentenanță, iar un șantier abandonat de 3 ani de zile pe aeroportul Henri Coandă din București a prins din nou viață.
Salutare,
Zilele trecute a sosit la Bacău primul Boeing 737 MAX căruia Aerostar îi va face mentenanță, iar un șantier abandonat de trei ani de zile pe aeroportul Henri Coandă din București a prins din nou, în sfârșit, viață.
Pe plan internațional titlurile știrilor din industrie au fost în ultimele zile cucerite de Airbus. Producătorul european de avioane a organizat un summit care a durat două zile și s-a axat pe inovația și tehnologiile care vor sta la baza avioanelor care vor fi alimentate cu hidrogen. Însă acestea nu sunt singurele noutăți.
Din fericire în ultimele șapte zile nu au mai fost înregistrate accidente aviatice, însă au avut loc câteva incidente notabile.
Mai multe detalii despre aceste subiecte, dar și alte știri importante, puteți citi în continuarea acestui buletin informativ.
🆕 Din aviație poate fi acum accesat și la adresa www.DinAviatie.ro.
Începem cu știri…
🇷🇴 … din aviația locală
✈️ Bucureștiul este a doua cea mai mare bază operațională a Wizz Air. În decembrie 2022 aproximativ 45% dintre scaunele puse la vânzare de companiile aeriene pe rute fără escală spre și dinspre București sunt vândute de compania low-cost. Pe larg aici.
✈️ OK-SWA este înmatricularea primului Boeing 737 MAX care ajunge în hangarele Aerostar pentru mentenanță. Avionul companiei cehe Smartwings a aterizat la Bacău în 28 noiembrie și va petrece la Aerostar câteva săptămâni. Cu aproximativ două săptămâni înainte, acesta efectuase un zbor din Cape Town (Africa de Sud) spre stația de cercetare Troll din Antarctica.
✈️ Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns la București zilele trecute cu un avion TAROM. După intrarea în spațiul aerian românesc, Boeingul 737 operat de compania aeriană de stat a fost escortat de avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Române până la București. Pe larg aici.
✈️ Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, avioanele militare și cel al TAROM nu au mai participat la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale în București. Însă, Forțele Aeriene Române au efectuat zboruri cu echipamente militare în alte orașe din țară.
✈️ Șantierul aflat la nord de terminalul aeroportului Henri Coandă care a fost abandonat timp de trei ani și perturbă traficul aerian a prins viață!
De câteva zile se lucrează din nou pe acest șantier, iar după finalizarea lucrărilor aici vor fi disponibile patru locuri de parcare suplimentare pentru avioane Airbus din familia A320 și Boeinguri 737.
Am scris despre starea șantierului, problemele pe care le generează și lipsa pozițiilor de parcare pentru avioane la aeroportul Henri Coandă în septembrie 2021 aici.
✈️ CN Aeroporturi București (CNAB) testează în perioada 25 noiembrie - 15 decembrie un vehicul electric pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă în terminalul aeroportului Henri Coandă din capitală. Pe larg aici.
➕ Alte noutăți de pe piața locală veți regăsi în secțiunea despre rute aeriene.
🌍 … din aviația globală
✈️ Primul ATR propulsat de noul motor PW127XT produs de canadienii de la Pratt&Whitney a fost livrat zilele trecute companiei Air Corsica. Potrivit producătorului, noua versiune a motorului PW127 va reduce companiilor aeriene costurile de mentenanță cu 20%, iar consumul de combustibil va fi redus și el cu 3%, față de versiunea anterioară - PW127M. Pe larg aici.
✈️ Rolls Royce a testat cu succes un motor alimentat cu hidrogen. Motorul, unul convențional, a fost modificat special pentru astfel de teste. Pe larg aici.
✈️ China Airlines (Taiwan) a introdus în 1 decembrie în toate clasele de călătorie un meniu special bazat pe plante. Acesta a fost conceput în parteneriat cu restaurantul cu stele Michelin Yang Ming Spring. Pe larg aici.
✈️ British Airways și American Airlines își vor muta operațiunile pe terminalul 8 de la New York JFK, iar cu această ocazie vor fi inaugurate două lounge-uri noi: Chelsea și Soho. Pe larg aici.
✈️ MSC, gigantul din industria maritimă și logistică, a recepționat primul Boeing 777F din cele patru comandate. Cele patru avioane vor fi operate de compania americană Atlas Air pentru subsidiara MSC Air Cargo. Pe larg aici.
✈️ Acționarii companiei Atlas Air (America) au votat pozitiv propunerea de vânzare a acesteia către un consorțiu de investitori condus de Apollo Global Management. Valoarea tranzacției, dacă va fi finalizată, este de aproximativ 5,2 miliarde de dolari. Atlas Air este listată în prezent pe bursa NASDAQ din New York. Pe larg aici.
✈️ Un senator american ar urma să propună extinderea perioadei în care Boeing poate certifica modelele MAX 7 și MAX 10 pe vechile standarde de siguranță. Potrivit deciziilor adoptate în trecut de Guvernul american, toate modelele de avioane care vor fi certificate după 31 decembrie 2022 vor trebui să respecte noi reglementări pentru siguranța și securitatea aeronautică.
Producătorul american de avioane dorește o extindere a perioadei de grație și susține că implementarea noilor cerințe ar crea diferențe între modelele de MAX-uri deja certificate (MAX 8 și MAX 9) și MAX 7 și MAX 10. Reținerea la sol a MAX-urilor și problemele cu Boeingurile 777X au dus la mari întârzieri în procesul de certificare a MAX-urilor 7 și 10. Pe larg aici.
✈️ Programul de certificare a modelului 777X produs de Boeing a fost pus, din nou, pe pauză. Boeing și GE Aviation confirmă faptul că au fost depistate probleme la motoarele GE9X care propulsează noul model de avion, însă nu au oferit detalii mai concrete despre natura problemei. Și acest program de certificare este întârziat sever, livrarea primelor Boeinguri 777X fiind deja amânată cu doi ani. Pe larg aici.
✈️ Arabia Saudită ar putea deschide traficului aerian civil o mare parte din spațiul său aerian. În prezent aproape jumătate din spațiul aerian al acesteia este sub controlul Forțelor Aeriene Saudite. Pe larg aici.
✈️ Celebrul studio britanic de arhitectură Foster + Partners va fi responsabil de arhitectura aeroportului King Salman din Riad (Arabia Saudită). Acesta, potrivit masterplanului făcut public zilele trecute, ar urma să se întindă pe o suprafață de 57 de kilometri pătrați, va avea șase piste și va putea procesa aproximativ 130 de milioane de pasageri pe an. Aceste cifre-l propulsează în topul celor mai mari aeroporturi din lume. Pe larg aici.
✈️ Airbus va amâna livrarea mai multor avioane din familia A320neo. Potrivit surselor Reuters, producătorul european de avioane și producătorii de motoare se confruntă cu întârzieri pe lanțurile de aprovizionare. Aproape 200 de Airbusuri sunt în prezent asamblate dar nelivrate. Pe larg aici.
✈️ Delta Air Lines introduce în serviciul comercial o parte dintre cele 33 de Boeinguri 737-900ER achiziționate la mâna a doua de la compania indoneziană Lion Air. Însă compania americană va opera zboruri cu aceste avioane doar pe 18 rute care au o lungime de maximum 500 de mile, din cauza faptului că interiorul acestor avioane nu a fost complet adaptat la standardele Delta. Pe larg aici.
✈️ Directorul general al grupului Ryanair a afirmat într-o conferință organizată de Eurocontrol că Ryanair este în discuții cu Egiptul și Libia despre potențiale rute spre cele două țări. Oficialul grupului nu a detaliat aceste planuri însă afirmă că piața dintre Europa și Africa de Nord este dominată de companii clasice care au prețuri mari. Pe larg aici.
✈️ Cele cinci companii aeriene AirAsia ar urma să fie fie unite sub o singură companie. În prezent ele sunt operate independent ca AirAsia, AirAsia X, Philippines AirAsia, Indonesia AirAsia și Thai AirAsia. Pe larg aici.
✈️ Singapore Airlines a aprobat propunerea conglomeratului indian Tata de a fuziona companiile aeriene Vistara și Air India. În urma fuziunii, joint-venture-ul dintre Singapore Airlines și Tata va fi complet integrat în Air India, iar SIA va deține 25,1% din acțiunile celei din urmă. De asemenea, SIA va investi 250 de milioane de dolari în Air India. Pe larg aici.
✈️ Ministrul de Finanțe al Ghanei a declarat în Parlament că noua companie aeriană a acestei țări va fi numită GhanaAirlines și va fi operațională în 2023. Pe larg aici.
✈️ Croatia Airlines a finalizat și semnat contractul unei comenzi ferme pentru șase Airbusuri A220-300. Compania croată va mai închiria alte nouă avioane de același tip de la companii de leasing. Pe larg aici.
✈️ Compania croată va retrage treptat din serviciul comercial cele șase avioane de tip Bombardier Dash 8-Q400 începând cu anul 2024. Pe larg aici.
✈️ După ce gigantul maritim MSC s-a retras din cursă, Guvernul italian ar putea negocia cu el însuși privatizarea ITA Airways. În această cursă ar fi intrat, alături de Lufthansa, Ferrovie dello Stato (FS). Operatorul feroviar este controlat de Guvernul de la Roma. Pe larg aici.
✈️ China Southern Airlines ar fi în discuții cu oficialii alianței oneworld. Compania chineză ar putea deveni membră a acestei alianțe după ce, în 2018, a decis să părăsească alianța SkyTeam. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
✈️ Cristian Pandel, fondator, președinte al Consiliului de Administrație și acționar minoritar al Animawings, a declarat că Animawings ar urma să lanseze în 2023 rute spre Frankfurt și Munchen, însă nu a oferit detalii concrete.
Singurele rute pe care Animawings le are acum în sistemul de rezervări sunt cele dintre București și nouă destinații din Grecia.
✈️ Wizz Air a primit undă verde de la Ministerul Transporturilor pentru a lansa șase rute noi între București, Cluj Napoca și Iași și trei aeroporturi din Turcia. De asemenea, și cererea companiei TAROM de a crește frecvența de operare a rutei dintre București și Istanbul de la 11 la 19 zboruri pe săptămână a fost aprobată. Pe larg aici.
✈️ Ryanair ia în calcul revenirea pe aeroportul din Craiova. Compania irlandeză și-a arătat interesul pentru a relansa ruta Londra STN - Craiova, începând cu vara anului 2023, iar pentru acest lucru a solicitat sloturi suplimentare pe aeroportul londonez. Ryanair a operat ultimul zbor comercial regulat spre Craiova în octombrie 2018. Pe larg aici.
✈️ Maldive, Zanzibar, Seychelles, Mauritius și Republica Dominicană sunt cele mai solicitate destinații pentru Revelion 2023, afirmă unul dintre cei mai mari turoperatori din România. În comparație cu anul trecut, cererea pentru aceste destinații a crescut cu 20%. Pe larg aici.
✈️ Hawaiian Airlines a anunțat o rută exotică: va zbura din mai 2023 între Hawaii și Rarotonga (Insulele Cook). Până la începutul pandemiei singura rută fără escală dintre SUA și Insulele Cook era operată de Air New Zealand, din Los Angeles. Pe larg aici.
✈️ Norse Atlantic Airways va inaugura la finalul lunii martie 2023 prima sa rută spre și dinspre aeroportul Charles de Gaulle din Paris. Compania low-cost va zbura cu Dreamliner între capitala Franței și aeroportul JFK din New York. Pe larg aici.
📊 Sondajul săptămânii
📨 Ne puteți trimite păreri despre și sugestii pentru buletinul informativ Din aviație la adresa: salut@dinaviatie.ro.
⚠️ … despre accidente și incidente aviatice
Din fericire în ultimele șapte zile nu au mai fost înregistrate accidente aviatice, însă au avut loc câteva incidente notabile.
✈️ Un Boeing 737 Flair (Canada) a ieșit de pe pistă după ce a aterizat pe aeroportul din Kitchener (Canada). Cele 140 de persoane care se aflau în avion nu au fost rănite, iar acesta nu ar fi suferit nici o avarie. Pe larg aici.
✈️ Un Boeing 777-300ER EVA Airways a ieșit de pe o cale de rulare a aeroportului din Vancouver după ce părăsise pista unde aterizase. Pasagerii care se aflau la bordul avionului au fost debarcați și transportați cu autobuzele în terminal abia după aproximativ trei ore. Pe larg aici.
✈️ Pasagerul unui zbor Azul Linhas Aereas (Brazilia) care zbura pe ruta Sao Paulo - Orlando a fost rănit în timpul unor turbulențe. Pe larg aici.
✈️ Un Boeing 747-200 cargo al companiei Aerostan (Kârgâzstan) a revenit pe aeroportul din Macau la scurt timp după decolare. Unul dintre motoarele avionului ar fi cedat. Incendiul de la motorul #2 a fost stins de pompieri după aterizare. Pe larg aici.
✈️ Un Airbus A330 Saudia și un A320 Lybian Arab Airlines au fost avariate de grindină în timp ce zburau în apropierea aeroportului din Jeddah (Arabia Saudită). Nu au existat persoane rănite, iar ambele avioane au aterizat în siguranță. Pe larg aici și aici.
✈️ Un Boeing 747-400 Atlas Air care transporta militari americani din SUA spre Poznan (Polonia) a aterizat de urgență pe aeroportul din Chicago (ORD) din cauza unei indicații care avertiza piloții despre un posibil incendiu în calele avionului. Pe larg aici.
✈️ Dublu ghinion în 26 noiembrie pentru Gol Transportes Aereos (Brazilia). Un Boeing 737 MAX al companiei a fost ușor avariat în Rio de Janeiro după impactul cu o pasăre. Un alt Boeing 737-800NG Gol a întrerupt decolarea după ce motorul #1 a cedat în timpul decolării. Pe larg aici și aici.
✈️ Un Boeing 767-400 United Airlines și un Boeing 787 Dreamliner American Airlines au efectuat zilele trecute aterizări de urgență din cauza fumului și a mirosurilor de ars care s-au simțit în cabinele acestora. Avionul companiei United a aterizat în St. John (Canada), iar cel al American Airlines a aterizat în Glasgow (Marea Britanie). Pe larg aici și aici.
✈️ Un Boeing 737-800NG American Airlines și un Airbus A320 Lufthansa au fost avariate în Orlando (SUA), respectiv Frankfurt (Germania) după ce au lovit în timpul decolării un număr necunoscut de păsări. De asemenea, un Boeing 737 MAX Southwest a lovit în timpul decolării de pe pista aeroportului Raleigh/Durham (SUA) un coiot. Pe larg aici, aici și aici.
(P) 💸 Dacă ai avut un zbor anulat, întârziat sau suprarezervat poți primi până la 600€ despăgubiri de la companiile aeriene. Aplică acum pe Compensatii.ro 💸.
💡 … despre inovație
✈️ Summitul Airbus care a avut loc în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie a fost axat aproape exclusiv pe detalii despre inovațiile și tehnologiile la care producătorul european de avioane lucrează cu mai mulți parteneri pentru proiectul ZEROe (avioane alimentate cu hidrogen). Foarte multe detalii și videouri de la summit regăsiți aici.