Discover more from Din aviație
🥳 Primul buletin informativ Din aviație
Dacă de pe piața locală nu avem prea multe noutăți în această săptămână, pe plan global industria a raportat rezultate financiare pentru trimestrul trei al acestui an și comenzi de avioane.
Salutare,
Acesta este primul buletin informativ Din aviație și ne bucurăm că ești printre primii noștri abonați.
🥳 Momentul în care trimitem primul buletin informativ nu este întâmplător, acesta fiind trimis cu doar o zi înainte de data la care site-ul BoardingPass aniversează șapte ani de existență 🎂.
Din aviație este structurat în câteva secțiuni principale, însă ocazional pot apărea și subiecte din alte arii despre care nu auzim sau se scrie prea des, precum inovația în diferite sectoare ale aviației.
Pe lângă știrile publicate pe BoardingPass.ro, în acest buletin informativ vă mai prezentăm știri din aviația globală, care de obicei nu apar pe site-ul nostru.
De asemenea, la finalul fiecărui buletin informativ o să regăsiți o imagine/fotografie care poate fi subiectul unei știri sau este doar interesantă. Uneori, precum în acest buletin informativ, o să avem și sondaje.
Acestea fiind spuse, să trecem la cele mai importante știri din ultimele șapte zile…
🇷🇴 … din aviația locală
Wizz Air a anunțat că în cele peste 10 sesiuni de recrutare însoțitori de bord organizate în ultimele luni în România a angajat aproximativ 300 de membri ai echipajului de bord. Compania low-cost va mai organiza alte 17 sesiuni de recrutare în orașe din România.
Compania românească HiSky a angajat peste 70 de însoțitori de bord în cadrul a două sesiuni de recrutare organizate zilele trecute în București și Cluj Napoca.
TAROM a anunțaț o ofertă prin care vinde la preț redus bilete de avion pe mai multe rute internaționale operate din București. Aceasta este valabilă pentru biletele de avion cu perioada de călătorie curprinsă între 15 noiembrie și 15 decembrie care sunt rezervate până în 30 octombrie. Pe larg aici.
ROMATSA angajează 58 de controlori de trafic aerian. Pe larg aici. De asemenea, aceasta a început să recruteze și pentru personalul de care are nevoie la aeroportul din Brașov. Pe larg aici.
Contrar informațiilor apărute în presă, Ryanair a confirmat pentru BoardingPass că nu se retrage de pe aeroporturile din Oradea, Sibiu și Suceava. Momentan programul de zbor pentru sezonul de vară 2023 nu este încărcat în sistemul de rezervări și din această cauză nu pot fi rezervate bilete pe zborurile operate de Ryanair spre și dinspre cele trei aeroporturi românești.
Al doilea avion din flota companiei românești Aerro Direkt, un Airbus A320 înmatriculat YR-ADB, apare oficial în registrul Autorității Aeronautice Civile Române. Un alt A320, operat anterior de IndiGo, va intra în flota acestei companii în curând. Pe larg aici.
Compania aeriană românească Legend Airlines a operat în 22 și 23 octombrie patru zboruri scurte pentru pregătătirea echipajelor. Acestea au fost operate cu Airbus A340 (YR-LRC) în apropierea aeroportului din Amman (Iordania) și au avut o durată medie de 23 de minute fiecare.
Puteți citi mai multe informații despre această companie aeriană aici.
🌍 … din aviația globală
Grupul de aviație IAG (International Aviation Group), din care fac parte printre altele British Airways, Iberia, Aer Lingus, Vueling, etc, a anunțat o comandă fermă pentru încă 37 de Airbusuri din familia A320neo. IAG a mai comandat în trecut alte 22 de avioane din aceeași familie. Pe larg aici.
Grupul Lufthansa a raportat un profit de 1,1 miliarde de euro pentru trimestrul al treilea din 2022. În același trimestru grupul german a avut venituri totale în valoare de 10,1 miliarde de euro, dublu față de trimestrul trei din 2021 (5,2 miliarde de euro). Pe larg aici.
Primul și singurul Airbus A330neo comandat de Air Greenland (OY-GKN) a efectuat primul zbor de test. Avionul va fi livrat companiei groenlandeze în curând și va înlocui actualul Airbus A330 (OY-GRN) pe care aceasta-l operează.
Air Côte d’Ivoire, compania aeriană națională a Coastei de Fildeș, a anunțat o comandă fermă pentru două Airbusuri A330neo, versiunea -900. Până la finalul lunii septembrie 2022, Airbus a primit comenzi pentru 275 de avioane din familia A330neo de la 20 de clienți. Pe larg aici.
Air Canada a comandat încă 15 Airbusuri A220. Compania canadiană mai comandase anterior 45 de avioane de acest tip, iar o parte dintre acestea sunt deja livrate și active în flota Air Canada. Pe larg aici.
China Southern Airlines va fi prima companie aeriană chineză care reintroduce în serviciul comercial Boeingurile 737 MAX. Aceasta va opera în 30 octombrie zboruri cu acest tip de avion de la hubul său din Guangzhou spre Zhengzhou și Wuhan. Pe larg aici.
Compania Boeing a raportat venituri de 15,6 miliarde de dolari pentru trimestrul trei al acestui an și pierderi de 3,3 miliarde de dolari. Potrivit companiei americane, aceasta mai are de livrat, pe lângă cele militare, aproximativ 4.300 de avioane civile. La preț de listă acestea au o valoare de 381 de miliarde de dolari. Pe larg aici.
Alaska Airlines (SUA) a comandat încă 52 de Boeinguri 737 MAX (versiunile -8, -9 și -10). Astfel, compania americană are o comandă fermă care însumează 146 de MAX-uri. 35 dintre acestea au fost deja livrate. Pe larg aici.
🗺 … despre rute aeriene
În 27 octombrie compania aeriană HiSky a anunțat o nouă rută aeriană. Din decembrie 2022 aceasta va opera zboruri comerciale regulate din Cluj Napoca spre Tel Aviv. Pe larg aici.
În aceeași zi HiSky a anunțat o nouă rută aeriană pe care o va opera din capitala Republicii Moldova. De la jumătatea lunii decembrie 2022 compania aeriană va opera zboruri regulate între Chișinău și Veneția (Italia). Pe larg aici.
Animawings va opera în sezonul estival al anului 2023 zboruri regulate din București către nouă destinații din Grecia. Cele nouă rute au fost operate în 2022 de Blue Air, însă șansele ca aceasta să le opereze și în 2023 sunt aproape nule, așadar Animawings profită de ocazie. Pe larg aici.
De căderea Blue Air și ieșirea TAROM-ului de pe ruta București - Barcelona va profita Vueling. Compania low-cost spaniolă va zbura în perioada sărbătorilor de Crăciun și de Anul nou între București și Barcelona. Pe larg aici.
Nu este o rută nouă, însă în luna martie 2023 Air France va opera zboruri regulate între București și Paris CDG cu cel mai nou model de avion din flota sa: Airbus A220-300. Pe larg aici.
⚠️ … despre accidente aviatice
Un Airbus A330 Korean Air a fost distrus complet după ce a ieșit de pe pista aeroportului din Cebu (Filipine) în noaptea zilei de 23 octombrie. Chiar dacă avionul a suferit avarii ireparabile, cei 162 de pasageri și 11 membri ai echipajului au scăpat nevătămați. Pe larg aici.
Un Airbus A320neo Iberia a lovit cu coada pista aeroportului din Dusseldorf (Germania) în timpul aterizării - luni, 24 octombrie - după ce piloții au anulat procedura de aterizare. Pe larg aici.
12 pasageri care se aflau la bordul unui Airbus A330 Aerolineas Argentinas au fost răniți după ce avionul cu care zburau din Madrid spre Buenos Aires a intrat într-o zonă cu turbulențe severe. De asemenea, interiorul Airbusului companiei argentiniene a suferit avarii. Pe larg aici.